Spelregels voor nieuwe buren

Er kwam een appartement vrij in het complex waar ik woon. Op dit moment wonen er vooral jonge mensen in het complex en de meerderheid van hen is wat luidruchtiger dan mijn prikkelgevoelige hoofd leuk vindt. De vertrekkende buren waren jong, maar heel erg rustig. Balen dus dat die vertrokken. Toen hoorde ik wie mijn nieuwe buurman zou worden en was het tijd om (fictieve) spelregels op te stellen.

Beter een goede buur…
Jazeker, ik ken mijn klassiekers en dus weet ik heus wel dat je beter een goede buur dan een verre vriend kunt hebben. Ik hecht ook echt wel aan het belang van een goede relatie met de buren. Er stond pas bijvoorbeeld een koppel bij me op de stoep: “Eh, we hebben de deur achter ons dicht laten vallen en de sleutel en onze telefoons liggen binnen. Kunnen we bij jou even bellen naar de eigenaar van onze reservesleutel?” Dat was uiteraard geen enkel probleem en ik zou bij deze buren met dezelfde vraag aan durven bellen. Zou ik deze buren op de koffie uitnodigen? Nee, dat niet, maar als we elkaar nodig hebben, kunnen we bij elkaar aanbellen. Zo heb ik het graag.

Nieuwe buren
Terug naar de nieuwe buurman. Het appartement was verkocht en ik was niet nieuwsgierig genoeg om te informeren aan wie. Nu woon ik in een klein dorp, dus daar kwam ik al heel snel achter. “Je krijgt een nieuwe buurman, zag ik.” O, oké, leuk, wist ik zelf nog niet. De ander wist me te vertellen hoe de buurman heet, hoe oud hij is en wat hij in het dagelijks leven allemaal doet. “Gezellige man, echt zo’n gepensioneerde die wel houdt van een praatje.” Wist ik dat ook weer.

Spelregels
In mijn hoofd bleven twee dingen hangen. Ten eerste is de nieuwe buurman gepensioneerd. Dat klinkt in eerste instantie niet als iemand die tot halverwege de nacht met een stel vrienden en wat bier een hoop herrie gaat maken. Klinkt goed dus.

Ten tweede is de buurman iemand die houdt van een praatje. Ho, stop! Alarm! Ik houd niet van praatjes. Ik ben echt bereid om de nieuwe buurman te groeten, maar ik heb geen zin om elke keer praatjes te maken als meneer de buurman toevallig langs komt wandelen. Groeten, hooguit een opmerking over het weer (we blijven Hollanders toch?) en weer door. Toevallig kan ik dat vrij goed non-verbaal overbrengen, dus ik denk dat de nieuwe buurman dat snel genoeg weet en ik hoop dat hij zich dan aan mijn spelregels gaat houden.

Ik heb trouwens nog wel een tipje voor de nieuw buurman. Er komt regelmatig bezoek in het complex dat gek is op praatjes. Dat bezoek is nogal luidruchtig, dus ik hoor dat bezoek dan in de verte naderen en verdwijn dan héél snel naar binnen. Ik wil die mensen best groeten, maar voor je het weet ben je (nee, ik overdrijf niet) een uur met dorpsroddels die me niets interesseren verder. Tipje voor de buurman dus: Loop naar buiten zodra dit bezoek nadert en klets een uurtje. Buurman blij, bezoek blij en het belangrijkste…ik blij!

20 gedachten over “Spelregels voor nieuwe buren

 1. Wat een leuk en herkenbaar artikel. Ik zet vaak gewoon een koptelefoon, soms zelfs zonder muziek, op. De meeste mensen snappen de hint dan wel. Alhoewel je altijd enthousiastelingen hebt die alsnog een heel verhaal tegen je beginnen, zucht..

  Like

  1. Hahaha, dat doe ik dus ook. Oortjes in, ergens laten verdwijnen en dat ze niet eens aan m’n telefoon zitten :). En als mensen dan beginnen te praten ook zo heel moeilijk kijken en één oortje eruit halen en doen alsof ik nu iets mis…kuch…

   Like

 2. Ik vind buren ook best belangrijk in de zin dat het goed is als je op elkaar kunt rekenen als er iets is. Zeker op het platteland. Maar ik loop inderdaad ook niet de deur plat.

