Ik ben ‘de zwakste schakel’

Als puber was ik fan van het televisieprogramma De zwakste schakel. Elke vrijdagavond was het weer feest. Nu is RTL opnieuw begonnen met het uitzenden van de kennisquiz met een sarcastisch knipoogje en kijk ik weer. Dat kan nu zelfs elke dag.

Nog afgezien van het feit dat ik in een rotbui echt heel erg graag de teksten voor de vertrekkende kandidaat zou schrijven, vind ik het ook een fijn concept. In hoog tempo worden zoveel mogelijk vragen gesteld aan de kandidaten, die gezamenlijk een zo lang mogelijke ketting van goede antwoorden moeten vormen. Aan het eind van elke ronde verdwijnt de kandidaat die volgens de medespelers ‘de zwakste schakel’ is. Die krijgt dan dus van presentatrice Bridget Maasland nog even een fijne sarcastische opmerking mee en “dag”, dat was ’t dan. Op naar de volgende ronde vragen.

Klinkt leuk toch? Het is ook heel erg leuk. Er is altijd gedacht door mijn leerkrachten (en psychologen) dat ik nogal slim ben, misschien zelfs hoogbegaafd. Ik heb dat zelf ook altijd gedacht, hoewel ik ook wel altijd heb getwijfeld. Ik had trekjes van hoogbegaafdheid, maar ergens klopte er iets niet. Nog niet zo heel lang geleden werd het onderzocht. Uit het IQ-onderzoek bleek dat ik niet zozeer hoogbegaafd ben, maar wel dat ik een onvoorstelbaar groot geheugen heb. Dat betekent dat ik niet zozeer extreem slim ben, maar gewoon álles onthoud wat je me vertelt. Als ik dus een les heb gehad, onthoud ik dat. Een keer iets doorlezen en ik weet het. Dat klinkt iets leuker dan het is, want het is dodelijk vermoeiend. Ik onthoud wel alles, maar weet niet altijd heel goed in welk vakje ik het moet plaatsen.

Terug naar De zwakste schakel. Ik ging er de eerste aflevering eens lekker voor zitten. Ik keek die aflevering terug, tijdens de lunch. Het was weer ouderwets genieten. Maar er gebeurde meer. Ik wist niet op alle vragen het antwoord. En wat deed mijn geheugen met de dingen die ik niet wist? Juist ja, opslaan. Ik grapte nog dat ik maar beter niet kon kijken, want dan zou m’n hoofd weer vollopen. Dat was oprecht een grapje.

Tot aflevering twee. Die keek ik net voor ik naar bed ging. Vervolgens schoten in bed alle feitjes nog even door mijn hoofd. Die moesten nog in het juiste vakje geparkeerd worden. En dat niet alleen, ik stond er daarnaast nog versteld van dat ik op sommige vragen het antwoord bleek te weten. Dat zou ik niet gedacht hebben, maar blijkbaar zweefde ergens in mijn geheugen nog iets over Arjen Robben en over landen die ik helemaal niet dacht te kennen.

Daar lag ik dan dus, stuiterend in bed. Lesje geleerd. Ik moet niet meer ’s avonds laat kijken. Want ja, ik vind het leuk en ja, er blijken honderden feitjes in mijn geheugen te liggen én ik leer af en toe wat nieuws. Maar als ik ’s avonds laat kijk, ben ik de volgende dag vanwege slaapgebrek de zwakste schakel. Daar kan ik best een sarcastische tekst bij schrijven, iets met kinderbedtijd enzo, maar ik houd me in. “Dag!”

9 gedachten over “Ik ben ‘de zwakste schakel’

 1. Ik ken het programma helemaal niet, maar het klinkt ontzettend leuk! Lijkt me echter lastig inderdaad om alles maar te onthouden wat je hoort. Ik heb soms last van het tegenovergestelde probleem, namelijk dat ik alles vergeet.. Oops.

  Like

 2. Ik merk vaak dat ik in mijn onderbewuste heel veel informatie tot mij neem. Op de gekste momenten gaat er dan ineens een laatje open waar die info lang in heeft liggen sudderen. Gelukkig heb ik er geen last van.
  Het lijkt me erg vervelend om zo veel last te hebben van informatie die ongefilterd binnenkomt, zoals jij dat hebt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben ook dol op die feitjes, maar vind veel van die vragen echt heel makkelijk in dat spel. En eigenlijk vind ik het vooral jammer dat ze niks aan de studio veranderd hebben.

  Like

  1. Ik had zelf ook het idee dat de vragen vijftien jaar geleden een stuk moeilijker waren. Dacht dat het de leeftijd was, maar misschien zijn het dan toch de vragen 😉.

   Like

 4. Weer leuk geschreven. Het lijkt mij ook best vermoeiend inderdaad om zoveel te onthouden! Maar wanneer je wel de goede vakjes op het goede moment kan vinden super handig haha. Ik heb dat trouwens met alles op de avond, het moet niet teveel zijn want dan lig ik ook te stuiteren in bed haha!

  Like

 5. Ik ken het programma wel van vroeger en, hoe wel ik gek ben op spelletjes en quizzen kon deze me destijds niet boeien, Waarschijnlijk omdat de bitsheid natuurlijk niet echt is en dat komt dan onecht over. Het is trouwens naar mijn idee niet nodig om mensen af te zeiken maar oke, dat is mijn opinie.
  Ik heb geen uitzonderlijk geheugen maar weer toch wel vaak gekke weetje waarvan ik eigenlijk niet weet hoe ik eraan kom;-)

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.