Ik wil weer ‘mezelf’ zijn

Het is zomervakantie. Mensen om me heen gaan dagjes uit, vertrekken naar het buitenland, doen lekker actieve dingen en genieten. Uiteraard wordt van dat perfecte vakantieleven ieder plaatje gedeeld op Instagram. En ik? Ik ben thuis. Helemaal uit vrije wil, overigens, want ik wil niet op vakantie, maar heel soms vliegt het me aan.

Ja, leuk, ik wil ook een weekendje weg!
Het was een gewone, doordeweekse vakantiedag. Ik opende Instagram en bekeek de foto’s en verhalen. Het was nog vroeg. Ik had niet zo’n beste nacht gehad en was daarom doodmoe wakker geworden. Ik wist dat het een dag zou worden waarop ik weinig zou kunnen hebben.

Ik zag hoe meerdere mensen een weekendje weg aankondigden. Oh, heerlijk, dacht ik, dát is leuk, dat ga ik ook doen. In mijn hoofd maakte ik al bijna plannen en in mijn hand was mijn telefoon al bijna een hotelletje aan het zoeken.

Maar ja, datzelfde hoofd was moe, na een slechte nacht. Datzelfde hoofd vertelde me dat ik niet slaap in een ander bed. Ik mag al blij zijn als ik slaap in m’n eigen bed, dus een weekendje weg is een slecht plan.

Een dagje uit dan? Dát vond mijn hoofd wel een goed plan en dat stond ook al gepland. Ik zou de volgende dag een dagje op stap gaan. Ik had er zin in, maar ik wilde meer…

Maar ‘vroeger’ kon ik wel…
‘Vroeger’ was ik veel actiever en leek ik wel alles te kunnen. Waarom kon ik dat dan nu niet (meer)?

Ik wist het antwoord. Dat kon nu niet, omdat er voor de volgende dag al wat gepland stond. Ik moest mijn weinige energie dus sparen. De dag na het ‘uitje’ had ik ook maar niks gepland, want dat was een dagje om bij te komen.

Soms mis ik ineens hoe ik ‘vroeger’ was. Ik leek soms een tomeloze energie te hebben en alles te kunnen. Ik had die energie niet hoor; ik moest ook bijtanken na een intensieve dag, maar ik had daar wel minder tijd voor nodig dan nu. En ik baalde. Komt dat ooit terug? Ik denk dat het nooit meer wordt zoals het was, puur omdat ik ouder ben geworden en het leven dus meer vraagt. Maar ik denk wel dat het weer beter wordt.

Ik vergeet soms even dat ik op dit moment, om de woorden van de arbo te gebruiken, over- over- overbelast ben. Dus nee, ik kan nu niet drie dagen achter elkaar iets leuks doen. Maar ik kán nog wel wat en daar wil ik naar kijken.

Op mijn manier
Ik had dus echt even een baalmomentje. Ik wilde ook ‘gewoon’ álles doen. En ja, ik weet dat dat plaatje op Instagram van die anderen lang niet alles zegt, maar het benauwde me gewoon even. Ik wilde weer zijn zoals vroeger. Enthousiast, met voldoende energie. Zo is het nu echter niet.

Ik doe het op mijn manier. Ik zoek minder actieve leuke dingen. Ik probeer te genieten van een middag kleuren of een dag lezen en gelukkig lukt dat ook vaak. Mijn dagelijkse uurtje buiten probeer ik te zien als ‘vakantie’. Af en toe doe ik wel iets actiefs. Daar geniet ik dan met volle teugen van. Achteraf heb ik minstens een dag (en soms een week) nodig om bij te komen. Dat gaat nog wel anders worden, maar voor nu is dat hoe het is. Niet altijd leuk, maar wél te doen. Dus nee, ik ga niet klagen. Ik ga even genieten van wat ik op dit moment wél kan. Dit is namelijk ‘mezelf’. Dit is wie ik (nu) ben en waar ik steeds beter mee leer te leven.

