Boekenpraat: De jongen op het houten kistje (Leon Leyson)

Het verhaal
Dit autobiografische boek vertelt het verhaal van Leib Lejzon, beter bekend als Leon Leyson. Leon woonde in Polen toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Heel lang kon zijn familie hem nog geruststellen door steeds te denken dat er niets ergers kon gebeuren dan wat ze nu meemaakten.

Het kon wel erger dan de familie en Leon hadden gedacht. Dit boek beschrijft hoe Leon in een getto ging wonen en hoe hij zich keer op keer verzette tegen de Duitsers. Het gaf hem een goed gevoel om iets te doen. Veel kon hij niet doen, maar alle kleine beetjes gaven hem een gevoel van verzet en zelfstandigheid.

Het leven van Leon lijkt te stoppen als op zijn tiende de oorlog uitbreekt. Hij kan niet meer naar school en moet altijd op zijn hoede zijn. Zijn vader kan het gezin redden. Zijn vader werkt namelijk bij Oskar Schindler, de ‘nazi’ die honderden Joden redde.

Leon beschrijft hoe hij werkte in de fabriek van Schindler. Hij moest daar munitie maken, maar was nauwelijks groot genoeg om bij de machines te kunnen. Hij moest op een kistje staan om zijn werk te kunnen doen en werd daarom ‘de jongen op het houten kistje’ genoemd. Keer op keer weet Oskar Schindler het leven van Leon en een aantal van zijn familieleden te redden. Schindler kan echter niet voorkomen dat Leon honger lijdt en dat hij de rest van zijn leven het verdriet voelt als hij praat over wat hij in de oorlog heeft meegemaakt.

Mening
In eerste instantie had ik dit boek opgevat als een roman, waardoor ik in het begin wat moeite had met de stijl. Toen ik ging inzien dat het hier ging om een levensverhaal, las het verhaal direct heel anders.

Leyson beschrijft het leven in de kampen en in het getto en in de wereldberoemd geworden fabriek van Schindler. Dat doet hij op zo’n manier dat het boek me echt raakte. Zonder dat Leyson erg in detail treedt, laat hij voor de lezer weinig aan de verbeelding over.

Wat me het meest raakte, was wat ik las over het leven van Leyson na de oorlog. Hij heeft geprobeerd de oorlog zijn leven niet te laten beïnvloeden. De invloed was er echter wel. Tot op het allerlaatst heeft Leyson keer op keer al het verdriet gevoeld en alle vernedering die hij voelde tijdens de oorlog. Dat heeft hem er echter niet van weerhouden om zijn verhaal eerst te vertellen en daarna op te schrijven en zo te delen met de wereld.

Dit boek is een historische weergave van feiten. Het laat het wereldberoemde verhaal van Schindlers lijst zien, beschreven vanuit een overlevende. Een aanrader voor wie geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog.

Dit boek ook lezen?
Je koopt ‘De jongen op het houten kistje’ bijvoorbeeld bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De jongen op het houten kistje
Auteur:
Leon Leyson
Uitgeverij:
Boekerij
Genre:
Non-fictie – Tweede Wereldoorlog
Pagina’s:
221 (en een aantal fotopagina’s)

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor

Een gedachte over “Boekenpraat: De jongen op het houten kistje (Leon Leyson)

  1. Als je ooit eens in (de buurt van) Krakau komt: er is tegenwoordig een museum bij de Schindlerfabriek. Minder heftig dan een bezoek aan Auschwitz, maar de beklemmende sfeer die je beschrijft – zo van “we kunnen geen kant op, slechts vooruit, maar het zal vast niet veel gekker worden…” – die hebben ze erg goed weten te vatten.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.