Goedbedoeld advies

Soms drijft mijn hypochondrie me tot waanzin. Angst beheerst me dan en dat is behoorlijk heftig. Ik weet dat ik dan afleiding moet zoeken, door bijvoorbeeld te wandelen, een boek te lezen of een kleurplaat te pakken.

Die afleiding is de eerste stap. Daarnaast staat er altijd nog een consult met de huisarts gepland. Ik kan mijn klachten dus opschrijven en ze vervolgens ‘parkeren’ tot dat volgende consult.

Soms is afleiding niet genoeg. Dan blijft de angst me beheersen en kan ik aan niets anders meer denken. Ja, ik loop dan wel een rondje, maar ik kan tijdens dat rondje alleen maar bedenken dat ik doodziek ben. En ja, ik pak dan wel een kleurplaat, maar ik kan alleen maar bedenken dat dat de oplossing niet is. In zo’n geval breekt er paniek uit. Dan is er nog één laatste, tijdelijke oplossing. Die laatste oplossing heet geruststelling. Ik weet ook wel dat dat niet altijd handig is, maar ja, als angst je tot waanzin drijft, is het soms nog de enige optie.

Mezelf geruststellen kan ik niet. Een ander kan dat ook niet. Een vriendin kan heus wel zeggen dat er niets aan de hand is, maar dat weet ik zelf met mijn verstand ook. Ik geloof het pas als een arts dat heeft bevestigd, want die heeft er verstand van.

Pas had ik zo’n geval. Ik had een paar drukke weken achter de rug en mijn hypochondrie reageerde er nogal op. Opeens werd álles wat ik voelde eng. Er stond nog een afspraak met de huisarts. Ik had al bijna twee weken mezelf verteld dat ik niet eerder zou bellen en dat ik de angst kon verdragen. Ik kon het niet. Twee dagen voor de geplande afspraak hielp niets meer. Ik wist dat er nog één oplossing was: Hulp zoeken.

Dat deed ik. Ik mailde mijn psycholoog. Dat bleek echter niet genoeg. Ik had een arts nodig, merkte ik en dus belde ik de huisartsenpraktijk. Ik legde uit dat het niet meer ging en dat ik graag een arts zou zien. Moeilijk, moeilijk, druk, druk. Daar schoot ik al op slot. Ik wil niemand tot last zijn, dus ja, dan maar niet. De assistente zou het met de huisarts overleggen en me dan terugbellen. Niet veel later ging de telefoon. “Hij zegt dat je afleiding moet zoeken. Een rondje wandelen, even iemand bellen, kun je niet naar iemand toe?” Serieus?! Die fase was ik dus al láng voorbij. En nee, ik kon niet naar iemand toe. Dat was op dat moment echt geen optie meer. De angst was al veel te groot geworden. Ik was inmiddels aan de grote schoonmaak begonnen en dat vond de assistente een heel goed idee. Ik niet. Ik heb een dokter nodig. Ze legde uit dat ik het nog maar even aan moest kijken en tot de geplande afspraak vol moest proberen te houden. Ik kon wel komen, maar dan moesten anderen worden afgezegd, dus liever niet. Mijn autisme liet me op dat moment mijn tong verliezen. Ik stemde in, terwijl ik heus wel wist dat ik het niet zou redden.

Vervolgens belde mijn psycholoog me, naar aanleiding van mijn mail. Zijn conclusie was al heel snel helder. Ik had een dokter nodig. Hij adviseerde me dan ook om wél die anderen af te laten bellen. Ik legde uit dat ik echt niet nog een keer zou bellen, want ik had gezegd dat ik het tot de geplande afspraak uit zou houden. Hij adviseerde me dringend daar nu op terug te komen. Ik was eigenwijs en deed het niet.

Mijn vriendin was gelukkig ook (eigen)wijs. Ik voelde me zó stom dat ik eigenlijk geen bezoek wilde ontvangen. Maar zij begreep dat ik wél iemand nodig had en ze kwam. Dat was fijn. Geruststellen kon ze me niet. Wel uitleggen dat deze angst een reactie was op de volle laatste weken en me even afleiden.

Ik wachtte op de geplande afspraak met de huisarts. Ik poetste me een berg spierpijn, wandelde, kleurde en was verdrietig. Het ging niet. Ik had, zoals mijn crisisplan dat voorschrijft, de huisarts gebeld. Ik háát bellen. Dus áls ik bel, is er echt wel iets aan de hand. Met een goedbedoeld advies als wandelen kon ik even niks. Maar ja, dat kon ik aan de telefoon niet zeggen. Bellen vind ik namelijk drama, omdat ik dan de sociale interactie niet goed in kan schatten. Conclusie 1: Soms zou het fijn zijn als ik geen toneelschooldiploma op zak heb. Conclusie 2: Het zou fijn zijn als mensen me geloven als ik zeg dat het niet gaat.

De slotconclusie trok de huisarts, toen ik ein-de-lijk op het geplande consult kwam. “Als jij belt, moet er gezorgd worden dat je contact hebt met een arts. Als het niet op het spreekuur kan, moet een arts je even terugbellen.” Prima plan, maar ik geef toe dat ik eerst wil zien, voor ik ga geloven.

10 gedachten over “Goedbedoeld advies

 1. Wat naar dat mensen je dan niet geloven, vind ik altijd zo heftig.
  Ik denk altijd: je belt niet voor niets! Helaas neemt drukte bij bijvoorbeeld een huisarts de bovenhand.
  Wat heb je het prachtig geschreven! Je had me het gehele verhaal te pakken.
  Liefs,
  Evelien

  Geliked door 1 persoon

 2. Onwijs vervelend en moeilijk als je niet serieus word genomen. En vooral lastig als mensen dan met dingen aankomen die je zelf allang geprobeerd hebt, kan ik ook nooit zo goed tegen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Oh afschuwelijk inderdaad. Ik vind de huisarts bellen ook altijd een ramp; ik ervaar de assistente als een soort enge waakhond die me probeert tegen te houden. Daardoor vind ik het bellen nog erger.

  Like

  1. Het ligt er bij mij dus aan wie er achter de telefoon zit. Ik schreef al eens een ode aan de assistente en die meende ik oprecht. En ik snap het ook wel, ergens. Die agenda loopt vol, maar ja, daar houdt mijn angst geen rekening mee hoor;).

   Like

 4. Oh, ik heb ook een hekel aan telefoneren! Ik vind het véél fijner om iets face-to-face te kunnen zeggen (zodat ik de nonverbale signalen kan zien) of een mailtje te sturen (zodat ik mijn boodschap goed kan formuleren). Maar bellen… Bah. Terwijl het echt een hele handige/snelle manier kan zijn om iets voor elkaar te krijgen, dus ik zou er dolgraag minder moeite mee hebben.

  Like

  1. Ja, mailen en appen zijn ook van die fijne uitvindingen. Gewoon op jouw tijd en op jouw manier reageren. Echt perfect, vind ik.

   Like

 5. Bijzonder om te lezen dat ook ik eigenlijk om mijn zinnen te verzetten ben gaan wandelen, schilderen, kleuren. Ik kocht zelfs een fitbit afgelopen weekend. Om maar niet te hoeven denken aan. Ik kan dat molentje in mijn hoofd ook niet stil zetten.

  Like

  1. Precies, het lijkt wel alsof buiten die molen soms even stil kan vallen. Inmiddels is het echt vast onderdeel van mijn dag geworden om even naar buiten te gaan. Toch bijzonder hoe dat werkt en blijkbaar niet alleen bij mij.

   Like

Reacties zijn gesloten.