Opmerking vooraf: Deze blog gaat over suïcidale gedachten. Als je dat (te) heftig vindt, help jezelf dan vooral door weg te klikken!
Het was zomervakantie. Ik had de laatste schoolweken op mijn tandvlees overleefd. Ik had mezelf op de been gehouden met de gedachte dat ik in de zomervakantie bij zou kunnen tanken en dat het dan heus allemaal wel weer goed zou komen.
En toen was het dus vakantie. De eerste dagen werkte ik nog wat, ik volgde mijn therapieën en begon aan de grote schoonmaak. En ik sliep. Dagen- en nachtenlang.
Ik begon me af te vragen wat het leven allemaal voor zin had. Ik werkte, ik deed mijn huishouden, ik at en ik sliep en dat al jaren. En ik was ongelukkig en bang, dat ook. Was dit het dan echt? Moest ik dat nog jaren vol gaan houden? Dat soort gedachten hadden me al eerder overvallen en dan was ik er altijd van geschrokken, maar dan verdwenen ze weer net zo snel als ze waren gekomen. Nu bleven ze komen. Dat gebeurde terwijl ik een rondje fietste. Ik hield mezelf nog rustig. Dit hoorde erbij, dit zou weer stoppen.
Maar deze keer stopte het niet. Ik wist dat ik niet over zou gaan tot actie(s), maar deze gedachten vond ik eng genoeg. En ondertussen was ik blij met mijn zonnebril. Die verborg tijdens mijn fietstochtje de radeloze tranen die in mijn ogen stonden.
Ik had het gevoel dat ik met dit soort gedachten maar beter even contact op kon nemen met hulpverleners, maar ja, het was weekend. De afspraak was dat ik dan contact op moest nemen met de weekenddienst van de huisarts. En dat ging ik dus niet doen. Dan nemen ze me op. Dat doe ik niet. En zo tobde ik voort. Ik trok een leuk jurkje aan, ging met familie uit eten, deed een partijtje druk en speelde het spel. Mijn familie wist toen nog van niets.
Zo hield ik anderhalve dag vol. Maar toen was het zondagavond en besloot ik dat dit niet normaal was. Toen ik uiteindelijk toch maar contact zocht met de weekenddienst, bleek dat mijn eigen huisarts werkte. Dat vond ik zowel een voor- als een nadeel. Het feit dat hij me kende, voelde ergens als een voordeel, maar tegelijk als een nadeel. Die weet dat ik me altijd aanstel. Maar zo ging het niet. Hij nam me uitermate serieus, maar zette de dingen tegelijk in perspectief. “Je wilt niet dood, je wilt je niet zo ongelukkig voelen en dan ziet jouw hoofd nog één oplossing. Je hoofd wil uit. Als je computer kapot is, is de laatste oplossing ook de stekker eruit en er weer in. Dat is wat jouw hoofd nu wil. Dat is heftig, maar dat is niet wat je wil.” Dat stelde me zó gerust. Ik was niet gek. Ik was alleen ongelukkig. Mijn hoofd zocht de uit-knop en vond die niet.
Nu ik de gedachten kon plaatsen, vond ik ze ineens een stuk minder eng. Dit was niet vreemd, dit hoorde erbij. En zo durfde ik mezelf weer te gaan vertrouwen. Ik wist al dat ik niks zou doen, maar de gedachten alleen vond ik eng genoeg. Maar de meest wijze les die ik hiervan leerde? Het was goed dat ik het deelde. Artsen verklaren je niet voor gek. Ze helpen je. En hoewel er geen uit-knop is, werd er in mijn geval wél even op de pauze-knop gedrukt. En nu, bijna een jaar later, lijken deze gedachten Goddank verleden tijd!
Opmerking achteraf: Mocht je je hierin herkennen en ook met gedachten als deze spelen, neem dan contact op met je huisarts of een andere behandelaar en wacht daar niet mee! Er is hulp. En dat is waarom ik dit, na veel twijfel, deel. Om je te laten zien dat er mensen zijn die je willen en kunnen helpen.
❤️
LikeLike
Wat fijn dat je huisarts je dit andere perspectief kon aanbieden. De manier waarop je betekenis aan gedachten kan inderdaad heel veel doen voor hoe je je erbij voelt. Ineens zijn ze dan zo erg niet meer. Hetzelfde geldt voor lichamelijke klachten: als ik weet dat ze geen kwaad kunnen, dan heb ik er meteen minder last van.
LikeGeliked door 1 persoon
Het doet me denken aan die special die vorige week op NPO3 was, rondom een docu over euthanasie bij psychisch lijden. Moraal van dat verhaal: als je er over praat, kan (hoeft niet, kan) dat al heel veel verlichting geven.
LikeLike
Ja, ik zag veel over die docu op Twitter, maar ik durf(de) niet te kijken. Beetje te heftig nog voor me, ben ik bang. Maar bij mij was het dus inderdaad goed om erover te praten.
LikeLike
Het is een mooie docu, en in die thema-avond zetten ze hem ook heel mooi in de juiste context. Aanrader dus voor als je je iets beter voelt!
LikeLike
Knap dat je het deelt.
LikeGeliked door 1 persoon
Zeker knap dat je dit deelt.
Maar je kwetsbaar opstellen kan, soms, echt goed uitpakken.
LikeGeliked door 1 persoon
Wauw, zoveel respect dat je dit open deelt. ❤
Als je suicide gedachten heb ben je inderdaad niet gek, zoveel mensen hebben er helaas last van, als een gevolg van depressieve en ongelukkige gevoelens.
Ik vind dat je arts het heel erg mooi heeft omschreven, en hoe hij jouw een ander perspectief kon bieden.
Liefs,
Evelien
LikeGeliked door 1 persoon