Hypochondrische humor

Hypochondrie bestaat geloof ik officieel niet meer. Tegenwoordig heb je dan ziekteangst. Ik vind ’t allemaal prima, maar ik vind hypochondrie vriendelijker klinken, puur vanwege het ontbreken van het woord angst. Niet dat hypochondrie nu zo grappig is, maar soms kan ik er ook de humor wel van inzien.

Hypochondrische angst

Over de nadelige kanten van hypochondrie heb ik al genoeg geschreven. Ik ga dat nu ook niet herhalen, maar houd het bij de korte samenvatting dat ik ieder signaal van mijn lichaam opvat als een teken dat ik doodziek ben.

Vermoeidheid, een pijntje, een plekje, álles kan eng zijn. Alles behalve ‘echte’ dingen. Voor een snotneus of wat keelpijn zul je mij niet bij een dokter zien. Dat vind ik heel normaal en dus niet eng. Alles wat echter een beetje vaag is en in mijn beleving niet helemaal logisch verklaard kan worden, maakt me wel bang.

De humor van hypochondrie

De hypochondrie maakt me creatief. Ik kan van volkomen normale verschijnselen dodelijke ziektes maken. Een arts kan me dan tegenspreken, maar dat gaat echt niet helpen. De hypochonder is namelijk nogal nadrukkelijk aanwezig, dus die blijft toch roepen dat hij gelijk heeft en niet de arts.

Ik kan me voorstellen dat het soms voor mijn huisarts bijna grappig moet zijn hoe ik dingen kan verzinnen. Het is toch een stuk creativiteit van mijn hersenen dat ik overal enge ziektes bij kan bedenken.

Soms heb ik geen dokter nodig om er de humor van in te zien. Dan weet ik het zelf al. Vorig jaar ben ik veel afgevallen. Daar had ik verder niets voor gedaan, dus dat vond ik uiteraard eng, maar goed, het heeft ook voordelen. Zo heb ik bijvoorbeeld sinds heel veel jaren weer een gezond BMI.

Mijn lichaam veranderde uiteraard ook, door het afvallen. Recent stond ik met bonzend hart naar mijn knie te kijken. Wat zat daar opeens voor vréselijke bobbel boven? Had ik een enorme tumor in mijn bovenbeen? Het was zondagmorgen. De hypochonder was al in alle staten, want op zondagmorgen kun je geen dokter bellen en help, ik ging natuurlijk wel dood.

Het voordeel van knieën en benen is dat je er twee van hebt, dus die kun je met elkaar vergelijken. De hypochonder maakte er werk van en checkte snel het andere been. Huh, daar zat ook een bobbel boven de knie. Wacht eens even…

De angst duurde alles bij elkaar deze keer maar een paar seconden. Toen nam de humor het over. In mijn bovenbenen zitten namelijk spieren. Die zag ik. Heel snel kwam mijn hart weer tot rust en ging ik verder met de dag. En ik kon er niks aan doen, ik vond het grappig. Hypochondrie blijft stom, maar een beetje hypochondrische humor op z’n tijd werkt wel lekker relativerend. En als hypochondrie dan niet meer mag bestaan als term, pas ik ‘m wel aan. Dan heb ik vanaf nu ziekteangst, gecombineerd met humorchondrie. Is de DSM VI al in de maak om ‘m te noteren?

9 gedachten over “Hypochondrische humor

 1. Tja daar ben ik weer met mijn; ik herken het.
  Het rare is dat toen ik echt iets had, borstkanker, ik een ongelofelijk kracht kreeg zoals ik nooit eerder heb gevoeld en dat ik totaal niet bang was. Ik voelde mij heel rustig en sterk.
  Zoveel rust had ik nog nooit gehad.

  Ik ben zoals ik je eerder verteld nu van de vreselijke angsten af maar heel soms steekt het wel de kop een beetje op.

  En ja HUMOR als dat niet bestond had ik het niet gered denk ik.
  Voor mij is dat humor en dieren die me er doorheen gesleept hebben.
  Dan bedoel ik die angsten dus.

  Like

  1. Humor kan echt zó helpen! Gek he, dat je soms zo rustig kan zijn als er dan echt iets aan de hand is. Ik ben een paar jaar geleden ook lichamelijk ziek geweest en heel herkenbaar, toen was ik de rust zelve. Ik had door dat er echt iets fout was en dat ik een dokter nodig had. Pas achteraf werd het eng. Dat schijnt overigens bij veel mensen zo te werken. Maar ja, om nou ziek worden als oplossing te gebruiken…niet echt een goed idee.

   Like

 2. Rond 2030 zal die uitkomen denk ik.
  En serieus, ik heb ook sinds 2014 elk jaar wel een paar keer het gevoel dat ik de volgende kerst niet zal halen. Meestal krijg ik mijzelf wel rustig.

  Geliked door 1 persoon

 3. hahah echt fijn dat je de humor er soms ook van kunt inzien en weer mooi geschreven en creatief bedacht!

  Geliked door 1 persoon

 4. Pingback: Acute blabla

Reacties zijn gesloten.