1 april in Onderwijsland

Als leerkracht ging ik op 1 april altijd met gemengde gevoelens naar mijn werk, want ja, je hebt twee categorieën grappen. De leuke grappen vind ik de goed opgebouwde grappen, die ik nog niet eerder zag. De grappen van kikkers in bureaulades, zeep aan de deurklink, natte stoelen, losse veters en gaten in truien had ik op een gegeven moment wel gezien.

Ik besloot dat te gaan ondervangen. Ik houd van een lolletje, maar ik houd er ook van als het een beetje origineel is. Ik vertelde mijn groep dus altijd dat ze een flinke grap uit mochten halen, maar dat ik het ook wel leuk zou vinden als die een beetje origineel zou zijn.

De kinderen hadden het er al tijden over en bereidden zich goed voor. Uiteindelijk besloten ze een subtiel geintje uit te halen en trapte ik er zelfs in. Ze haalden de batterijen uit de afstandsbediening van de beamer. Ik had het bord netjes voorbereid en het stond klaar. Ze wisten dat ik áltijd aan het begin van de dag de afstandsbediening nodig had. En daar ging ’t dus mis. Ik stond maar te klikken en te richten. Het lukte niet. Dat gebeurde vaker, maar een beetje extra klikken en richten hielp dan. Ik slaakte een gefrustreerde zucht. En toen ineens hoorde ik ergens in een hoekje een giechel. Aha. Ze hadden me. Dikke pret, batterijen afgegeven en we konden weer verder.

Maar ja, wat zij kunnen, kan ik ook. Ik had ze vooraf gezegd dat ze geintjes uit mochten halen, maar liefst dus wel origineel, maar ik vond dat ik dat dan ook mocht. Dat waren ze helemaal met me eens. Ik sloot die middag met een gewichtig gezicht de deur, mijn handen vol papieren. “Jongens, luister, we moeten nu eigenlijk begrijpend lezen doen, maar dit is echt heel belangrijk. Ik kreeg tussen de middag een mail dat er een onderzoek is van het ministerie. Ze willen kijken naar het werktempo van jongens en meisjes en of daar verschil tussen zit en ze willen ook kijken of snelheid invloed heeft op je resultaten. Het is echt heel belangrijk dat het jóuw resultaten zijn. De tafels moeten dus in toetsstand.” Met enigszins gespannen gezichten keken ze me aan. Dit wilden ze wel. Dit was interessant. De tafels werden uit elkaar geschoven en waren snel leeg. “Het is belangrijk dat we de tijd eerlijk meten, dus ik deel de bladen met de vragen naar beneden uit. Je mag echt pas omdraaien als ik het zeg. Dan kun je de tijd eerlijk meten.” Op het bord startte ik een timer, zodat iedereen aan het eind van de toets op zou kunnen schrijven hoe lang hij erover had gedaan. “Iedereen klaar? Goed lezen. Het is niet moeilijk, echt niet, júist niet, maar je moet héél goed lezen. Draai je blad maar om.”

Daar gingen ze, in opperste concentratie.
Opdracht één luidde: Lees eerst alle vragen goed door, voor je verder gaat!
Vervolgens volgden opdrachten als pak je pen, leg je liniaal op de grond, schrijf je leeftijd op, enz.
De voorlaatste opdracht luidde: Welke datum is het vandaag?
De laatste opdracht was: Weet je nog welke datum het is? Dit is een grap. Je hoeft helemaal geen opdrachten te doen. Als je dit leest, zeg dan niks, maar leg je blad op de hoek van je tafel en geniet van wat de rest van de klas doet.

Ik keek stomverbaasd toe hoe de één na de ander een pen pakte, een liniaal op de grond legde en meer van dat soort onzin uitvoerde. Nooit had ik ze zó gehaast zien werken. Eén leerling las eerst alles en had het door. Heel even deed hij niks, keek verbaasd om zich heen en knipoogde naar me. Maar toen hield hij het niet meer uit en besloot hij de grap bekend te maken: “Hallo, denk eens na! Kijk nou eens naar de eerste vraag. Je moet éérst álles lezen!!!” De één na de ander deed het. Een luid gejuich ging op. “O, juf, dit is helemaal niet echt!” Nee, dit was niet echt. Maar we hebben wel écht gelachen.

7 gedachten over “1 april in Onderwijsland

  1. Je had ze mooi te pakken! Ik vind het een lastige dag hoor, ben veel te goed gelovig 🙂 maar mijn kinderen zijn nu nog van de makkelijke – hè veter zit los- grappen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Mijn geschiedenisleraar haalde dit met ons uit op de middelbare, ik heb het altijd onthouden. Nu nog lees ik alles eerst, bijvoorbeeld roosters en contracten. Goede juf ben je, dit is voor mij een hele wijze les geweest.

    Geliked door 1 persoon

  3. ha, die ken ik (van mijn zoon), erg grappig. En zó leerzaam ook, lees nou eerst een door wat je moet doen in plaats van direct te beginnen!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.