‘Gezelligheid’ bij de tandarts

Bezoekjes aan de tandarts zijn niet echt mijn favoriete bezigheid. Ik weet dat het noodzakelijk is enzo, maar toch zie ik mijn tandarts het liefst zo min mogelijk. Mijn tandarts is een leuk mens hoor, echt waar. Ze had alleen een ander vak moeten kiezen om haar écht aardig te kunnen vinden, want het lukt me nu niet om haar los te zien van al haar martelwerktuigen.

Zja, whel heuj
Nee, ik ben niet dronken ofzo, ik probeer mijn conversaties met de tandarts op te schrijven. Het valt me namelijk op dat de tandarts er altijd alles aan doet om een consult nog een beetje gezelligheid mee te geven. “Heb je vakantie? Wat doe je voor werk?” Allemaal leuk en aardig en ik snap het wel, maar hóe kan ik ooit antwoord geven met minstens zeven apparaten en slangen in mijn mond? Ik heb een poosje geleden besloten dat ik gewoon nog alleen met “ah” reageer. Dat kan zowel ja als nee betekenen, maar betekent eigenlijk vooral: Schiet op en houd je mond!

Lekker comformtabel…
Ik weet wel zeker dat er ergens in mijn dossier iets staat over dat ik doodsangsten uitsta voor de tandarts. Ik kan het niet goed uitleggen, maar ik houd er gewoon niet van. Ze doen je altijd pijn, je ligt nógal oncomfortabel en als je pech hebt, heb je een jaar na je behandeling ook nog pijn vanwege een door de tandarts gemaakt foutje.

Want even serieus, die houding met je hoofd lager dan je benen en je mond open, dat ligt toch niet lekker? Tegen de tijd dat je weer rechtop mag gaan zitten, is de eerst zo spierwitte kamer veranderd in een hok vol sterretjes, omdat je te lang met je hoofd omlaag hebt gelegen. “Nou, tot de volgende keer.” Ik denk dan alleen maar: Wacht even, ik zie sterretjes, laat me even bijkomen! Als ik dan heel langzaam mijn benen op de grond durf te zetten en op durf te staan, stamel ik ook nog wel een groet, maar na drie kwartier met open mond liggen, zijn mijn kaken echt niet meer zo heel gewillig.

Muziekje erbij?
Een paar jaar geleden ging ik, na een verhuizing, over naar een andere praktijk. De martelwerktuigen zijn hetzelfde, de oncomfortabele houding en de zogenaamde gezelligheid ook. Maar er was nóg iets. Ik kreeg een tandarts die hield van zingen. In de wachtkamer hingen al allerlei flyers van concerten enzo. Dat leek me nog gezellig, totdat ik op de stoel lag. De beste man begon te neuriën. En niet even, maar nee, gewoon het hele consult lang. Het is dat ik dus met een mond vol martelwerktuigen lag, want anders had ik geloof ik enige agressie vertoond.

De neuriënde tandarts is gelukkig vertrokken en is opgevolgd door iemand die de muziek gewoon uit de radio laat komen. Klinkt al een stuk beter. Gezelligheid probeert ze ook wel, maar daar doe ik dus niet aan mee. De oncomfortabele houding lijkt bovendien elk half jaar wel oncomfortabeler te worden. Verder is mijn tandarts heel aardig hoor, zoals ik al zei. Maar nogmaals, ze had een ander beroep moeten kiezen. Ik weet zeker dat ik haar dan écht aardig had gevonden.

17 gedachten over “‘Gezelligheid’ bij de tandarts

 1. I feel you! Ik haat het om naar de tandarts te gaan! Mijn vroegere buurvrouw was tandarts en een heel zachtaardige vrouw die me wel vaak pijn deed maar ik dacht dat het zo hoorde en ze was lief. Toen zij stopte moest ik bij iemand anders wat ik dus niet deed :p Nu heb ik sinds twee jaar toch een tandarts die ook héél fijn is en je niet te lang in die stoel laat liggen. Waar mijn vorige tandarts altijd een half uur bezig was ben ik bij deze op tien minuutjes buiten en zonder al die rare dingen in mijn mond. Ze zegt wat ze gaat doen en het belangrijkste, ze heeft me nog nooit echt pijn gedaan. Woehoew!

  Like

  1. Geen pijn doen is belangrijk inderdaad, maar snel klaar vind ik ook wel een voordeel. Als kind had ik altijd gaatjes en die waren voor m’n gevoel in vijf minuten gevuld. Tegenwoordig lig je minstens een half uur. Niet te doen joh.

   Like

   1. Ahh de tandarts vind ik ook een drama. Als klein kind zijnde vond ik het heel leuk (ik had ook nooit iets), en wilde zelfs tandarts worden! Echt geen idee wat me toen mankeerde, ha! Het veranderde allemaal toen ik ging beugelen en ontzettend veel pijn heb gehad. Laatst moest ik naar de mondhygiëniste en die zei heel gezellig “ga lekker zitten” waarop ik reageerde met dat ik dat niet “lekker” kon noemen…

    Like

 2. Ik geef er niet veel om om naar de tandarts te gaan (al is het natuurlijk niet mijn favoriete bezigheid).
  Ik heb wel eentje met mooie ogen dus die kunnen voor afleiding zorgen 😉

  Like

 3. I feel you. Ik heb sowieso liever geen gesprekken over koetjes & kalfjes, ben ik gewoon niet zo goed in. Ik heb liever dat ze gewoon doen wat ze moeten doen, in stilte, dan kan ik lekker wegzakken in mijn eigen gedachten. Ik heb daarom stiekem ook best een hekel aan bijvoorbeeld de kapper, want die blijven ook maar praten. Wat dat betreft maakt het mij niet uit of mijn mond vol zit of niet, ik hou gewoon niet van oppervlakkige gesprekken met bekenden.

  Like

  1. Dat heb ik ook hoor. En ik heb dus een kapper gevonden die gewoon haar werk doet zonder te leuteren. Ideaal!

   Like

 4. Laatst had mijn brug achter in de mond losgelaten en ik dacht ach maakt mij niet uit wie het hersteld, nou dat doe ik dus nooit meer.
  Wat een kneus die jonge gast. Nee hoor je hoeft niet verdoofd te worden, nou ook dat was niet waar en moest ik wel een verdoving.
  En ongeduldig dat hij was.
  Gelukkig kan ik steeds tegen mij zelf zeggen dat IK de klant ben en al wil ik 20 verdovingen.
  Ooit sjans gehad met een hele knappe leuke jongen die tandarts was. Hij maakte geen schijn van kans.

  Like

  1. Zonder verdoving gebeurt er niks bij mij. En sjans met een tandarts… daar had ik nog niet over nagedacht, maar dat kan natuurlijk niet;).

   Like

 5. Je hebt hier natuurlijk vrijwel uitsluitend medestanders in, iedereen kent het probleem zelfs als je geen angst voor de tandarts hebt is het hinderlijk als men je vragen gaat stellen terwijl je mond vol zit met al die zooi. En dan hebben we allemaal óók nog geleerd at het niet netjes is om met een volle mond te praten;-)

  Like

 6. Ik heb een goede maar ik geloof niet dat je in Brabant woont he? Die is wel geduldig, houdt rekening met je etc. Alles wat je wilt dus. Hij zei, ik zal de stoel even instellen dan zit je wat lekkerder. Ik keek hem aan, ik ken zoveel stoelen die beter zitten dan deze. De elektrische stoel zit nog beter.

  Like

Reacties zijn gesloten.