Boekenpraat: Post voor mevrouw Bromley (Stefan Brijs)

Het verhaal
De Engelse John Patterson is van plan te gaan studeren. Het is echter 1914 en zijn vriend Martin Bromley komt hem opgewonden vertellen dat er oorlog is uitgebroken.

Voor Martin is direct duidelijk dat hij in het leger wil en het liefst neemt hij John met zich mee. John wil echter absoluut niet gaan vechten, maar ‘gewoon’ gaan studeren. Dat is dan ook precies wat hij doet. John studeert, maar moet wel steeds voorzichtiger zijn op straat. Er zijn namelijk vele ronselaars actief die hem onder druk zetten om toch het leger in te gaan.

John moet het inmiddels stellen zonder zijn goede vriend Martin, met wie hij samen opgroeide. Mevrouw Bromley, de moeder van Martin, heeft John gevoed en is als een moeder voor hem. John zou alles voor haar doen, maar hij heeft niet kunnen voorkomen dat Martin toch afreisde naar het front.

Dan komt de dag dat ook John moet kiezen. En na die dag volgen nog vele dagen waarop hij keuzes moet maken. John mist zijn vrienden, want die zijn aan het front. Velen zullen nooit terugkeren. Zijn vader heeft, als postbode, al aan heel wat deuren een overlijdensbericht moeten bezorgen. Kan John hier iets in betekenen? Hoe kan hij het leed verzachten? Voor hij het weet, maakt John keuzes met verstrekkende gevolgen. Uit liefde. Maar maakt liefde alles goed?

Mening
Dit boek maakte me stil. Over de Tweede Wereldoorlog heb ik al heel veel gelezen, maar nu las ik dus over de Eerste Wereldoorlog.
Op heel erg indrukwekkende wijze wist Stefan Brijs me mee te voeren naar het leven vol waanzin in de loopgraven. Door mee af te reizen werd ik me bewust van de dood die de soldaten tegemoet liepen. Ze wisten het en toch gingen ze.

De angst, de waanzin, het verdriet en de trots komen in dit boek allemaal aan bod. In het hele boek is John aan het woord en dat maakte het heel goed te volgen, ook al speelt het boek zich af op diverse plaatsen en verspreid over een aantal jaren.

Voor mij was dit boek een kennismaking met het werk van Stefan Brijs. Ik ben er diep van onder de indruk.

Dit boek ook lezen?
Je koopt ‘Post voor mevrouw Bromley’ bijvoorbeeld bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Post voor mevrouw Bromley
Auteur:
Stefan Brijs
Uitgeverij:
Atlas Contact
Genre:
Roman
Pagina’s:
511

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: Post voor mevrouw Bromley (Stefan Brijs)

Reacties zijn gesloten.