Boekenpraat: De bibliotheek

Stilte, de geur van boeken en eindeloze rijen vol verhalen. De bibliotheek is één van de plaatsen waar ik het vaakst kom. Dat heeft een lange, lange historie.

Al sinds ik kan lezen, verslind ik boeken. De oude boeken van mijn ouders en de exemplaren van de oudere kinderen in het gezin had ik al snel allemaal gelezen. Het werd dus tijd om mijn blik te verruimen en lid te worden van een bibliotheek.

Als kind was ik lid van een kleine bibliotheek in het dorp, die gerund werd door vrijwilligers uit één van de kerken. Bijna iedere vrijdagavond toog ik er samen met mijn moeder heen. Ik kon er uren rondlopen. Het rook er naar oude boeken. Ik vond het heerlijk (en ruik stiekem nog steeds aan ieder boek). De bibliotheek had een houten vloer. Je hoorde iedere stap die mensen zetten, maar juist dat maakte het voor mij zo stil. Dat was namelijk ongeveer het enige. Er mocht elke week een onbeperkte voorraad boeken mee en dat was voor mij ideaal.

Eenmaal thuis begon dan het echte feest. Het eerste boek ging gelijk open en het hele weekend bleef ik lezen. Maar ja, toen kwam al snel het moment dat ik door de voor mijn leeftijd geschikte boeken heen was. Ik las veel boeken voor wat oudere kinderen, maar soms kon ik toch echt even niks meer vinden.

Tijd dus voor een vervolgstap. Ik werd lid van de grote, openbare bibliotheek. Er ging een complete boekenwereld voor me open. Na een paar bezoekjes snapte ik dat ik op categorie kon zoeken en dat een letter op de rug aangaf voor welke leeftijd een boek geschikt was. Ik keek mijn ogen uit. Deze bibliotheek was groter en drukker. De écht fijne sfeer zoals ik die in die kleine bibliotheek vond, vond ik daar niet. Maar ik vond daar wel boeken en daar ging het uiteindelijk om.

Inmiddels zijn we minstens twintig jaar verder. Ik ben nog steeds lid van diezelfde grote bibliotheek. Ik lees graag series en ben daarom geen ‘zoeker’, maar reserveer alles, zodat ik zeker weet dat ik de serie op volgorde kan lezen. Als er dan een boek binnen is, haast ik me naar de bieb. Inmiddels is daar veel veranderd. De bibliotheek is behalve een mooie verzamelplaats voor boeken ook een ontmoetingsplaats geworden. Ik ontdekte dat er elke dag wel iets te doen is. Soms zitten er oude vrouwen met een handwerkje. Ze keuvelen gezellig in het dialect waarmee ik ben opgegroeid. Stiekem zou ik dan het liefst ergens tussen de rijen boeken gaan zitten en gewoon even luisteren. Soms zitten er mensen te knutselen of worden (oudere) mensen geholpen bij het gebruik van hun smartphone. Andere mensen lezen de krant of zijn in de bibliotheek met hun zzp-werkzaamheden bezig.

De stilte in de bibliotheek is er dus niet altijd meer, maar nu hoor ik daar het dialect dat me zo overbekend in de oren klinkt. Ik woon inmiddels ergens anders, maar bezoek nog steeds de bibliotheek in mijn geboorteplaats en vind het heerlijk om dat dan te horen. De geur van boeken is vervangen door de geur van koffie. Maar de eindeloze rijen met verhalen zijn gebleven. En dat blijft toch de voornaamste reden dat ik zo’n trouwe bezoeker van de bibliotheek ben.

12 gedachten over “Boekenpraat: De bibliotheek

 1. O ja heerlijk de biep, ik ben er mee gestopt toen het filiaal dat praktisch om de hoek lag gesloten werd. Door het bloggen kwam ik toch nog nauwelijks aan een boek lezen toe. Mocht ik ooit zó rijk worden dat we een kast van een huis kunnen kopen zal er zeker een kamer “opofferen” om er zo’n heerlijke bibliotheek van te maken die je in oude herenhuizen wel ziet, je weet wl, met een biljart, een open haard en een laddertje dat langs de boekenwand kan schuiven!

  Like

  1. Ja, dat laddertje. Dat is al jaren een droom van me. Maar dan zal ik ook eerst een groter huis moeten vinden.

   Like

 2. Mooi geschreven! Ik hou van de bib en toch ben ik er echt al lang niet meer geweest. Ik lees nu vooral boeken op mijn e-reader. Een tripje naar de bib staat eigenlijk wel al een tijdje op mijn lijstje maar het komt er maar niet van.

  Like

  1. Die heb ik ook hoor. Maar ik lees graag de nieuwste aanwinsten en die zijn dan via de bibliotheek vaak nog niet als e-book beschikbaar. Hij lost bij mij de periodes op dat ik op reserveringen moet wachten;).

   Like

 3. Ook ik ben dol op de bibliotheek! En ik heb het liefste papieren boeken. Omdat je dan een boek beter onthoudt, en omdat ik lezen van een scherm niet altijd prettig vind.

  Like

 4. Ik kom er eigenlijk nooit meer. Toen ik nog lid was hadden ze de (nieuwe) boeken die ik graag wilde lezen nooit en reserveren en wachten zit niet in mijn aard. 😉
  En nu lees ik digitaal. Dus tja …

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben ook zo dol op de bibliotheek. Altijd als ik er binnenloop gaat er zo’n blij gevoel van verwachting door mij heen. Heerlijk al die boeken!

  Like

Reacties zijn gesloten.