Verdovende middelen?

Het heeft even geduurd, maar inmiddels durf ik gewoon openlijk toe te geven dat ik medicijnen slik. Naast wat medicijnen om m’n bloedwaarden op orde te houden, slik ik antidepressiva. Van die eerste medicijnen heb ik nooit een geheim gemaakt. Van die antidepressiva wel. En waarom? Dat heeft een lange historie.

Ik begon ooit met antidepressiva op het moment dat mijn psycholoog op vakantie was. Ik kende zijn mening erover. Hij vond antidepressiva verdovende middelen en weglopen voor het probleem. Maar ja, hij was op vakantie en ik werd gek. Ik zat bij de huisarts te vertellen dat ik het niet meer trok en die had gelijk door dat dat waar was: “Er moet nu iets gebeuren.” En na het afstrepen van wat andere opties, kwamen we uit op medicijnen. Ik wist niet wat ik moest zeggen en vertelde nog wel dat mijn psycholoog dat een stom plan vond. Ik moest zeggen wat ik er zelf van vond, maar ik had geen idee. Ik wist alleen maar dat ik gek werd. En dus vond mijn huisarts: “Jij wilt dat ik een besluit voor je neem. Dan gaan we ’t doen,” en schreef een recept uit.

Ik slikte mijn pilletjes. Ik werd er misselijk van, maar merkte er uiteraard de eerste week verder nog niets van.

Na een paar dagen was mijn psycholoog terug van vakantie. Ik biechtte hem op dat ik pillen slikte. Hij was not amused. “Wat kom je hier dan nog doen?” Ik stond perplex. Hij wilde dat ik ermee zou stoppen, want volgens hem had psychotherapie geen enkele zin als ik ook antidepressiva slikte. Ik moest me niet laten verdoven. Dat er die week daarvoor iets moest gebeuren, was hij met me eens. Maar de dokter had met me moeten praten, geen pillen voor moeten schrijven. Door de medicatie zou ik nooit het dieptepunt bereiken en dus niet herstellen, was zijn mening.

Met dat verhaal zat ik, een week na de start met medicatie, bij de huisarts. We besloten te stoppen. Een week voor niks misselijk geweest. Jammer dan.

Ruim een jaar later besefte diezelfde psycholoog* dat we er niet zouden komen. Ik klapte voortdurend dicht als het spannend werd. En ineens kwam er een plan voor antidepressiva op tafel. Ik was vervolgens de kluts kwijt. Nu mocht ’t opeens wel. Maar dat was volgens hem omdat het de eerste keer een impuls was en nu zou het een weloverwogen besluit zijn. Oké dan. Maar ja, nu wilde ik zelf niet meer. In mijn hoofd hoorde ik hem nog al die keren praten over mezelf verdoven met pillen en dat ik dat niet moest doen.

Toch ging ik met het voorstel naar de huisarts. Die ging akkoord en schreef me medicatie voor. De eerste dagen was ik vanwege de bijwerkingen helemaal versuft. Ik wilde stoppen, na een paar dagen, maar zette door. En toen, na een poosje, kwam de werking. Op een dag werd ik wakker en had ik het gevoel dat ik de dag die voor me lag aan zou kunnen. Ik kon me dat gevoel niet eens meer herinneren. Ik stond ’s morgens op, zonder me eerst af te vragen of ik me ziek zou melden. Ik ruimde mijn aanrecht elke dag leeg. De afwasmachine werd gelijk leeggeruimd na een vaat en de was hing niet meer een week op het droogrek, maar lag weer gewoon in de kasten. Het waren kleine veranderingen, maar ik was er heel erg blij mee. Er kwam weer wat structuur terug in mijn leven. De dagen waren weer te overzien.

En inmiddels, nu ik ruim anderhalf jaar antidepressiva slik, schaam ik me er niet meer voor. Ik begon in een periode dat de kranten bol stonden van negatieve verhalen over medicijnen. Toch zette ik door. En nu mag iedereen het van mij weten: Ik slik antidepressiva. Deze medicijnen hebben me helpen overleven. Ze hebben het allerzwartste randje iets minder donker gemaakt. Ze nemen iets van de chaos in mijn hoofd weg. En daarom ben ik blij dat ik nu deze medicijnen slik. Of ik er ooit nog mee ga stoppen? Ergens hoop ik dat. Ergens anders wil ik nooit, maar dan ook nooit meer terug naar dat allerdiepste zwart. En als ik daar m’n hele leven pillen voor nodig heb, dan zal ik die slikken en me daar niet voor schamen. Ik bedoel…ooit iemand gezien die zich schaamt voor zijn dagelijkse pilletje om de bloedwaarden op orde te houden? Nou dan.

*Hij heeft het effect van de medicatie gemist, omdat hij kort daarna zijn vertrek aankondigde.

8 gedachten over “Verdovende middelen?

 1. Mooi dat het je helpt en het had je denk ik al vroeger kunnen helpen. Jammer dat je psycholoog er zo’n sterke mening over had maar ik ken er ook niets van dus wie weet was deze manier wel het beste voor je.

  Geliked door 1 persoon

 2. Op sommige dingen rust gewoon een taboe.
  Dan krijg je al een stempel opgedrukt voordat mensen zelfs maar weten van het
  Hoe, het Wat en Waarom!!
  Dit doe je goed.

  Geliked door 1 persoon

 3. Een depressie kan te maken hebben met een stofje dat ontbreekt in je hersenen. Dan kun je met een psycholoog praten zoveel je wilt maar dat stofje krijg je er niet mee terug, lijkt me.

  Eventuele klachten bestrijd ik het liefst zonder pillen en poeders. Maar als ik medicijnen nodig heb, ben ik maar al te blij dat ze er zijn!

  Fijn dat de AD voor jou zo goed werkt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik denk dat iedereen zelf moet weten wat ie doet. Maar als er tinnitus in de bijsluiter staat, laat het dan achterwege das erger dan een depressie en gaat niet meer over.

  Like

  1. Pff….tinnitus is echt niet te doen ja. Ik mocht de bijsluiter niet lezen, want dan zou ik niet slikken. Geen idee dus of dat er bij mij in staat, maar volgens mij niet. En verder ben ik het met je eens dat iedereen voor zichzelf moet besluiten. Al dat oordelen over elkaar is nergens voor nodig.

   Like

 5. Fijn dat de antidepressiva helpt. Ik sta wel een beetje perplex van die mening van je psycholoog dat je dan eigenlijk maar moest vertrekken. Jammer dat hij ’t effect niet heeft meegekregen.

  Liefs,
  Marloes

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooi dat je dit deelt! Je hebt helemaal gelijk we schamen ons ook niet iets als bloedwaarden medicatie, hiervoor is dat ook niet nodig. Het is in ieder geval fijn om te lezen dat het jou helpt en geholpen heeft!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.