Sollicitatiecommissie nieuwe huisarts

De huisartsenpraktijk waar ik patiënt ben, zocht een nieuwe huisarts. Het eerste wat ik me afvroeg was wie er zou vertrekken en ik hoopte dat dat niet mijn vaste huisarts zou zijn. Toen ik daar eenmaal geruststelling over had, besloot ik dat ik als meest frequente bezoeker een prima lid van de sollicitatiecommissie zou zijn. Niet dat het mijn huisarts zou worden, maar ik heb wel een mening over de ideale arts. Bovendien zou ik deze arts moeten bezoeken op de vrije dagen van mijn vaste huisarts, in geval van nood.

De hypochonder op het spreekuur
Als je mijn huisarts bent, kom ik je regelmatig met een bezoekje vereren. Sowieso kom ik elke drie weken even langs, want dat is een afspraak waar al mijn hulpverleners mee kunnen leven. Daarbij kan het voorkomen dat ik tussendoor nog een paniekje doe, dus dan kom ik een keer extra.

Er is natuurlijk allereerst dat moment van eerste kennismaking. Zo’n nieuwe huisarts ziet dan een jonge, zelfstandige, dappere, vrolijke vrouw. De eerste indruk zou zijn dat ik snel naar huis gestuurd moet worden, want ik heb geen dokter nodig. De tweede indruk zou zijn dat ik ook nog eens een bak met humor mee heb genomen. Ik moet snel naar het theater, in plaats van naar de huisarts.

De volgende indruk ligt aan de arts die tegenover me zit. Als die niet door me heen kan prikken, blijf ik leuk doen. Als de arts wel door me heen kan prikken, is de volgende indruk dat ik een bang, klein wezentje ben. En ja, natuurlijk speel ik zelf ook een rol in die indruk, maar onder de spanning van zo’n nieuwe arts kan ik nu eenmaal niet helemaal normaal doen.

Dit bied ik
In een advertentie staat vaak wat de organisatie te bieden heeft. Ik heb als hypochonder een nieuwe huisarts te bieden:

 • Gegarandeerd een vol spreekuur
 • Op z’n tijd een beetje cabaret in de spreekkamer
 • Kunstig bij elkaar gezochte diagnoses
 • Een stortvloed aan woorden
 • Angst

Dit zoek ik
Uiteraard moet in een advertentie ook altijd staan wat er verwacht wordt van de sollicitant. Ik zou zeggen dat ik het volgende verwacht van een nieuwe huisarts:

 • Accepteer mijn overlevingsstrategie ‘humor’.
 • Neem iets mee om door mijn masker heen te prikken.
 • Luister naar me.
 • Geef mij nooit het gevoel dat ik aan het zeuren ben. Dat weet ik zelf wel, namelijk.
 • Geloof wat ik zeg, ook als dat in strijd is met wat mijn gezicht laat zien.
 • Maak af en toe zelf een grapje.
 • Snap mijn grapjes.
 • Heb geduld, want dan is er meer dan mijn masker.
 • Zorg dat er altijd tissues in de buurt zijn.
 • Af en toe mijn blog lezen is geen voorwaarde, wel een pluspunt.
 • Zet de zoutpot klaar als ik kom. Af en toe is er namelijk een korreltje nodig.

Zo. Iemand? Solliciteren hoeft niet hoor, want mijn eigen huisarts is er nog en die voldoet aan de meeste eisen. Maar voor ’t geval dát…Ik heb het profiel vast opgesteld!  

15 gedachten over “Sollicitatiecommissie nieuwe huisarts

 1. Haha, wat een origineel idee voor een blogpost! Je zou prima in die sollicitatiecommissie passen, als frequent bezoeker idd 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Er is een periode geweest, misschien nu nog, dat niemand mij meer serieus nam want ik vertelde de vreselijkste dingen als een grote grap en had het zelf niet eens echt door. Toen ik het wel doorhad ben ik beter op gaan letten want van binnen jankte ik en was ik wanhopig. Dat masker afzetten is zo moeilijk. Het gaat nu wel beter wat die humor betreft maar ik heb nog steeds geen idée hoe ik het masker af moet zetten. Ik ben bang dat het vastgegroeid is.

  Wat Poldark betreft; het is een serie met prachtige beelden, een prachtige man en vrouw en mooie verhaallijnen als je er van houdt.

  Like

  1. Nou, dat masker dus ja. Er zijn mensen die denken dat je zoiets expres doet, maar ik zou willen dat ik ‘m af kon…
   Binnenkort eens kijken naar Poldark. Ik geef ’t gewoon een kans, als ik door m’n series heen ben;).

   Like

  1. Ai, dat is echt heel vervelend, als de huisarts stopt… Ik hoop dat er weer een goede voor in de plaats komt. En ik ben dus met die van mij ook blij. Blijft hoop ik nog een poos.

   Like

 3. Wat een mooie blogpost. Ik vind eigenlijk, dat je hiermee wel in alle sollicitatiecommissies bij huisartsenpraktijken kunt ! ( of dat anders op zijn minst alle aankomende huisartsen deze blogpost zouden kunnen meenemen… )

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik snap je schrik helemaal, gelukkig was het niet je eigen vaste huisarts. Het is zo lastig een huisarts te vinden (en te behouden) die past bij wat jij een fijne manier van zorg vindt.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mijn vorige huisarts , die al jaren onder de groene zoden ligt, was zo’n arts. Heel nuchter en menselijk.Hij heeft me destijds ook uit een angststoornis gekregen Ik mis hem nu meer dan ooit, Mijn huidige arts moet maar niet solliciteren, heeft geen inlevingsvermogen en bedient zich van standaard antwoorden.

  Like

  1. Standaard antwoorden kan ik echt niet tegen. Zo stom. Alsof ze hun boekje even naar boven halen en hardop voorlezen. Bah.

   Like

Reacties zijn gesloten.