Boekenpraat: Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer (Thomas Rueb)

Het verhaal
In 2016 ‘kent’ de hele wereld Laura H. Ze is een jonge vrouw uit Zoetermeer, die bijna een jaar in het kalifaat van Islamitische Staat heeft geleefd, samen met haar man Ibrahim en haar twee kinderen.
Na haar ontsnapping gaan de beelden van haar eerste interview de wereld over. Laura wil naar huis, terug naar haar vader in Nederland. Hij heeft haar geholpen te ontsnappen uit het kalifaat. Eenmaal op Schiphol wordt Laura gearresteerd. De autoriteiten zijn bang dat ze niet is gevlucht, maar dat ze is gestuurd door IS. Ze zou in Nederland of elders in Europa een aanslag moeten plegen.

Het Openbaar Ministerie gaat uit van het ‘zwartste scenario’ en daarom wordt haar hechtenis keer op keer verlengd.

In dit boek volgt journalist Thomas Rueb het spoor van Laura. Hij reist af naar Irak en spreekt met Laura zelf en de mensen die bij haar ontsnapping betrokken waren. Wie is Laura? Hoe kwam ze bij IS terecht? Is ze echt zo onschuldig als ze zegt te zijn? Wat is de rol van de Nederlandse overheid in dit verhaal?

Mening
Op de achterkant van het boek staat dat dit boek het verhaal vertelt van een land dat worstelt met de vraag wanneer je een terrorist bent.
Ik merkte dat die vraag ook mij tijdens het lezen bezig bleef houden. Laura klonk als een slachtoffer. Aan de andere kant had zij wel zélf de keuze gemaakt om af te reizen naar het kalifaat. Hoe onschuldig was ze dan?

Ik heb dit dikke boek in een paar dagen gelezen. Het las vlot en ik wilde Laura beter leren kennen. Het verhaal vertelt de gewelddadige werkelijkheid van het leven in het kalifaat van IS. Het vertelt het verhaal van radicalisering en van omkering. Het vertelt ook het verhaal van de vader van Laura, die er alles aan heeft gedaan om zijn dochter veilig terug te laten komen.

Ik vond het meeslepend, spannend, gruwelijk, bizar en boeiend. Mooi om zo de achtergronden bij het nieuws te lezen.

Dit boek ook lezen?
Je koopt ‘Laura H.’ bijvoorbeeld bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer
Auteur:
Thomas Rueb
Uitgeverij:
Das Mag Uitgevers
Genre: Non-fictie – terrorisme
Pagina’s:
538

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

8 gedachten over “Boekenpraat: Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer (Thomas Rueb)

 1. Lijkt mij een heftig verhaal om te lezen. Zag het boek laatst liggen in de bibliotheek, maar denk niet dat ik erg zin heb om het te lezen. Er is al zoveel te lezen geweest over die Laura, haha.

  Liefs,
  Marloes

  Like

  1. Ik geef eerlijk toe dat ik haar, toen ze in het nieuws was, niet zo heel erg had gevolgd. Heb ik nu dan goed gemaakt;). Maar ik snap jouw gedachte ook zeker weten.

   Like

 2. Dit is serieus het eerste boek dat ik NIET op GoodReads kan vinden! :O XD Ik wou ‘m op mijn ‘Want to Read’ lijst zetten, maar het wordt een aantekening in Evernote…

  Like

 3. Ik heb het boek nav jouw recensie als ebook geleend bij de bibliotheek. Wat een afschuwelijk, meeslepend verhaal. Ik kon niet stoppen met lezen… en nadenken. Overdenken, piekeren, peinzen en Google-en. Een verschrikkelijke wereld ging voor me open. En Hoop kreeg een gezicht. Ik heb er echt van wakker gelegen.
  Een verhaal om nooit meer te vergeten. Een volk om voor te bidden.

  Like

   1. Geen probleem. Ik was ook echt heel diep onder de indruk van ‘Ik zal de laatste zijn’. Inderdaad heel meeslepend, bizar en gruwelijk wat er allemaal gebeurt. Dit verhaal gaf het nieuws voor mij opeens een gezicht. Zoveel leed, zoveel pijn… Inderdaad een volk om voor te bidden.

    Like

Reacties zijn gesloten.