Boekenpraat: De amandelboom (Michelle Cohen Corasanti)

Het verhaal
Ichmad Hamid is een slimme, moedige jongen. Hij is een Palestijn en woont in bezet gebied in Israël. Al heel jong leert hij wat haat en vijandschap is en verliest hij geliefden aan de dood.

Als Ichmads vader gevangen wordt genomen, voelt Ichmad zich schuldig. Zou hij niet in de gevangenis moeten zitten in plaats van zijn vader? Ichmad zou er alles voor over hebben om met zijn vader te ruilen, maar het kan niet.

Ichmad zou op school moeten zitten, maar in plaats daarvan zorgt hij voor zijn familie. Hij moet hen onderhouden en beschermen. Hij doet zwaar werk, waar hij nauwelijks genoeg mee verdient om zijn familie van te onderhouden.

Dan krijgt hij de mogelijkheid om te gaan studeren. Ichmad heeft altijd gedroomd van een studie wis- of natuurkunde, maar als hij de kans krijgt, gaat hij twijfelen. Hoe moet zijn familie overleven zonder hem? Kan hij als Palestijn wel tussen de Joden studeren?

Het verhaal beschrijft het leven van Ichmad van 1955 tot 2009. De lezer leert Ichmad kennen als klein jongetje en wordt vervolgens meegenomen in zijn levensverhaal.

Mening
Op de kaft van het boek staat: ‘Een episch verhaal zo groot als De vliegeraar.’ Dat wekte mijn interesse, omdat ik De Vliegeraar met veel belangstelling had gelezen.

Dit boek beschrijft het leven vol tegenstrijdheden, haat en liefde in de Palestijnse gebieden in Israël. Ik had al veel boeken gelezen vanuit Joods perspectief, maar dit boek belicht het Palestijnse perspectief. Het was voor mij bijna onvoorstelbaar dat Palestijnen zo anders werden behandeld dan de Joden. Het wantrouwen tegenover elkaar is onbeschrijflijk groot.

Het boek beschrijft de angst, de haat en de bitterheid. Daarnaast beschrijft het boek familieliefde, doorzettingsvermogen en de strijd om te mogen zijn wie je bent.
Ik was er erg van onder de indruk en zou het iedereen aanraden.

Dit boek ook lezen?
Je koopt ‘De amandelboom’ bijvoorbeeld bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De amandelboom
Auteur:
Michelle Cohen Corasanti
Uitgeverij:
Xander Uitgevers BV
Genre:
Roman
Pagina’s:
344

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

4 gedachten over “Boekenpraat: De amandelboom (Michelle Cohen Corasanti)

  1. Klinkt goed! :O Ik lees graag boeken die me laten stilstaan die bij dingen die voor mij/ons (meestal) vanzelfsprekend zijn, zoals kunnen studeren en je eigen plan kunnen trekken / niet voor je familie hoeven te zorgen.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.