Is er een behandelaar in de online zaal?

Op deze blog ben ik open, maar ik probeer hier wel altijd met ieders privacy rekening te houden. Verhalen worden waar mogelijk geanonimiseerd en ik doe er alles aan om niemand te laten ontdekken wie mijn behandelaars zijn, voor de privacy van de behandelaars én mezelf.

Maar ja, dan zijn er mijn behandelaars zelf. Ik werd onderworpen aan urenlange psychologische onderzoeken. Ik was moe. Het huilen stond me nader dan het lachen. Er werd me gevraagd hoe het met me ging en of er nog ontwikkelingen waren wat betreft het starten met een nieuwe therapie. Ik was zó moe en de tranen zaten zó hoog dat ik eigenlijk geen zin had om te antwoorden. Ik hoorde mezelf praten en bedacht toen: Lees m’n blog, daar staat het op. Ik zei dat natuurlijk niet. Maar een stemmetje in mijn achterhoofd riep: Deze onderzoeker kent het adres van je blog. Wat als die blog al gelezen is?

Er is één hulpverlener van wie ik heel zeker weet dat hij af en toe even een kijkje op de blog neemt. Dat is mijn vaste huisarts. Dat voelt voor mij helemaal logisch en oké, gezien het feit dat diezelfde huisarts me al heel lang stimuleerde om iets met mijn passie voor schrijven te gaan doen. Bovendien startte ik de blog uiteindelijk na een behoorlijk pittig consult in de huisartsenpraktijk. Ik had het adres van de blog doorgegeven, maar wist niet of die ook werd gelezen. Tot ik op consult kwam. Ik had véél te vertellen, want voor deze mevrouw de hypochonder was het lang geleden dat ik de huisarts had gesproken. Ik vroeg me al af hoe ik dat in een (dubbel) consult ging proppen, maar het werd me makkelijk gemaakt. De eerste twee punten die ik wilde bespreken, bleken al bekend. “Ik wist het al; ik lees je blog.” Aha. Betrapt. Maar eerlijk is eerlijk, als hulpverleners mijn blog lezen, vind ik het prettig om dat gewoon te weten. Bovendien scheelde dat een hoop tijd. We konden over tot de dingen die de blog niet halen.

Uiteraard heb ik er goed over nagedacht of ik zou willen dat hulpverleners mee kunnen lezen. Wilde ik echt dat mijn blog voor hen bekend zou worden? Ja, dat wilde ik echt. Nooit zal ik hier een stiekeme boodschap aan hen plaatsen. Nooit zal ik een hulpverlener ‘verwijten’ dat hij of zij iets had moeten weten omdat het al op mijn blog heeft gestaan. Nooit zal mijn blog de spreekkamer vervangen. Andersom zullen er hier voor mijn hulpverleners waarschijnlijk weinig nieuwtjes te vinden zijn. Stiekem denk ik trouwens dat ze mijn blog alleen al af en toe checken om te zien wat ik over hen schrijf. Geen zorgen, zo verrassend is dat niet.

En eerlijk? Ik vind het eigenlijk wel prettig als hulpverleners mee blijken te lezen. Ik ben nu eenmaal op schrift beter te begrijpen dan in een spreekkamer. Bovendien vind ik het leuk om ook iets van mijn passie te laten zien, naast al mijn negativiteit. Dit ben ik ook. Ik kán nog wel iets! Dus hallo, meelezende hulpverleners. Welkom. Ook welkom aan alle hulpverleners die mij niet behandelen, maar anderen. Ik hoop dat ik iets kan bijdragen aan het begrip van jullie lijdende voorwerpen. In dat geval: Graag gedaan.

7 gedachten over “Is er een behandelaar in de online zaal?

 1. Het lijkt mij eigenlijk ook wel handig als ze een blog lezen inderdaad. Want op die manier weten ze toch al meer informatie, en kan er sneller gefocust worden op belangrijke informatie!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vind het heel tof van je huisarts dat hij meeleest. Ik kan me voorstellen dat het handig is, maar het laat vooral ook een bijzonder stuk betrokkenheid zien!

  Geliked door 1 persoon

 3. Natuurlijk kun je wel iets!
  Ik denk dat het voor iemand in de zorg juist heel verhelderend kan werken om in alle rust jouw gedachtespinsels te lezen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Best wel een interessante kwestie om over na te denken! Ik kan me voorstellen dat je het eerst wel een ding vond dat ook hulpverleners kunnen meelezen, maar eigenlijk zijn juist zij natuurlijk de mensen die je artikelen zonder oordeel en met oprechte interesse zullen lezen. Omdat ze je kennen en omdat ze weten hoeveel je blog en het schrijven voor je betekenen. Ik kan me voorstellen dat het ook voor hen heel fijn is om zo een inkijkje te krijgen in je hersenspinsels en om te zien hoe schrijven je helpt om dingen een plekje te geven of op een rijtje te zetten.

  Geliked door 1 persoon

 5. Heel lang geleden had ik ook iets dat men nu een burn-out zou noemen. Ik had een geweldige huisarts die me een mild kalmerend middel voor schreef én me de opdracht gaf enige tijd alles dat in mijn hoofd op kwam op te schijven en voor hem mee te nemen. Ik mis die man nog altijd,

  Like

Reacties zijn gesloten.