Oja, en dat geplande uitje? Dat kwam. Dat was geweldig. De dag erna sliep ik, maar het was het allemaal meer dan dubbel en dwars waard.

24 gedachten over “Ik wil weer ‘mezelf’ zijn

 1. Hahaha, ik zit te lachen om ‘Dit was mijn spreekbeurt. Zijn er nog vragen? ‘ Hoe vaak heb ik dat niet gehoord. Maar het is een blogje naar mijn hart. Je hebt gelijk!

  Geliked door 1 persoon

 2. Erg herkenbaar, en ik denk dat dit soort gedachten heel normaal zijn op het moment dat je thuis komt te zitten met (psychische) klachten. Dat gevoel van terug willen naar vroeger herken ik ook heel erg. Maar het is uiteindelijk fout gegaan, dus zoals het vroeger ging werkte uiteindelijk blijkbaar ook niet. Dus dan moeten we maar proberen om er nu het beste van te maken.

  Like

  1. Dat is een mooie (en harde) les: zoals het vroeger ging, ging het niet goed. Dus inderdaad op zoek naar een nieuwe balans.

   Like

 3. Dit lijkt me idd superlastig! Genieten van de kleine dingen helpt, maar ik snap heel goed dat het soms steekt om te zien wat anderen wel allemaal kunnen.

  Like

  1. Gelukkig gaat dat meestal heel goed, maar opeens vloog het me even aan. Ach ja, kan gebeuren en gelukkig ging het daarna snel weer over.

   Like

 4. Ik begrijp helemaal dat je er af en toe van baalt dat je niet meer dat kan doen, wat je vroeger deed. Toch bewonder in je kracht omdat je toch dat ene doet, wat je heel veel energie kost. Enne die perfect pictures daar last ik me ook door in de luren leggen hoor! Men plaatst alleen maar stralende blauwe lucht foto’s en zonnige terrasjes, maar ook bij hen is het niet altijd de zon die schijnt al tonen ze dit nooit.

  Like

  1. Dat houd ik mezelf ook voor, dat ik maar één kant zie. Ik doet dat zelf op mijn privé Instagram ook, maar vertel er dan wel bij dat dat slechts één kant is. Gewoon, ik houd van echt;).

   Like

 5. Stomme Instagram… Het valt soms ook niet mee om er geen last van te krijgen, al die superleuke opwindende levens. Het leven is inderdaad keuzes maken. Fijn dat je dagje uit een succes was!

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt. Die volg ik ook niet. Maar ja, nu deden ineens wel heel veel mensen heel veel leuke dingen. Het was een momentje, niet iets structureels.

   Geliked door 1 persoon

 6. Hoewel ik sowieso geen vakantiemens ben herken ik wel je verlangens bij het zien van anderen die leuke dingen doen. Kan helaas ook niet op dit moment maar dat komt ooit wel weer. Het lijkt me in ieder geval een goed teken dat het verlangen er weer is, ik neem zondermeer aan dat zelfs dát weg was. Mooie stap in de goede richting toch?

  Like

  1. Stiekem ben ik ook helemaal geen vakantiemens en toch was het er opeens. Ik kan me voorstellen dat het bij jou nu ook zo werkt. En inderdaad, dat het verlangen er is, is een goed teken. Dat had ik ook al bedacht.

   Like

 7. Ik heb deze zomer geleerd dat je thuis ook enorm kan genieten… genieten zit in de kleinste dingetjes… boekje lezen in het zonnetje… bloemetjes in de tuin… een wandelingetje maken… en dat allemaal op je eigen tempo.

  Like

 8. Je wordt weer jezelf.
  Al zal het een andere versie van jezelf zijn die je nu bent.
  Maar je wordt weer jezelf.
  Kan nog even duren, maar komt goed!!
  xxx

  Like

 9. Je lijkt mij wel 😉
  Ik zit nu ook al drie dagen binnen deze week, alleen, om bij te komen van alle indrukken.
  Ja, het is mooi weer en ik zou van alles kunnen gaan doen.
  Maar waarom? Ik wil dat helemaal niet.

  Like

Reacties zijn gesloten.