De wachtkamer

Na een jarenlange zoektocht naar de juiste zorg heb ik inmiddels heel wat wachtkamers gezien. Ze zijn er in soorten en maten en trekken ook allemaal een ander soort wachter aan. Ik begin vandaag bij de eerste wachtkamer die je meestal ziet als je zoekt naar hulp, namelijk die bij de huisarts.

Bij mij kwam de verwijzing er niet even na één consult en dus bracht ik inmiddels uren in de wachtkamer door. Niet mijn favoriete verblijfplaats. Bij de huisarts zitten er nogal eens mensen te hoesten, zuchten en steunen. Ik vraag me dan altijd af of dat niet nóg meer werk oplevert voor de huisartsen in verband met de verspreiding van de griepgolf. Wat me dan weer wél fascineert, is als er iemand met een bebloede theedoek om één van zijn ledematen binnen komt wandelen.
Wat me ronduit irriteert, is als ik de wachtkamer betreed en een hoop geklets hoor. De laatste roddels worden doorgenomen, de gezondheid van Piet, de buurvrouw van Els en de dochter van Mieke en ga zo maar door. En ik wil dat allemaal niet weten. Waar ik me ook altijd over verbaas, is het feit dat veel mensen elkaar in de wachtkamer ontmoeten en elkaar dan begroeten met de vraag of alles goed is. Eh, ik denk het niet? Anders zat je toch niet in deze wachtkamer? Maar met de ander gaat het dan altijd prima, z’n gangetje, enz.
Wat ook kan, is dat er maar één andere wachter zit, de verrast opveert bij mijn binnenkomst. “Hé, jij hier.” Dat vind ik het meest vreselijk. Als ik naar de huisarts ga, sta ik op knappen van de spanning. Ik zit er dan niet echt op te wachten dat er iemand tegen me begint te praten. Bij binnenkomst scan ik dus altijd al de wachtkamer, hang vervolgens mijn jas op en neem plaats. Afhankelijk van wie er al zit(ten), kom ik wel of niet met mijn telefoon in de aanslag binnen. Ik groet netjes, maar als ik maar het idee heb dat er iemand tegen me gaat praten, duik ik met mijn neus in mijn telefoon. Ik ben zó druk bezig dan. Ik ben al lang blij als ik het voor elkaar krijg om niet zichtbaar te bibberen.

Om het allemaal nog een stukje gezelliger te maken, schafte de huisarts een groot scherm aan. Daarop draait tijdens het wachten allerlei informatie over ziektes. De eerste keer stond het geluid op standje bejaard. Op vol volume werd me verteld dat plekjes op de huid goed in de gaten moeten worden gehouden, omdat ze kunnen uitgroeien tot huidkanker. De hypochonder in mij schoot meteen rechtop. O, dat moet ik vanavond even checken, al mijn moedervlekken. Maar de hypochonder was ook boos: Ja, hallo, als ik mijn relatie met dr. Google moet verbreken, moeten jullie hier even een leuk scherm op gaan hangen! Inmiddels hangt het enge scherm er nog steeds, maar het geluid is van vol volume naar zachtjes naar helemaal uit gegaan. Een kwestie van de andere kant op kijken dus alleen nog maar, tegenwoordig. Maar dat doe ik natuurlijk niet, dus ik kan alles vertellen over oorontstekingen en hoe onschuldig die zijn en wanneer je beter toch even de huisarts kunt bellen.
En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, kwam er op een dag een oma met kleinkind binnen. De wachtkamer was, op mij na, leeg. Toch koos oma ‘gezellig’ de stoel naast mij. Ik dook in mijn telefoon en wendde het scherm af om ervoor te zorgen dat oma niet met me mee kon lezen. Ik appte namelijk een vriendin dat de dokter op moest schieten, omdat ik anders zou gaan gillen, met die oma op m’n lip. Het scherm aan de muur draaide door. Ik keek niet. En toen zei oma het, bij een filmpje over viezigheid: “Kijk, dat heeft oma ook gehad.” Ik wil dat niet weten!

Uiteindelijk word ik dan altijd uit mijn lijden verlost. Terwijl het enge scherm vrolijk verder draait en de gezondheid van iedereen wordt doorgenomen, neem ik mijn eigen gezondheid door met de huisarts. Beter plan.

2 gedachten over “De wachtkamer

  1. Bij mijn huisarts hebben ze nu ook een scherm hangen inderdaad. Maar dat ging vooral over wanneer je wel of niet naar de huisartsenpost mag gaan.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.