Boekenpraat: Licht in het duister (Tricia Goyer)

Het verhaal
Dit boek is een tweeluik en bestaat uit de eerder apart verschenen boeken Verborgen moed en Gewaagde ontsnapping.

Het eerste boek, Verborgen moed, vertelt het verhaal van de Amerikaanse Emma Hanson. Ze is in de Tweede Wereldoorlog naar Engeland gereisd om daar haar steentje bij te kunnen dragen aan de oorlog. Ze werkt ‘achter de schermen’ en doet fotografisch onderzoek. Haar collega’s zijn aardig en het werk is interessant en tegelijk heel heftig. Emma ziet de verwoestingen die de geallieerden aanbrengen in Duitsland. Ze heeft soms moeite met de rol die zij speelt in het aanbrengen van die verwoestingen. Is zij niet de persoon die aanwijzingen geeft over de beste plek om te bombarderen?

Terwijl Emma al haar aandacht nodig heeft voor haar werk, speelt er ook veel in haar privéleven. Ze mist haar broer, die is omgekomen bij een missie met een bommenwerper. En ze dreigt verliefd te worden, maar had zich voorgenomen om dat vooral niet te doen. Kan ze haar hart in deze oorlog openstellen? Wie is eigenlijk te vertrouwen? Er lijken namelijk nogal wat mensen met een dubbele agenda te zijn…

Het tweede boek, Gewaagde ontsnapping, vertelt het verhaal van de Amerikaanse Amity. Het is 1938 en ze werkt als privélerares, met veel plezier, in Londen. Dan vraagt haar broer haar om naar Praag te komen. Daar zijn namelijk Joodse kinderen die haar nodig hebben.

In Gewaagde ontsnapping lezen we hoe Amity zich inzet voor Joodse kinderen die door hun ouders op transport worden gezet richting Engeland. Amity probeert zich aan alle regels te houden, maar als Hitler ook Praag in zijn macht heeft, lijken regels ineens een stuk minder belangrijk. Er staan mensenlevens op het spel, kinderlevens zelfs. Amity wil er alles aan doen om iedereen in veiligheid te brengen. Hoewel het nooit genoeg is, doet ze wat ze kan, met gevaar voor eigen leven.

Mening
Dit tweeluik vertelt echt twee aparte verhalen. Daarom deel ik mijn mening ook op in twee delen.

Het eerste deel vond ik vrij lastig om te lezen. Ik vond het ingewikkeld wie welke rol speelde. Het was duidelijk dat er ergens een dubbelrol werd gespeeld en dat iemand een spion was, maar wie dat precies was, vond ik moeilijk te ontdekken. Dat was vast en zeker de bedoeling van de schrijfster, maar maakte het verhaal voor mij erg moeilijk te volgen. Ik zou het boek liever hebben gelezen met de kennis wie welke rol speelde. Bovendien miste ik vaart in het boek. Ik vond het een tegenvaller.

Het tweede deel vertelt over de kindertransporten. Ik las hier al eerder boeken over en opnieuw raakte het me diep. Hoewel Amity, als organisator van de transporten, de hoofdrol speelt, raakte een ander personage me veel meer. Het boek vertelt namelijk ook over Pavla, een moeder die er alles aan doet om haar kinderen in veiligheid te brengen. Het is hartverscheurend om te lezen hoe moeders (vaders waren vaak gedood of naar kampen gebracht) afstand deden van hun kinderen om hen in veiligheid te brengen. Dit tweede boek vond ik wel heel mooi en las makkelijker. Ik zou dit boek echt aanraden.

Overigens staan er opvallend veel spel- en stijlfouten in het boek. Dat kan gebeuren, maar als het er soms twee op één pagina zijn, krijg ik meer de neiging om een rode pen te pakken dan om door te lezen. Een beetje een afknapper voor mij.

Dit boek ook lezen?
Je koopt ‘Licht in het duister’ bijvoorbeeld bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Licht in het duister
Auteur:
Tricia Goyer
Uitgeverij:
de Parel
Genre:
Roman
Pagina’s:
621

Een gedachte over “Boekenpraat: Licht in het duister (Tricia Goyer)

Reacties zijn gesloten.