Smoesjes

Mijn leerlingen kregen elke week huiswerk mee. Dat werd dan een week later overhoord. Een paar keer per week stond er een leerling voor mijn neus: “Juf, ik ben m’n huiswerk kwijt.” Omdat ik vond dat ze zelf moesten leren zorg te dragen voor hun spullen, nam ik maatregelen.

De juf zorgt er wel voor
Als ik de kinderen huiswerk gaf, printte ik altijd twee bladen extra. Mocht er dan iemand iets kwijt zijn, hadden we nog wat op voorraad. Aan het begin van het schooljaar stonden er, zonder overdrijven, soms meer dan tien leerlingen voor mijn neus om te zeggen dat ze een nieuw blaadje met leerstof wilden. Ik besloot dat ik ze ging leren wat meer zelfstandig te worden en beter voor hun spullen te zorgen.

Op een dag introduceerde ik de nieuwe regels: “Ik heb hier twee blaadjes extra. Mocht je dus je blaadje kwijt zijn, kun je een nieuwe krijgen. Als mijn twee extra blaadjes op zijn, zul je zelf voor een oplossing moeten zorgen.” Uiteraard legde ik daar ook even bij uit dat ik vond dat ze zelf verantwoordelijk waren, oud genoeg en dat soort dingen. De eerste week ging het prima. Niet één leerling stond voor mijn neus.

Daarna volgden langzaam maar zeker de ‘vaste klanten’ tóch weer met het verhaal dat hun blaadje kwijt was. Wie nummer drie was, had pech.

Verantwoordelijkheid
Vanaf dat moment bleek dat de kinderen een stuk verantwoordelijker konden zijn dan ze daarvoor hadden laten zien. Soms ontstond er stress, bij het verlaten van het lokaal: “Kan ik bij iemand het huiswerk voor morgen kopiëren?” Ik vond dat prima, dat ze zo hun zaakjes regelden.

Ik hoorde van ouders dat hun kind soms via WhatsApp een fotootje vroeg van het huiswerk. Het grappige is dat eigenlijk alle ouders dit prima vonden. Ze vonden dit een betere oplossing dan maar weer bij de juf zeuren om een nieuw blaadje.

Originele smoesjes tellen
Het waren vrijwel altijd dezelfde leerlingen die hun huiswerk kwijt waren. Ik vermoed zelfs dat het vaak dan niet eens thuis was geweest, maar gewoon ergens op school was blijven slingeren. Soms konden we er ook klassikaal om glimlachen als iemand weer om een nieuw blaadje vroeg.

Ik vroeg altijd wat het smoesje was. Op een gegeven moment had ik alles wel gehoord: “Mijn moeder heeft mijn kamer opgeruimd, ik denk dat zij het heeft weggegooid.” Eh…telt niet. “Ik dacht dat we die toets al gehad hadden, dus ik heb het blaadje weggegooid.” Telt ook niet. “Het is een rommel op mijn kamer.” Lekker opruimen, zou ik zeggen. “Mijn broertje heeft ermee gespeeld.” Geloof me, jongere broertjes en zusjes hebben heel wat schuld moeten dragen voor verloren huiswerk.

Al die smoesjes kende ik nu wel, ik wilde originele smoesjes. En die kreeg ik. Er ging een vinger omhoog: “Juf, ik heb een nieuw blaadje huiswerk nodig.” “Oké, je bent de eerste, dus je hebt mazzel, ik heb hier nog voorraad.” Maar daar ging het kind niet mee akkoord. “Maar ik heb deze keer wél een hele leuke smoes!” Vol verwachting keek ik de leerling aan en ook de klasgenoten spitsten hun oren. “Het klinkt misschien een beetje nep, maar het is echt waar. Onze hond speelt altijd met de folders enzo en daar had ik het tussen gelegd. Dus eh…de hond heeft het verscheurd.” Kijk, dát was nog eens een origineel smoesje. Kind kreeg een nieuw blaadje, we hadden weer even gelachen en ik had weer eens iets nieuws gehoord. Altijd fijn.

10 gedachten over “Smoesjes

  1. Vrij weinig, maar alleen het huiswerk kregen ze van mij nog op papier mee. Brieven enzo gingen wel via de mail.

   Like

 1. Is de ‘ik was ongesteld en had geen maandverband/wc-papier bij de hand dus toen moest ik mijn huiswerk gebruiken’-smoes nooit voorbij gekomen?

  Of de ‘mijn moeder wilde mijn jas/tas/broek wassen en daar zat het in’-smoes?

  Like

 2. Over smoesjes gesproken.
  “Mijn moeder heeft mijn kamer opgeruimd, ik denk dat zij het heeft weggegooid.”
  “Mamma, Carla heeft in mijn broek geplast.”
  Tsja, ik sliep met mijn zus in 1 bed 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.