Zwemmend rijk worden

Je wordt slapend rijk of je zwemt in het geld, zeg je meestal. In het onderwijs kun je echter zwemmend rijk worden. Dat bedacht ik niet zelf, maar daar wees een leerling me een keer fijntjes op.

The loser takes it all
Eén van de banken organiseerde ieder jaar een wedstrijd tussen verschillende scholen in de regio. Tijdens die wedstrijd moesten de kinderen zo snel mogelijk vragen beantwoorden en zo een kluis kraken. De winnaars kregen later die week een prijs bezorgd. Dat maakten we wel eens mee. We aten een keer een enorme taart met z’n allen en genoten ervan. Soms wonnen we niet of voerden we zelfs een fout antwoord in. Dat was geen probleem, want meedoen was sowieso belangrijker dan winnen én…alle deelnemende klassen kregen sowieso een dag zwemmen cadeau in een zwembad in de buurt.

Behalve dat de kinderen genoten van de dag vragen beantwoorden, verheugden ze zich altijd vooral op het dagje zwemmen dat hen in het vooruitzicht werd gesteld. Dat wilden ze het liefst op een dag dat het mooi weer was. Maar ja, dat hadden we niet voor het zeggen, want het zwembad moest minstens een week voor onze komst worden ingelicht (in verband met de aanwezigheid van voldoende ‘badwachten’). Buienrader kon wel wát zeggen, maar ook niet alles.

Zwemmend rijk worden
Het was weer zover. We hadden mazzel. Ons bezoekje aan het zwembad viel samen met tropische temperaturen. Waar we dus eigenlijk het lokaal uit hadden moeten zweten, vertrokken wij ’s morgens al vrij vroeg naar het zwembad. We zouden er de hele verdere schooldag blijven.

Ik had een heerlijk groepje. Iedereen was lief voor iedereen en ze vermaakten zichzelf. Mijn rol die dag was om af en toe even koppen te tellen en om ervoor te zorgen dat ze tussen de middag eten zouden krijgen. Dat was alles.

Eerst liep ik even door het zwembad. De kinderen waren vooral lekker bezig in het buitenbad, maar ook binnen vond ik nog wat van mijn leerlingen. Ik wisselde dus zelf een beetje tussen binnen en buiten. Even een bommetje met z’n allen van de zwembadrand, een wedstrijdje tussen de juf en een leerling, wat kunsten onder water, enz. Omdat ze zichzelf ook zonder mij heel goed konden vermaken, trok ik me op een gegeven moment even terug. Heerlijk buiten even in het bubbelbad, terwijl de zon op mijn huid brandde. Beter kon het niet.

Af en toe kwam er even een leerling bij me kletsen, gewoon over koetjes en kalfjes. De meeste leerlingen vroegen zich af of we dit niet vaker konden doen. Wat mij betreft kon dat, maar de inspectie zou daar vast een andere mening over hebben. En toen kwam er iemand die er goed over had nagedacht. “Hé juf,” vroeg deze leerling zich af, “krijgt u hier nou gewoon geld voor, om een beetje in de zon in het bubbelbad te liggen?” Ik moest echt heel hard lachen. Ja, ik kreeg daar gewoon geld voor, voor een middagje zonnebaden in het bubbelbad. Zwaar leven joh, dat onderwijs.

14 gedachten over “Zwemmend rijk worden

 1. Mooi initiatief en ik kan me voorstellen dat leerlingen het heerlijk vonden even zo een dag en de juf… die ook! Mooi die opmerkingen van kinderen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Zulke mooie momenten mag je als leerkracht ook zeker hebben vind ik. Ik lees zoveel over hoe zwaar het tegenwoordig is. Zo’n mooie en fijne dag lijkt me dan echt weer nieuwe energie geven.

  Like

  1. Ja, dat klopt. Dat is waarom ik graag over deze momenten schrijf. Over werkdruk wordt genoeg geschreven, maar er is ook (vooral) zo vreselijk veel moois in het onderwijs!

   Geliked door 1 persoon

 3. Eigenlijk zouden meer bedrijven dit moeten doen! Want laten we eerlijk wezen: kinderen zullen een stuk positiever over die bank denken in de toekomst 😉

  Like

  1. Dat is waar ja! Er zijn trouwens wel meer acties hoor, maar ik deed niet overal aan mee. Er moest ook gewerkt worden😉.

   Geliked door 1 persoon

 4. Zo, da’s niet verkeerd! Bij mijn vorige baan had ik dat ook af en toe, dat ik om me heen keek en dacht “wauw, en hier krijg ik gewoon voor betaald!”

  Like

 5. Wat leuk dat dit wordt georganiseerd. Zowel voor de leerlingen als de leerkracht.
  En wat een geweldige opmerking van die leerling! 😀

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.