Help, mijn hulpverlener huilt!

Om het verlies van mijn vader te verwerken, volgde ik EMDR. Het was de bedoeling dat ik zo toe zou komen aan rouw en dat zijn overlijden niet meer zo vreselijk veel spanning en angst bij me op zou roepen.*

Ik schreef al eerder dat de sessies niet altijd helemaal liepen zoals ik hoopte. Er was één sessie waar ik heel erg tegenop had gezien, maar waarvan ik ook wel wist dat die nodig was. Mijn hulpverlener had me gevraagd wat ik mijn vader zou zeggen als ik hem een brief zou schrijven. Ik vond dat een stomme opdracht, want eh…hij ging ‘m niet lezen, dus ik ging ‘m niet schrijven. Zij moedigde me aan die brief toch te schrijven, omdat ze dacht dat het me zou helpen in het proces.

Omdat ik het schrijven van de brief heel eng vond, stelde ik het eerst maar lekker lang uit. Toen ging ik er toch maar eens voor zitten en bleek het helemaal niet zo moeilijk te zijn als ik dacht. Ik schrijf nu eenmaal graag. Ik moest de brief ook voorlezen en dat vond ik spannend. Wilde ik echt zo’n brief delen? Ik besloot het maar een kans te geven.

De therapiesessie brak aan. Mijn hulpverlener vroeg me of ik de brief had geschreven. Dat had ik. “Wil je hem voorlezen?” Dat wilde ik ook. Het voelde héél eng en héél kwetsbaar. Ik deelde in de brief wat mijn vader voor mij betekend had en hoeveel hij van mij hield en ik van hem. Daar had ik een paar kantjes voor nodig gehad, maar ik was er tevreden over. Het schrijven had ik met droge ogen gedaan, maar ik wist dat ik zou gaan huilen als ik de brief zou voorlezen. Dat was dan ook precies wat er gebeurde. Ik vond het zó kwetsbaar en zó ‘van mij’ dat ik mijn hulpverlener, na het voorlezen van de brief, niet aan durfde te kijken. Ik bleef dus maar een beetje naar de grond kijken en naar de brief in mijn trillende handen.

Mijn hulpverlener nam het woord: “Dankjewel. Dankjewel dat je mij ook een beetje hebt laten huilen. Je kunt prachtig schrijven.” Dat laatste vond ik fijn om te horen, want ik vond zelf eigenlijk ook dat ik wel een mooi stuk had geschreven. Maar dat eerste liet me volledig blokkeren. Ze moest huilen? Kon ze het dan niet aan? Was het te heftig? Vanaf dat moment voelde de behandelrelatie met deze hulpverlener niet veilig meer. Ik vond het eng dat ik haar geraakt had en was bang dat nog een keer te doen. Ik snap het heel goed, maar voor mij als cliënt voelde het heel onveilig. Zij zag het als verbinding. Ik niet. Ik vond het alleen maar heel erg eng. Ze vroeg me hoe ik dat dan met vrienden doe. Ja, die huilen soms ook om en met mij en dat vind ik prima, want dat zijn mijn vrienden en niet mijn hulpverleners.

Ik verdiepte me thuis eens in hoe het zit met huilende hulpverleners. Ik las dat er mensen zijn die het prima vinden als hulpverleners huilen in het bijzijn van hun cliënten. En nogmaals, ik snap het hélemaal als je af en toe moet huilen. Maar voor mij werkt het niet en voelt het heel, heel onveilig. De volgende dag las ik de brief nog eens voor, aan mijn andere psycholoog. Ik stelde deze keer wel een voorwaarde: “Niet gaan huilen.”

*Met de kennis van nu weet ik dat de angst voor een groot deel ook voortkomt uit mijn autisme, maar dat was toen nog niet bekend.

9 gedachten over “Help, mijn hulpverlener huilt!

 1. Wel mooi dat je haar zo wist te raken maar ik denk dat ik het ook wat vreemd zou vinden. Op zich ook wel begrijpelijk natuurlijk, het zijn ook maar mensen, maar ik zou ook het gevoel hebben dat er dan iets kleins verandert in de relatie met die hulpverlener.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb geen idee hoe ik dan zou reageren. Maar vind het op dit moment eigenlijk vooral mooi, ze laat zien empathisch te zijn en volgens mij moet een hulpverlener dat ook zijn (naast dat ze de ander moet helpen uiteraard).

  Like

  1. Ik denk dus dat mijn reactie op haar emotie meer het probleem was dan haar emotie. Lijkt me voor een hulpverlener ook echt heel lastig. Ik kan me zó goed voorstellen dat je soms moet huilen. Maar ja, bij mij pakte het toch een beetje apart uit. Ik denk echt vooral mijn probleem, maar als hulpverlener moet je dat dan allemaal weer afwegen ofzo, ingewikkeld…

   Like

 3. Hm, dit is wel een lastig punt inderdaad. Enerzijds is niet verkeerd als een hulpverlener (nog) geraakt kan worden door het leed van cliënten. Anderzijds wil je natuurlijk wel dat die persoon stevig in zijn of haar schoenen staat.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hele bijzondere situatie.
  Ik zou echt niet weten hoe ik zou reageren als mijn hulpverlener met me mee zou gaan huilen.
  Maar wel heel stoer van je.
  Ik weet niet of ik dat zou kunnen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben na de dood van mijn vader, en vlak daarna de dood van mijn nicht ook weer in de GGZ beland en zou het echt een crime vinden als mijn hulpverlener zou gaan huilen. Ik ben overigens nu al aan mijn 3de hulpverlener bezig.

  Like

  1. Dat klinkt heftig. Ik moet zeggen dat ik ook al lang niet meer bij mijn eerste hulpverlener ben. Maar dat is weer voer voor een ander logje.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.