De strijd tegen de winterdip

De lente en de zomer zijn mijn favoriete seizoenen. In de lente wordt het steeds lichter en warmer en de dagen hebben ook nog eens de belofte in zich van nog veel meer warme, zonnige dagen. Zomerdagen vind ik fantastisch. Licht, zon, warmte. Nu nadert de winter en ik ben bang voor de bijbehorende winterdip. Ik ondernam actie in een poging die winterdip te voorkomen.

Nog …. dagen tot Kerst
Er zijn vast mensen die weten hoeveel dagen het vandaag nog is tot Kerst. Ik weet het niet en ik wil het ook niet weten. Het was nog maar ergens halverwege september en opeens stond Facebook vol met berichten met nog 100 dagen tot Kerst. Oké, leuk. Dan was het dus nog 102 dagen tot iedereen weer normaal zou gaan doen.

Sinterklaas is wél helemaal mijn feest. Gezellig met de familie bij elkaar en dikke lol. Daar zou ik wel voor kunnen aftellen, denk ik. Daarna vind ik het tijd voor een winterslaap die tot ongeveer 1 april mag duren. Ik houd gewoon niet van die feestdagen met hun gemaakte, opgelegde gezelligheid. Dat gedoe begin januari waarbij ineens iedereen denkt dat er gezoend mag worden en waarbij je met je duffe hoofd drie keer mag komen opdraven voor nieuwjaarsrecepties.

Ik houd niet van de kou, het grijze weer en de donkere dagen. Ik word er een beetje neerslachtig van, elk jaar weer. Het heeft weinig zin om erover te klagen, dat weet ik. Die dagen komen toch, dus ik kan er maar beter het beste van maken, zou je kunnen denken. Dat was dan ook precies mijn plan.

De wintergarderobe
Begin september ging ik de winkels in. Ik ging met iemand shoppen en had zelf niet echt iets nodig, maar mocht ik wat leuks zien, kon in het meenemen. Ik zag iets leuks. Een vest. Ik trok het aan, keek in de spiegel en was er helemaal klaar mee. De donkere tinten maakten me somber. Bovendien gaven ze me een niet zo heel gezonde look. Mijn zongebruinde huid stak er maar bleekjes bij af. Ik nam het vest niet mee.

Ieder jaar baal ik weer van de winterkleding. Van de donkere kleuren en het saaie ervan. Dit jaar besloot ik het anders te doen. Dat besloot ik al vaker, maar toch lukte het plan nooit helemaal. Want ja, een donkerrood vest is prachtig, maar het blijft donkerrood en een prachtig vest in herfsttinten is ook mooi, maar het blijft donker.

Dit jaar had ik heel veel felle kleuren in mijn zomergarderobe en ik werd er zó blij van. Maar ik werd ook zó somber van het idee dat die felle kleuren weer voor minstens zes maanden in de kast zouden verdwijnen. Ik wilde dus felle kleuren. Die kon ik in de winkels niet vinden, maar online ging het gelukkig beter. Ik bestelde kleur. Felroze en knalrood. Dan blijft het jurkje onder dat gekleurde vest nog steeds zwart, maar toch…

Mijn tip tegen de winterdip? Koop kleur. Kleed jezelf kleurrijk. Ik weet nog niet of het werkt, maar ik zie in ieder geval al iets minder op tegen het dragen van de winterkleding.

Hoeveel dagen is het trouwens nog tot de lente?;)

32 gedachten over “De strijd tegen de winterdip

 1. Ik vind de herfst wel nog heel fijn dus daar probeer ik wel nog van te genieten! Goede tip, die fellere kleurtjes. Vaak heb ik wel een standaard donkere winterjas maar combineer ik er wel een vrolijke sjaal bij. Ik hoorde eens van een Zweedse dat ze daar in de winter net de frisse parfumgeurtjes dragen. Dus de geuren die wij in de lente zouden dragen, gebruiken zij in de winter om het zomergevoel langer vast te houden. Dat vond ik een hele goeie!

  Like

  1. Dat is zeker een goeie! Toch leuk hoe iedereen op z’n eigen manier de zomer een beetje vast probeert te houden.

   Like

 2. Houd je (net als ik) ook van retro of vintagestijl kleding? Tante Betsy-Blutsgeschwister-King Louie… online is er genoeg warme, vrolijke kleding te koop voor herfst en najaar! Topvintage is een hele fijne webwinkel vind ik. En http://www.beautyspots.nl is een hele leuke, fleurige en vooral kleurrijke blogger/influencer in deze stijl.

