Boekenpraat: Mijn leven liep anders (Kelli Stuart)

Het verhaal
Dit boek speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en vertelt het op feiten gebaseerde verhaal van vier mensen in Oekraïne.

Maria, een veertienjarig meisje uit Kiev, beleeft angstige momenten als de Duitsers haar stad bombarderen. Het duurt niet lang voor ze merkt dat de oorlog nog veel grotere gevolgen heeft. Ze wordt opgepakt en meegenomen om als dwangarbeider te werken in Duitsland. Wie kan ze vertrouwen? Kan ze ooit nog terug naar haar familie?

Ivan, de vader van Maria, staat aan de rand van een ravijn. In een poging een ander te redden, is hij zelf meegesleurd in de mensenmassa die gedood moet worden. Ivan overleeft, maar zijn leven is verwoest.

Luda, een pubermeisje, kent haar afkomst niet. Wie was haar moeder? Op haar vader kan ze in elk geval niet bouwen. Dan raakt ze zwanger van de vijand. Kan ze van haar kind houden? Hoe kan ze uit handen van de vijand blijven? En is de vijand wel altijd zo slecht als Luda denkt?

Frederick heeft al zijn hele leven één verlangen: Zijn vader behagen. Dat zal het beste lukken als hij de idealen van zijn vader, een vooraanstaand Nazi, nastreeft. Maar kan zijn vader ooit tevreden zijn met zijn zoon? En zijn die idealen van vader wel de idealen van Frederick?

Mening
Dit boek vond ik erg aangrijpend. Op een meeslepende manier wordt verteld hoe diverse mensen de oorlog in Oekraïne hebben beleefd. De verhalen zijn gebaseerd op waarheid en voelen ook niet als ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’, maar als échte, aangrijpende verhalen.

Het boek vertelt de verhalen vanuit vier perspectieven, steeds in de ik-vorm. Boven elk hoofdstuk staat beschreven wie aan het woord is. De verschillende perspectieven zorgden er bij mij voor dat het een poosje duurde voor ik echt lekker in het boek zat. Ik wilde wel doorlezen, want ik wilde alle verhalen kennen, maar toch duurde het dus even voor ik iedereen echt goed kende. De verhalen van de vier hoofdpersonen raken elkaar ook slechts zijdelings, waardoor het boek eigenlijk een beetje leest als vier losse boeken.

Hoewel het boek dus wat mij betreft niet heel makkelijk las, vertelt het prachtige verhalen en dat zorgde ervoor dat ik het toch heel graag uit wilde lezen. Daar kreeg ik zeker geen spijt van.

Dit boek ook lezen?
Je vindt ‘Mijn leven liep anders’ bijvoorbeeld bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Mijn leven liep anders
Auteur:
Kelli Stuart
Uitgeverij:
Den Hertog
Genre:
Oorlogsroman
Pagina’s:
427

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: Mijn leven liep anders (Kelli Stuart)

 1. Klinkt goed.
  Maar ik ben geen lid van de bieb, koop zelden boeken.
  E Reader, en ‘moet’ er nog zóveel lezen.
  Correctie, wil er nog veel lezen.

  Like

  1. Er zijn zoveel mooie boeken, hier ook een beetje dat probleem… Luxeprobleem zullen we ’t maar noemen ;).

   Like

Reacties zijn gesloten.