Boekenpraat: Het schooltje van Auschwitz (Mario Escobar)

Het verhaal
Helene Hannemann woont met haar man en hun vijf kinderen in Berlijn. Het is 1943. Helene is puur Duits, dus ze lijkt heel veilig in het door Hitler geregeerde Duitsland. Schijn bedriegt echter.

De man van Helene is van Roma-afkomst en daarom zijn ook de kinderen zigeuners. Op een heel gewone werk- en schooldag staan er ineens mannen van de Gestapo op de stoep. Ze komen het gezin ophalen, want Duitsland moet gezuiverd worden van zigeuners. Helene hoeft niet mee, omdat zij raszuiver Duits is. Helen weigert echter toe te kijken hoe haar man en haar kinderen worden afgevoerd. Ze besluit zelf mee te gaan en stapt daarom in de trein naar Auschwitz.

Kamparts Josef Mengele krijgt al snel in de gaten dat Helene een raszuivere Duitser is en geen zigeuner. Hij ‘vraagt’ haar een schooltje op te starten in het kamp, waar ze de zigeunerkinderen onderwijs kan geven. Helene doet dit. Ze hoopt dat ze hiermee haar eigen kinderen én de kinderen van anderen kan redden. Niet haar eigen leven staat centraal, maar dat van de kinderen.

Tussen de bewakers die niets menselijks in zich lijken te hebben, sticht Helene haar schooltje. Ze brengt menselijkheid op een onmenselijke plek.

Mening
Dit boek vertelt een waargebeurd verhaal. Het boek belicht een wat minder bekend aspect van de Tweede Wereldoorlog. Over de Jodenvervolging is veel informatie en zijn veel boeken geschreven. Dit gaat echter over de vervolging van zigeuners. Ook zij werden door Hitler afgevoerd naar de kampen.

Het boek beschrijft de onmenselijkheid en de inktzwarte duisternis van Birkenau, waar velen probeerden te overleven. Ik werd gegrepen door de verhalen in het boek. Het boek beschrijft de wanhoop van mensen, waardoor ze soms naar het schrikdraad liepen. Dat betekende een zekere dood en leek beter dan overleven in de hel van Auschwitz-Birkenau.

Het boek beschrijft ook hoe Helene Hannemann al die tijd de mensen bleef zien, waar de dood leek te heersen. Ze bleef de kinderen zien en haar doel was om hen te helpen. Daarvoor bracht ze soms haar eigen leven in gevaar. Helene heeft veel contact met kamparts Josef Mengele en doet er alles aan hem te weerhouden van zijn wandaden. Soms blijkt alles echter niet genoeg en dat is schokkend om te lezen.

Ik vond het een aangrijpend, indrukwekkend boek en las het in één dag uit. Voor liefhebbers van historische romans zeker een aanrader!

Dit boek ook lezen?
Je koopt ‘Het schooltje van Auschwitz’ bijvoorbeeld bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het schooltje van Auschwitz
Auteur:
Mario Escobar
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman
Pagina’s:
302

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Het schooltje van Auschwitz (Mario Escobar)

    1. Ik zag in mijn geplande blogberichten dat er veel over de Tweede Wereldoorlog online komt. Daar lees ik ook veel over, maar blijkbaar schrijf ik over de andere boeken vaak geen blogs;).

      Like

Reacties zijn gesloten.