Hoofdpijndossier

Hoewel ik een enorme hypochonder ben, ga ik eigenlijk nooit met heel concrete klachten naar een arts. Als iemand mij vertelt dat hij naar de huisarts gaat met een verkoudheid, snap ik daar niks van. Dat gaat in mijn beleving vanzelf wel over. Ik ga altijd met vage klachten.

Totdat ook ik op een dag iets heel concreets had. Ik had hoofdpijn. Al drie weken. Af en toe was het een paar uur weg, maar over het algemeen werd ik dag en nacht gekweld door hoofdpijn. Ik lag er letterlijk van wakker. Ik had eerst niet zo door dat het heel hardnekkig was, want ach, hoofdpijn heb ik wel vaker en iedereen heeft daar toch wel eens last van? Het is zoiets als spierpijn en gaat vanzelf wel over. Toen gooide ik een lege verpakking pijnstillers weg. In de papierbak lag bovenop het voorgaande lege doosje pijnstillers. Oeps. Was dit misschien dan toch iets om even na te laten kijken? Ik besloot van niet. En toch wel. En toch niet. Ik zette een wekker om naar de dokter te kunnen gaan, zette die toch weer uit, zette die midden in de nacht weer aan en toch weer uit en ging uiteindelijk niet.

Zodra ik mijn bed uit was, had ik spijt van mijn besluit. Mijn hoofd moest weer recht op mijn nek staan en dat deed pijn. Veel pijn. Al drie weken. Ik was er opeens klaar mee. En vooruit, de hypochonder had er ook een zeer duidelijke mening over. Maar ja, er zijn afspraken over wanneer ik wel en niet naar de dokter mag en dit was niet een dag waarop ik zou mogen. Of toch wel? Ooit zei een huisarts tegen me: “Een hypochonder kan ook een blindedarmontsteking krijgen en dan moet je wél bellen.” Viel dit in die categorie? Ik wist het oprecht niet.

Ik ging voor een tussenoplossing en belde de assistente. Ze adviseerde me zwaardere pijnstillers, maar die waren me ooit verboden. Was fysiotherapie dan misschien een optie? Ook dat was me ooit verboden, want dat was symptoombestrijding en niet het oplossen van het probleem. Ik vind pijnstillers ook symptoombestrijding, maar blijkbaar zag mijn toenmalige psycholoog dat anders. Ik maakte het dus een beetje een ingewikkeld hoofdpijndossier, die hoofdpijn van mij. De assistente zou overleggen met de huisarts.

Niet veel later kreeg ik concrete tips:
– Neem de komende week rust; vermijd drukte.
– Slik vier keer per dag twee Paracetamol.
– Neem je slaapmedicatie, want goed slapen is belangrijk.
– Ga elke dag even naar buiten.

Stiekem vond ik dat grappig. Dit was precies waarom ik niet naar de dokter was gegaan. Ik dacht dat er een keer iets echt lichamelijks was. De tips doen vermoeden dat hij daar anders over dacht. Ja, de pijn is lichamelijk, maar de oorzaak blijkbaar niet. De rust, tja, stiekem was er veel spanning ja. De pijnstillers, eh…daar had ik dus al twee doosjes van verorberd. De slaapmedicatie had ik nog, maar slikte ik niet. Iets met eigenwijs. Naar buiten ging ik al elke dag.

Ik besloot het toch een kans te geven en vulde mijn pillendoosje aan met de tijdelijk toegevoegde medicatie. Ik ging naar buiten. Ik huilde. En met name dat laatste bracht heel even een beetje verlichting. Ik geef niet graag andere mensen gelijk, maar het zal toch weer niet? Laat ik er mijn hoofd maar niet over breken en trouw de adviezen opvolgen*, in de hoop dat dit hoofdpijndossier snel gesloten kan worden.

*Mijn blogjes worden meestal een paar weken eerder geschreven dan gepubliceerd. Dit hielp allemaal niet en na alleen maar meer pijn, mocht ik naar een fysiotherapeut. Dat doet tijdens de behandeling ook pijn, maar het helpt wel!

9 gedachten over “Hoofdpijndossier

 1. Wat lijkt me dat vervelend om zo lang hoofdpijn te hebben. Ook ingewikkeld wat je allemaal wel en niet mag zeg. Ik ben blij dat de fysiotherapie nu helpt!

  Geliked door 1 persoon

 2. Het lastige is dat hoofdpijn zoveel oorzaken kan hebben en mogelijke oorzaken uitsluiten vaak veel tijd kost.
  Maar inderdaad, stress is natuurlijk wel één van de meest voorkomende oorzaken en helaas vaak lastig op te lossen. Fysiotherapie mag dan symptoom bestrijding lijken, als het “te strak gespannen”spieren losmaakt geeft het wel verlichting.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoofdpijn is naar. Ik ga niet snel naar de huisarts en als ik dan ga haat ik het als ik afgescheept word met paracetamol. Fijn dat het beter gaat.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik bel ook niet graag naar de huisarts, hoewel ik net als jij vaak zorgen heb over mijn gezondheid. Maar ik wil ook niet ‘lastig’ zijn en onnodig gaan. Ik vind je wel-niet worsteling dan ook heel herkenbaar. Fijn dat je nu fysiotherapie krijgt die wel helpt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, de hoofdpijn werd veroorzaakt door pijnlijke spieren in mijn nek (die ook pijn deed, maar wat ik vrolijk negeerde). Nu mijn nek weer wat soepeler wordt, gaat het met de hoofdpijn ook beter. En tja, dat probleem met die nek is dan weer een combinatie van overbelasting (veel voorover zitten aan tafel) en spanning, waarschijnlijk. Blij dat eraan gewerkt wordt nu en dat het helpt.

   Like

Reacties zijn gesloten.