Boekenpraat: Harteloos (Steven James)

Het verhaal
Tijdstip en locatie. Deze twee woorden zijn voor FBI-agent Patrick Bowers belangrijk. Aan de hand van tijdstippen en locaties probeert hij verbanden tussen misdaden te zien en zo die misdaden op te lossen. Met motieven en speculaties kan Bowers niets. Hij wil feiten. Zekerheid. Die vindt hij in tijdstippen en locaties.

De zoon van een senator heeft zelfmoord gepleegd en heeft die daad live op internet uitgezonden. Bowers twijfelt aan de zogenaamde zelfmoord. Was dit zelfmoord of moord? En als het moord was, wie was er dan op de juiste tijd op de juiste locatie en had dus de gelegenheid? Bowers zoekt het uit en gaat uit van het onmogelijke. Iets is pas onmogelijk als feitelijk is bewezen dát het onmogelijk is.

Thuis probeert Bowers rust te vinden. Thuis is daar waar zijn vrouw Christie en zijn stiefdochter Tessa zijn. Maar er lijkt iets mis. Zijn kersverse vrouw Christie verbergt iets en Tessa, nouja, Tessa is een puber. Inclusief eigenwijsheid. Maar ja, moordzaken of niet, ook dat vraagt behoorlijk veel van Bowers’ energie en tijd. Bovendien lijkt Tessa een connectie te hebben met iemand die betrokken is bij de zaak waar Bowers aan werkt. Kan hij haar beschermen en vertrouwen?

Mening
Dit is al de elfde Patrick Bowers thriller. In mijn boekenkast staat de volledige serie en alle delen heb ik met heel veel plezier gelezen.

Dit elfde deel speelt zich chronologisch gezien niet af ná de andere boeken, maar als vierde boek, in de beginjaren van de carrière van Bowers. Omdat het al een poosje geleden was dat ik de andere boeken had gelezen, wist ik helaas niet alles meer. Veel namen herkende ik uit andere delen, maar kon ik niet helemaal plaatsen. Dat vond ik soms frustrerend. Ik heb me dan ook voorgenomen om, als er een volgend boek komt, de hele serie weer eens te lezen.

Wat dit boek extra mooi maakte voor mij, was het feit dat we Bowers’ echtgenote en stiefdochter weer wat beter leerden kennen. In andere delen waren zij er ook, maar in dit boek zit Bowers nog in de beginfase van zijn relatie met hen. Dat levert mooie, ontroerende, maar ook grappige dingen op. Vooral de nogal stroeve omgang met stiefdochter Tessa wordt heerlijk humoristisch beschreven.

De moordzaak die speelt in dit boek, vroeg weer behoorlijk wat van mijn inzichten en uiteindelijk kwam ik er, zonder Patrick Bowers, niet uit en dat is een goed punt. Wat ik heel leuk vind, is dat ik inmiddels de werkwijze van Bowers wel ‘ken’ en dat ik sommige dingen in het onderzoek dus wel kan voorspellen. Niet de uitkomsten, wel de onderzoeksmethode.

Dit boek heeft wat mij betreft één minpuntje en dat is dat Bowers’ vrouw en stiefdochter bij de zaak betrokken raken. Dat geeft het boek uiteraard een extra spannend laagje, maar doet voor mij vooral af aan de geloofwaardigheid. Eén keer is dat ‘leuk’, maar dit gebeurt in alle delen en wordt daarmee dus wel erg voorspelbaar én ongeloofwaardig. Wat mij betreft blijven vrouw en stiefdochter in een eventueel volgend boek wel aanwezig, maar dan niet als betrokkene bij een zaak.

Dit boek ook lezen?
Je koopt ‘Harteloos’ bijvoorbeeld bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Harteloos
Auteur:
Steven James
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Thriller
Pagina’s:
495

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Harteloos (Steven James)

    1. Ik zou wel adviseren om ze als serie te lezen. Het kan hoor, los, maar er komt vrij veel terug steeds. Ik zou dus eerder op volgorde lezen.

      Like

Reacties zijn gesloten.