Keuzestress

Er stond een week in mijn agenda met vier dagen achter elkaar één of meerdere afspraken. Dat was voor mijn doen een beetje veel, want dat kan ik op dit moment niet overzien. Maar ja, ik kon toch niets afzeggen? Of kon ik dat wel?

Plannen
Ik ben een enorme structuurjunk. Ik ga het allerbeste op een strakke planning, waarbij er ruim voldoende tijd is ‘ingepland’ voor boeken lezen, kleuren, handletteren en dat soort dingen.

In het verleden is het me regelmatig verboden om lijstjes te maken. Tegenwoordig, met de diagnose autisme op zak, begrijpt iedereen dat lijstjes voor mij wel handig zijn en dus zijn ze nu ‘legaal’ en daar maak ik gebruik van. Ik plan bijna alles in. Van douchen tot koken tot slapen. Ik plan het niet op tijd, maar wel op volgorde en dat bevalt me goed.

In de week die kwam, zag ik veel dagen met energievretende afspraken. Soms ook dagen met twee of meer van die afspraken. Dat kon niet goed gaan, maar ik zag ook niet in waar ik kon schrappen.

Energieslurpers
Eén van de energievretende afspraken in die week was een gesprek met de huisarts. Hij vond zelf dat hij mijn energievoorraad voor vijftig procent leeg zat te halen, maar ik maakte daar negentig van. Dat vond hij een hele eer.

Ik had natuurlijk die afspraak met de huisarts af kunnen zeggen, want ja, zo’n afspraak kost bakken energie, maar ik had ‘m ook nodig. Er moest weer even wat rust worden aangebracht in de chaos in mijn hoofd. Verder stond er die week, verdeeld over vier dagen, op de planning:
– Ontmoeting met bevriende collega’s.
– Bedrijfsarts.
– Fysiotherapeut.
– Lunch bij mijn moeder.
– Psycholoog.
– Verjaardag van een familielid.

Ik zat de huisarts te vertellen dat overprikkeling mijn grootste probleem is en dat ik nog steeds de week soms niet kan overzien, zelfs niet met zo weinig afspraken als dit. Hij kon zo even opnoemen hoeveel energie al die afspraken slurpten.

Ik kan niet kiezen
Om ervoor te zorgen dat ik de week goed door zou komen, moest ik keuzes maken, vond de huisarts. Dat was ik wel met hem eens, maar ik zag niet in hoe ik dat kon doen. “Ik ga echt die verjaardag niet afzeggen. Die jarige betekent veel voor me.” Dat kon allemaal wel zijn, maar de verjaardag stond die avond gepland en hij zat dus mijn energievoorraad al leeg te trekken. Ik moest dan aan het begin van de avond nog maar even rusten en daarna naar die verjaardag en niet te lang blijven. Niet te lang blijven was ook mijn plan, maar daar ben ik meestal niet zo goed in. Het mag dan energie vreten, gezellig is het namelijk ook…

Ik begon uit te leggen dat ik vond dat er niet echt keuzes vielen te maken. “De arbo kost het meeste angst en energie, maar ja, die kan ik niet echt afzeggen, hè?” Dat kon inderdaad niet. Ik moest verstandige, slimme keuzes maken. “Nou, die lunch bij m’n moeder was ook belangrijk voor me. Ga ik toch niet afzeggen?” Bovendien was die lunch toen al achter de rug. Ik was ‘maar’ twee uur geweest, vond ik. Hij vond dat érg lang. “Twéé uur met prikkels en een beetje vrolijk zitten doen. Dat vreet energie.” O, oké dan. De afspraak met mijn psycholoog zou ik dan wel afzeggen, maar dat was uiteraard ook een heel slecht plan. Ik zag zijn haren spontaan grijs worden en de rimpels in zijn voorhoofd schieten. Ik was namelijk weer een partij eigenwijs aan het doen.

Uiteindelijk vond ik dat hij beter door kon gaan naar het volgende punt op mijn lijstje (jep, structuurjunk, ik maak lijstjes als ik naar de huisarts ga). Dat deed hij, maar hij kon het toch niet laten: “Ik heb er genoeg over gezegd, denk ik. Volgens mij is het punt duidelijk.” Het punt was zeker duidelijk. Ik luister ook heus wel en heb al vaker op zijn aanraden afspraken laten schieten. Maar ik vind het zó moeilijk om voor mijn idee ‘op halve kracht’ of eigenlijk nog veel minder te leven. Die avond lag ik dus eerst een poos op de bank. Daarna ging ik naar de verjaardag en keurig op tijd lag ik weer in bed. Ik leer het wel hoor, maar ik weet nog niet of ik het ook leuk vind. In ieder geval was ik blij dat de week die volgde een stuk rustiger was, zodat ik geen keuzestress hoefde te hebben.

13 gedachten over “Keuzestress

 1. Struggles! Het lijkt me inderdaad ook wel lastig om keuzes te maken als je zo weinig energie hebt. De leuke dingen zijn natuurlijk ook heel belangrijk!

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is gewoon naar dat je die keuzes moet maken om de week door te komen. De leuke dingen verdwijnen altijd als eerste.

  Like

  1. Ja, en dat heb ik jaren gedaan. Werken en slapen. Dat hield ik dus niet vol. Ergens moet een nieuwe balans komen en dat is een behoorlijke zoektocht.

   Like

 3. Ik zou de verjaardag, de collega’s en de bedrijfsarts schrappen. Ik heb lekker makkelijk praten vanaf de zijlijn ; )
  En die verjaardag zou ik dan later gewoon een keer doen, maar dan 1 op 1. Dan praat je tenminste ook nog eens echt samen.

  Like

  1. Ja, de bedrijfsarts zou ik als eerste schrappen, maar ja, dat is verplicht he… Blijft lastig, dat soort dingen.

   Like

 4. Bewust plannen en agenda vullen, dat is wat wij doen.
  Anders veels te druk en onoverzichtelijk.
  Soms is nee zeggen niet makkelijk, maar dat doen wij liever dan een afspraak afzeggen.
  Proberen te doen wat voor ons het beste werkt.

  Geliked door 1 persoon

 5. Weer veel herkenning.
  En die lijstjes.
  Ik heb overal lijstjes van.
  Het geeft veel rust die lijstjes.

  Vraag; heb jij dat ook dat je bijv over 3 weken een belangrijke afspraak heb en dat je niets kan plannen voor na die tijd?
  Ik bedoel bij mij lijkt het of er niets meer bestaat tot die afspraak en pas als dat geweest is kan ik weer verder.
  Ervoor dingen plannen gaat wel.

  Het kan ook om iets leuks gaan hoor een feest of bijv. een vakantie.
  Eigenlijk kan ik alleen daar mee bezig zijn.

  Nou ja er valt mee te leven.
  fijn weekend alvast en liefs

  Like

  1. Ja, dat heb ik ook wel een beetje. Ik heb vooral dat mijn hoofd al drie weken met die afspraak bezig is. Daarna kan ik wel wat plannen, maar dat voert de druk nóg meer op, want na zo’n afspraak wil ik het liefst rust…

   Overigens heb ik dus geleerd dat er niets mis is met lijstjes. Ik kon er wel een beetje in doorslaan, maar als je structuur nodig hebt, kan het dus echt wel heel erg helpen. Lekker blijven maken dus, die lijstjes.

   Tip tot slot: na een belangrijke afspraak ‘beloon’ ik mezelf soms met iets leuks. Kan gewoon een simpele bos bloemen zijn ofzo, maar ’t wil soms helpen om de druk wat van de ketel te halen.

   Like

Reacties zijn gesloten.