  Fijn dat je toekomstige buurman potentieel rustig klinkt!

  Geliked door 1 persoon

 3. Haha! Voor mij hoeven superlange praatjes ook niet. Mijn hond besluit alleen vaak dat ze geknuffeld wenst te worden door de buren zodra we elkaar groeten.

  Like

 4. Haha maar goed dat ik je buurvrouw niet bent. Ik ben gek op praatjes. Niet over ziektes of roddels maar er blijven genoeg onderwerpen over. Mijn man zegt weleens, kan jij nooit eens iemand voorbij lopen zonder iets te zeggen?
  Gelukkig vinden veel mensen het best leuk en merk ik meteen als dat niet zo is. Zo ben ik trouwens wel aan mijn hartsvriendin gekomen.

  Like

  1. Hahaha, nee, wij zouden geen buren moeten zijn. Maar het grappige is dat ik het wél heel tof vind als mensen dat kunnen, zomaar praatjes maken.

   Like

 5. Ik woonde ooit in een wijk waar afval in je tuin werd gegooid, er emmers limonade over je huis werden gegooid en de stoeptegels letterlijk je woonkamer in vlogen. Sindsdien heb ik relatief lage eisen aan buren: gooi niet met stoeptegels/vuilis/emmers zooi, en groet af en toe terug. Doe je dat? Mooi, prima buur.

  Like

 6. Misschien is het een handiger optie om geen regels (al zijn ze dan fictief), eisen of verwachtingen rondom je buren te maken, maar jezelf te beloven dat jij er niets mee hoeft. Houdt buurman jou aan (op) omdat hij zin heeft in een praatje? Dan geef je eerlijk aan dat jij dat niet hebt. Dan hoef je niet te faken, niet te vluchten, je niet te ergeren. Niets. Want jij hebt met jezelf allang afgesproken dat jij er niets mee hoeft.

  Ikgericht zonder in een slachtofferrol te zijn (want ik ben hoogsensitief of ik heb autisme en DUS kan ik er niet mee omgaan (of vul zelf maar in)….).

  Maakt het voor jezelf een stuk leuker kan ik je uit ervaring zeggen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik gun je een geweldige buurman.
  Als iemand die jaren naast een stel Tokkies heeft gewoond, kan ik beamen dat een vervelende buur echt volledig je woongenot verziekt.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ja natuurlijk kun je vaak beter een goed buur hebben dan een verre vriend maar…. je moet ook zelf een goede buur willen zijn. Gelukkig kan dat ook prima zonder urenlang te roddelen met de buren, sterker nog , het werkt beter zonder geroddel en elkaar overlopen.
  Mijn devies is altijd “hou van je buren maar laat de schutting staan”als je voelt wat ik bedoel. Maar dat is denk ik ook wel jouw stijl;-)
  .

  Like

 9. Je buren / huisgenoten zijn zó belangrijk. Hopelijk is je nieuwe buurman een begripvolle kletskous. Niet iemand die ongevraagd de oren van je kop kletst, maar die lekker een praatje maakt wanneer (en tegen wie!) dat gewenst is. 😉

  Geliked door 1 persoon

 10. Herkenbaar. Zelf heb ik op dit moment heel fijne buren, maar ik wil graag een andere woning. Ik ben aan het rondkijken, maar geloof dat ik nieuwe buren het spannendst vind aan de hele onderneming…

  Like

 11. Goede buren zijn zo belangrijk! Wij hebben momenteel heel erg goede buren… wij wonen in een wijk met doodlopende straat en wij vinden dat zalig. Vroeger woonden we op een appartement en met een luidruchtig koppel naast ons was het met momenten de hel om er te wonen. Wij zijn echt blij dat we door te verhuizen terug rust gevonden hebben.

  Like

Reacties zijn gesloten.