De laatste weken op de basisschool

Veel basisscholen beginnen volgende week aan de laatste periode tot de zomervakantie. De meivakantie is geweest, de laatste weken breken aan.

Vooral in groep acht kunnen die laatste weken ‘een ding’ zijn. De Eindtoets is gemaakt, de uitslag is bijna binnen, de schoolkeuze is gemaakt en de kennismakingsbezoeken aan de vervolgscholen staan gepland. Daarbij bereiden de leerlingen zich voor op hun afscheid, vaak door middel van een musical.

Maar ja, als je tussen de mei- en zomervakantie nog een weekje of acht naar school moet, is dat best lang. Voor de leerlingen, maar ook voor de leerkrachten. Ik had meestal een combinatiegroep 7/8. Dat was dubbel. De ene helft van de groep was voor zijn gevoel al klaar op de basisschool, terwijl groep zeven nog allerlei toetsen moest maken.

En dat zorgde ervoor dat ik gewoon, tot de laatste schoolweek, ook met groep acht bleef werken. Ook na de Eindtoets is er nog zat te leren. De leerstof loopt gewoon door tot schoolweek veertig en stopt niet opeens na het maken van de Eindtoets. Allereerst is het dus voor je leerlingen belangrijk om gewoon door te werken. Bovendien doen veel leerlingen het goed op de structuur van de schoolvakken. Veel beter dan op ‘bezigheidstherapie’. En ja, af en toe even oefenen voor het afscheid hoort er natuurlijk ook bij, maar verder pleit ik ervoor om daar waar mogelijk het gewone programma te volgen. Dat scheelt de leerkracht ook een hoop gedoe. Want ja, ik zie ze lopen, met rode hoofden, die leerkrachten van groep acht: “Phoe, lastig hè, om ze bezig te houden?” Ik hield ze niet bezig, ik werkte gewoon door.

Ik liet groep acht nog net zo hard werken als groep zeven. En als groep zeven Cito’s maakte, liet ik groep acht (zij hoeven aan het eind van het schooljaar niet meer) gewoon zwijgen en aan hun eigen taken werken. Extra naar buiten of allerlei ander gedoe deed ik niet aan. Als kinderen wisten dat andere groepen acht niet ‘gewoon’ werkten, riepen ze me wel eens ter verantwoording. Ik legde hen dan eerlijk uit dat ten eerste hun eigen lesprogramma doorloopt tot de laatste schooldag en dat ten tweede groep zeven nog belangrijke toetsen moest maken. Dat accepteerden ze altijd direct.

In mijn groep leek alles dus vrijwel normaal, tot op het laatst. Behalve dan dat groep acht op schoolkamp ging en groep zeven dan achterbleef. Maar ook voor hen liet ik dan, bij de vervanger, een beetje een pretpakket achter. “Groep acht heeft lol, ze mogen best af en toe even wat leuks doen. En de tekenles mag best even wat langer duren.” Daarnaast liet ik groep zeven af en toe meegenieten van de ‘voordelen’ van groep acht. Groep acht mocht bijvoorbeeld meedoen aan wedstrijden die de regionale bank organiseerde. Ik liet groep zeven dan ook meedoen, zogenaamd om te oefenen voor volgend jaar. Maar eigenlijk gunde ik hen ook gewoon dat pleziertje.

En dan brak dus schoolweek veertig aan. Dat was het moment dat ik het ‘gewone’ werken losliet. Tijdens het zelfstandig werken gaf ik opdracht om zoveel mogelijk werkboekjes uit te werken. Dat vonden de meeste kinderen zó leuk dat ze extra hard gingen werken. De lege pagina’s (bijvoorbeeld omdat ze een keer ziek waren geweest) moesten namelijk wel opgevuld worden.

En dan? Dan was de laatste schooldag aangebroken. Tijd voor een afscheidsfeestje. En nú liet ik ook de touwtjes vieren. Maar tot die tijd? Tot die tijd werd er gewoon gewerkt, tot volle tevredenheid van de juf én de kinderen.

12 gedachten over “De laatste weken op de basisschool

 1. Oudste zoon deed het geloof ik wel goed bij nietsnutten maar dochter en ik vermoed de jongste ook werden daar heel moe en zat van, al die “leuke dingen” en dat veel te lange afscheid… beter om gewoon door te gaan dus en dan een echt goed eindfeest / vrij eraan te breien.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik had dan graag bij jou in de klas gezeten, want ik houd van ‘gewoon’ en ritme en regelmaat. Ik zie geen reden om niet gewoon nog onderwijs te geven ook al is de eindtoets geweest. Ik vind dat een maffe trend.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ken die laatste weken nog, allemaal spelletjes meenemen vanmiddag was voor mij een teken niet meer te gaan die middag. Ik hielp m’n vader in de winkel die belde wel netjes dat ik niet kwam. Kon toen nog. Misschien moet je deze blog rondsturen naar andere scholen, kunnen ze wat van leren.

  Like

 4. Ik verveelde me in het laatste jaar heel erg en was echt toe aan de middelbare school. Kan me niet echt meer herinneren hoe dat na de eindtoets ging, maar ik denk ook dat wij niks meer deden. Goed dat jij de leerlingen wel altijd door laat werken. Ze zullen er gewend aan moeten raken, want op de middelbare school werken de leerlingen ook tot ’t laatst door.

  Liefs,
  Marloes

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is ook zoiets ja. Als je niet doorgaat, hebben ze een soort zomervakantie van vijftien weken. Dat is voor je start op de middelbare school ook niet echt lekker.

   Like

  1. Op dit moment werk ik niet (ziektewet). Wat ik na mijn herstel ga (en kan!) doen, is nog heel onzeker.

   Like

 5. Natuurlijk is er nog genoeg te leren, de aansluiting naar de middelbare school zal dan zoveel te soepeler verlopen. Tekenen een feestpakket? Ik vond tekenen verschrikkelijk , ik kon er niets van ;-(
  Ik denk dat jouw manier gewoon beter is dan de kinderen bezig houden met met spelletjes.

  Like

  1. Tekenen vond ik zelf ook niet leuk. Maar als juf las ik altijd voor tijdens de tekenles. Soms werd er dan meer geluisterd dan getekend, maar ik deed net of ik dat niet door had;).

   Like

 6. Mooi om te lezen Naomi! Het is niet iets waar ik eerder echt over heb nagedacht, maar kan me als ik dit zo lees helemaal vinden in hoe je het hebt aangepakt in die tijd. Leuk!

  Like

Reacties zijn gesloten.