Schone ramen

Hoewel ik dol ben op gezeemde ramen, vind ik het zemen zelf een periodiek terugkerende kwelling. Ik stel het graag uit, maar als ik vakantie heb, vind ik altijd wel dat ik mezelf er even toe moet zetten.

Huishoudontwijkend gedrag

Om te beginnen houd ik dan het weerbericht goed in de gaten. Ik kan de regen wel uit de lucht kijken, want als het regent, hoef ik de ramen niet te zemen. In ieder geval niet aan de buitenkant. En de binnenkant wordt niet vies, toch? Helaas toch wel.

Op een dag komt er dan toch dat moment dat de zon op de ramen staat. Ik zie hoe de regendruppels en het vuil van een aantal weken zich verzameld hebben. Het zou bijna jammer worden dat de zon schijnt. De huishoudontwijkende stem in me vindt dan: Ach joh, niemand ziet of die druppels van gisteren of van vorige week of vorige maand zijn. Dus eh…je kunt nog best een dagje wachten. Soms geef ik aan die stem toe.

Heel, heel soms schijnt de zon zo fel dat ik bijna zin krijg om de ramen te zemen. Hoewel dat bijna zorgelijk is, is dat wel een gevoel waar ik gebruik van moet maken. Ik haast me naar buiten en begin te zemen. Na afloop (en vooruit, tussendoor ook een keer) gooi ik tevreden mijn emmertje met zwart geworden water leeg. Ik heb nooit het gevoel dat ik de ramen voor niks heb gezeemd. Het is altijd wel écht nodig. Maar weet je wat? Die ramen leken vies toch ook echt heel gelukkig. Dat gun ik ze gewoon weer, dus de volgende keer stel ik het lekker weer uit.

De ramen blinken weer – alle ganzen verzamelen!

En dan…dan is daar heel even dat moment dat ik met een gevoel van trots en voldoening door mijn blinkende ramen kan kijken. Toch wel lekker, die schone ramen. En jaja, dat vuil dat nu nog zichtbaar is, is dus echt wel van de overburen en niet van mij. Maar ik ben nooit de enige die geniet van mijn schone ramen.

Als ik mijn ramen zeem, gebeurt er volgens mij in de lucht ook wat. Moeder De Gans wordt wakker. Ze roept haar man, haar kroost, de rest van de familie en alle vrienden: ‘Naomi heeft de ramen gezeemd! Joehoe! Kom! Allemaal verzamelen, wie het eerst is en wie het meest kwijt kan op één raam!’
En daar komen ze dan. De complete familie Gans. Ze laten hun groene uitwerpselen achter op mijn net zo zorgvuldig, na veel uitstelgedrag, gezeemde ramen. En ik? Ik hoop maar weer op regen. Om dat groen te verwijderen én om een smoes te hebben om niet weer te hoeven zemen.

6 gedachten over “Schone ramen

 1. Jakkes, dat is wel zuur als je mooie schone ramen meteen weer worden besmeurd zeg. Dat werkt natuurlijk niet motiverend.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben ook zo niet goed in ramen wassen. En het is zo verschrikkelijk nodig hier. Maar eigenlijk zitten we te wachten op de schilder en dan zul je zien: heb ik het net gedaan, komt de schilder en moet het weer.
  En als ik het dan gedaan heb dan ben ik best trots op mezelf, totdat de zon erop begint te schijnen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Zucht… ja hoor, ik ken alle smoezen om niet te hoeven zemen;-( Maar……… ik heb sinds een klein jaartje de luxe van een lieve dame die dat klusje voor me klaart. Ik moet zeggen dat de ramen nu vaker gezeemd worden dat er iemand aan mijn spullen zit moet ik nog erg wennen, maar de ramen kan ik ondertussen wel loslaten;-)

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is altijd een grote klus en als je naast een drukke baan woont ,brengt het nooit echt voldoening..ik durf het ook opschuiven naar een ander moment

  Like

Reacties zijn gesloten.