De puzzelstukken van het leven

Heel af en toe maak ik een legpuzzel. Lekker een muziekje op of stilte om me heen en maar zoeken naar passende stukjes. Recent maakte ik ook weer een puzzel en spontaan bedacht ik wat filosofische levenslessen.

Puzzelen

Volgens mij heb ik als kind nooit een legpuzzel met meer dan honderd stukjes voltooid. Ik begon altijd dapper met de rand, maar vervolgens ontbrak het aan geduld om de rest van de puzzel af te maken.

Een paar jaar geleden ontdekte ik de heerlijkheid van puzzelen. Ik had een ontzettende rotdag en had afleiding nodig. Ik kleurde in die tijd nog niet en dacht opeens aan legpuzzels. Dat vond ik een goed idee en dus klikte ik er daar snel één van mijn huis binnen.

Ik begon vol goede moed. De rand lag zo, maar ja, toen moest de rest nog. Dat duurde geloof ik nog anderhalf jaar. Ik puzzel namelijk met tussenpozen. Als hij op tafel ligt, kan ik niet stoppen. Als de puzzel weer opgerold op de mat om de koker zit, kan ik er zo een half jaar niet naar kijken.

Ook toen ik een paar jaar geleden na mijn ziekenhuisopname thuis moest herstellen, vond ik het heerlijk om te puzzelen. Er konden zomaar uren voorbijgaan met stukjes leggen. Zo brak dus het moment aan dat ik mijn eerste puzzel ooit voltooide. En inmiddels volgden er nog een paar. Mijn meest recente puzzel was een fijn plaatje van Rien Poortvliet en maakte me een beetje filosofisch.

Rien Poortvliet – At the forest with the Gnomes (puzzel van Jumbo – 1000 stukjes)

Het leven is een puzzel

Terwijl ik zat te puzzelen, liep ik af en toe helemaal vast. Als ik dan even wat anders deed, kon ik daarna meestal weer een heleboel stukjes op de juiste plek leggen.
Er lag een stukje op de verkeerde plaats, waardoor ik niet meer verder kon. Soms paste een stukje bijna, maar moest het nog even omgedraaid worden. Op het laatst, bij de lucht, was het gewoon passen en meten op vorm, want alle stukjes hadden dezelfde kleur. Die dingen deden me denken aan mijn weg naar psychisch herstel.

Soms overzie ik het allemaal niet. Een gesprek met een hulpverlener en een dutje geven me dan weer inzicht of rust en daarna snap ik het allemaal een stuk beter. Soms lag er een puzzelstukje in mijn leven op de verkeerde plaats. Zo werd ik heel lang behandeld vanuit het idee dat rouw mijn grootste probleem was. Zelf twijfelde ik daar altijd aan, maar ik kon het niet bewijzen. Totdat dus bleek dat autisme de bron was van de moeilijkheden.

Het stukje hypochondrie paste me bijna, maar werd na de diagnose autisme toch weer even omgedraaid. Nu past het een stuk beter. En tja, het is ook een beetje passen en meten op vorm, de weg naar herstel. In mijn behandeling ben ik zoekend naar oplossingen, naar een manier om het leven in te richten. Soms lijkt alles op elkaar, maar ik kom er wel. En tot slot ligt de puzzel er dan compleet.

De legpuzzel werd vijf minuten na voltooiing weer uit elkaar gehaald. En dáár zit hoop ik een verschil. Als de meeste psychische puzzelstukjes op hun plaats liggen, hoop ik op een poosje rust. Gewoon genieten en ernaar kijken. Lijkt me heerlijk.

14 gedachten over “De puzzelstukken van het leven

 1. Mooie metafoor inderdaad. Ik ben er helaas veel te ongeduldig voor. Misschien daarom juist goed om het weer eens te proberen.

  Like

  1. Tja, als je het op mijn manier doet, doe je ook rustig anderhalf jaar over een puzzel. Ik kan ‘m echt niet in één keer maken. Hij gaat steeds weer (voor heel lang) buiten zicht.

   Like

 2. Wat een mooie metafoor. Ik kan me hier ook helemaal in vinden. Ook in je werkwijze overigens. Ik kan helemaal into iets zijn en het daarna weer even compleet vergeten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Prachtige metafoor, daar houd ik van;-) Van puzzelen ook trouwens, de laatste jaren heb ik bijna standaard een puzzel op de plank liggen die in de serre op twee schragen ligt. Staat niemand in de weg maar áls het even niet handig is kan de plank onder de bank.
  Niets heerlijker dan verstand op nul en zoeken naar de passende stukjes.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een mooi artikel en leuk om je gedachtenspinsels zo te lezen. En je hebt gelijk, het leven is net een puzzel en soms moet je alleen de juiste stukjes zien te vinden.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben bezig met een 3D puzzel van een VW busje.
  Ik ❤VW busjes.
  En caravans ヽ(•‿•)ノ
  Mooi stukje, goed geschreven weer.

  Like

 6. Ik wist helemaal niet dat jij ook blogde! Je laat nooit een link achter bij mijn reacties. Heb je in Bloglovin’ gezet nu!

  Like

  1. Leuk, wees welkom! Ik kan bij jou alleen een naam en mailadres achterlaten en geen URL, op de één of andere manier. Vandaar dus;).

   Like

   1. Ja, het staat er wel in, maar ik reageer bij jou door naam en mailadres in te vullen. Reageren met WP staat er niet tussen. Ligt vast ergens aan een instelling van mij, als beginnend blogger, maar ach, kan gebeuren.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.