  Geniet van je kleurrijke herfst alvast 😙

  Like

  1. Herfst en najaar is natuurlijk het zelfde haha.. Herfst en winter is wat ik bedoelde 🤣

   Like

  2. Ah, dankje! Tante Betsy is inderdaad leuk. Daar zie ik regelmatig wat van voorbij komen, maar nooit geshopt. Ik ga ‘m (wat meer op de voorgrond;)) onthouden.

   Like

 3. Hoi lieve Naomi. Ik geniet dus wel maar als ik aan de kerst denk…….
  En ja die berichten overal die er al over gaan terwijl ik er echt niet aan wil denken.
  Wat is dat toch naar he iedere keer die wisselende gemoedstoestand, het is zo een gevecht.
  Ik hoop dat je lekker vrolijk zal worden van je vrolijke kleuren

  Like

  1. Ieder z’n ding. Mensen mogen er van mij best zin in hebben, maar ik heb geen zin om ook te doen alsof ik er zin in heb;).

   Like

 4. Ik vind het een goed idee om gewoon kleurrijke kleding te blijven dragen als je daar vrolijker van wordt. Waarom niet. En zomerse vestjes kunnen in de winter toch ook best met een shirt met lange mouwen eronder? Of een thermoshirt zelfs!

  Like

  1. Ja, dat kan inderdaad prima. Alleen ik had vooral kleurrijke jurkjes en die zijn toch wat koud, ook met maillot eronder enzo…

   Like

 5. Mochten je innerlijke hypochonder en perfectionist het kunnen hebben: overleg eens met de huisarts of vitamine D een optie is voor jou tegen de winterdip. Gewoon, als extra hulpje, om het iets makkelijker te maken.

  Enne… Je kunt altijd nog een zomer-moodbord knutselen en dat in de woonkamer zetten, op de plek waar anders de kerstboom zou komen te staan 😉

  Like

  1. Die kerstboom komt er inderdaad bij mij niet in. 🙈 Allemaal troep. Kan mijn hoofd niet tegen. En vitamine D heb ik al. Ik ben veel buiten, maar twee jaar geleden was de vitamine D ineens zo laag dat ik sindsdien het hele jaar door pillen slik. Op recept dus zelfs.

   Like

 6. December vind ik nog best oké, ook de kerstdagen, maar januari… meh. Die maand zou ik het liefst overslaan. Of de hele maand een soort winterslaap houden. Uitbuiken van al die feestmaaltijden, boeken lezen, een beetje fröbelen, plannen maken voor het nieuwe jaar, enzovoorts. 🙂

  Like

 7. Ik vind elk seizoen wel iets hebben en na de zomer vond ik het best wel leuk om terug mijn herfstkleren aan te doen. Al zijn die zeker niet allemaal donker, ik hou van petrolblauw en oker en zeker niet alleen maar bruin en zwart.

  Like

 8. Geen idee hoeveel dagen tot het lente is, ik ben zo’n mazzelaar die gewoon alle seizoenen wel prettig vind, de winter vooral als het écht winter is met sneeuw en ijs als het ff kan;-)

  Like

  1. Eh… Sneeuw en ijs? Oké, ijs om te schaatsen. Maar die sneeuw mogen we van mij wel overslaan…

   Like

 9. Ik heb specifiek helemaal niets met kerst. Dat zogenaamd gezellig doen bahbah. Ik ben dol op de herfst omdat het licht prachtig is, dol op de winter als het ook daadwerkelijk vriest en voor de rest vind ik die feestdagen maar overdreven.

  Like

 10. goh idd, winter en feestdagen in het bijzonder haat het echt. ben best eenzaam met kerst. mijn moeder is dan jarig maar leeft al 8 jaar niet meer. dus skippen die handel.

  Like

 11. Ik kan ook wel eens last hebben van een winterdip, vooral op de donkere regenachtige dagen… maar dan denk ik… die gaan ook voorbij 😉

  Like

 12. Ik vind kerst wel iets hebben, maar niet omdat het moet!
  Maar omdat ik het wil.
  Dit jaar voor het eerst wat minder zin in.
  Paul en Kim natuurlijk uit elkaar.
  Net dan mijn 60ste verjaardag achter de rug waar ik ook helemaal geen zin in heb.
  Eerste kerst zonder mamma, het is allemaal een beetje anders.
  Mag ik meedoen met de winterslaap?

  Like

  1. Ja, dat is wel heel veel anders en zeker niet leuker of beter. Ik zou de winterslaap zeker aanbevelen. Een goed boek kan ook fijn zijn;),

   Like

Reacties zijn gesloten.