De eerste tekenen van ouderdom

Het is tijd om het toe te geven: Ik begin oud te worden. Ik zit nog ruimschoots in de eerste helft van mijn jaren als dertiger, maar toch realiseerde ik me opeens dat ik de eerste tekenen van ouderdom begin te vertonen. Dit zijn de vier signalen die de ‘alarmbellen’ deden rinkelen.

Wat is uitslapen?
Heerlijk tot ongeveer de lunch in je bed liggen, slapend, met een filmpje of met een boek. Hoe heerlijk is dat? Ik vond dat echt heel fijn. In het weekend kwam ik liefst niet voor de lunch mijn bed uit en in de zomervakantie legde ik het totale ritme om. Lekker om drie uur erin en op z’n vroegst om tien uur er pas weer uit.

Dan nu. Op ‘werkdagen’ gaat mijn wekker om acht uur, om er wat ritme in te houden. Een paar jaar geleden zou ik dat VROEG hebben gevonden. Nu overkomt het me met zeer grote regelmaat dat ik eerder dan dat gewoon uit mezelf wakker word.

In het weekend gaat er geen wekker. Ik ga dan slapen met het heerlijke idee dat ik pas om tien uur wakker ga worden. Niet dus. Om acht uur uiterlijk vertelt mijn biologische wekker dat het weer ochtend is. Voor mij een duidelijk teken van ouderdom, aangezien ik me er een paar jaar geleden nog niets bij kon voorstellen als mensen dit soort dingen vertelden.

Wat nou je boek nog even voor de nacht uit?
Iets anders waar ik heel erg vaak van heb genoten, is mijn boek lezen tot in de late of vroege uurtjes. Soms ging ik echt niet slapen voor een boek uit was. Nu niet hoor. Een boek kan nóg zo spannend zijn en ik kan het nóg zo graag uit willen lezen, maar om elf uur vallen mijn ogen dicht, gewoon boven dat spannende boek.

Datzelfde geldt voor feestjes. Ik deed op verjaardagen graag het licht uit. Nu lig ik graag om uiterlijk elf uur in m’n bed. En dan te bedenken dat ik ‘vroeger’ nooit naar bed wilde. Volwassenen zeiden dan altijd dat er een moment komt dat je vrijwillig gaat. Dat vond ik onzin. Dat ging mij niet overkomen. Wel dus.

Pas op!
Nog zo’n teken van ouderdom vind ik dat ik me zorgen kan maken om dingen waar ik me vroeger geen zorgen om maakte. Een dierbare die een vliegreis gaat maken? Ik vind het maar niks. Iemand die op vakantie gaat? Ik hoor mezelf zeggen: “Doe je voorzichtig?” Ja, dat soort dingen dus. Ik word oud, dat zei ik toch al?

Grijze haren
Tot slot nog een ander teken van ouderdom. Ik geef deze niet graag toe, maar aangezien mijn familie hier ook leest, stromen anders de appjes vandaag binnen. Ik heb grijze haren. Dat begon toen ik 24 was en in het begin trok ik iedere grijze haar zo snel als ik kon uit m’n verder donkerbruine haardos. Inmiddels kan ik daar echt niet meer aan beginnen. Het zorgt voor het dertigersdilemma van wel of niet kleuren. Tot nu toe deed ik het niet. Als het licht goed valt, valt het nog niet op. Soms valt het wel op. Maar ja, soms vind ik het ook gewoon wel een mooi teken. Ik word ‘oud’. Daar mag je dankbaar voor zijn toch?

Vier tekenen van ouderdom dus, maar ik denk dat die ouderdom me stiekem wel bevalt. Op die grijze haren na dan misschien.

20 gedachten over “De eerste tekenen van ouderdom

 1. Ik heb een paar glinsterend zilveren haren in een plukje zitten. Ik heb ze niet uitgetrokken omdat ik ze fascinerend vind. Wel probeer ik ze wat meer te verstoppen.

  Like

 2. Als ik dit soort artikelen lees krijg ik spontaan het gevoel dat ik geen 20 ben, maar stiekem al wat jaartjes ouder ben haha. Want dit artikel is wel erg herkenbaar.

  Like

  1. Oei, snel wat artikelen lezen over puberaal gedrag dan;). Voel je je heel snel weer een jonkie denk ik.

   Like

 3. Mijn lichaam wordt ook meestal automatisch wakker rond een uur of 6. Dan dommel ik nog wat tot ik om 6.30 opsta. Ik heb dat eigenlijk nooit beschouwd als een teken van ouder worden, maar als een mooi signaal dat mijn biologische klok goed werkt : )

  Like

  1. Haha, nou, ik zie ’t als ouderdom hoor. Ik werd vanmorgen bijvoorbeeld om half acht wakker. Ik was nog doodmoe. Dan ga ik er wel uit, maar dat voelt niet echt oké…

   Like

 4. Ik ben hoogbejaard, oud worden is niet zo erg hoor, oud zijn, dát is pas vervelend. 😉
  Maar ik denk dat sommige van je “ouderdomsproblemen” meer te maken hebben met een ander leefritme nu je niet werkt.

  Like

 5. Dat denk ik ook. Je hebt je bioritme gevonden door goed naar je lijf te luisteren. Doodmoe, maar vanzelf wakker na genoeg uren slaap? Hup eruit! De dag begint! Van 23 tot 7.30u is 8.5 uur slaap!

  Geliked door 1 persoon

 6. Vreselijk herkenbaar, op dat “oppassen” na dan. Dat valt bij mij wel mee. En een nachtje doorhalen wil ook nog wel lukken, maar lang niet zo makkelijk meer als vroeger. Vooral het niet meer kunnen uitslapen vind ik een groot gemis. Voor mij is 8 uur gewoon “laat”, tegenwoordig. :O Ik word meestal rond half zeven, zeven uur wakker. Zo burgerlijk!

  Like

 7. ik verf sinds ongeveer een half jaar mijn haar niet meer. Dus word ik steeds een beetje grijzer. Ze zeggen dat ik er liever door uitzie. 😉

  Like

 8. Oh allemaal zo herkenbaar!! Nog maar te zwijgen van sommige pijntjes ik soms voel… we blijven niet jong hé 😉 .

  Like

 9. Het alternatief is niet ouder worden en dat lijkt me veel erger. Sinds ik er zo naar kijk, vind ik ouder worden heel oke.

  Like

Reacties zijn gesloten.