Zelfbeeld – Goed dat je er bent

Wat vind jij van jezelf? En ontleen je je eigenwaarde aan wat je allemaal doet en kunt of aan wie je bent? Best interessante vragen. In het boekje ‘Goed dat je er bent’ gaat Sarina Brons – van der Wekken op die vragen in. Ik las het boek en deel graag wat dingen die ik daardoor leerde.

Zijn of doen?
Sarina Brons zegt dat je eigenwaarde leunt op twee benen. We leunen op het been van zijn en het been van doen.

Als je leunt op het been van zijn, hoef je niet te presteren en jezelf te bewijzen. Je mag er zijn zoals je bent. Alleen al het feit dat je er bent, maakt dat je je plek in mag nemen.
Als je leunt op het been van doen, zoek je erkenning en waardering door te presteren. Je wilt graag alles goed doen.

Dit zette me aan het denken. Brons geeft aan dat je voor een positief zelfbeeld moet leunen op beide benen. Ik dacht terug aan het afgelopen jaar en de jaren daarvoor. Heel lang leunde ik vooral op het been van doen. Ik had een goede baan en een goed salaris en veel collega’s hadden waardering voor mijn kennis en voor wat ik deed. Toen meldde ik me ziek. Ik kon niet meer leunen op het been van doen en ongetwijfeld verloor ik het respect van een aantal mensen.

Op dezelfde dag vertelde ik mijn familie dat ik depressief was en stopte met werken. Mijn familie wist al die tijd van niets. Wat gebeurde? Ze steunden me. Ze hielden me vast. Ik mocht er zijn. Sterker nog, de band met hen werd sterker doordat ik ein-de-lijk eerlijk en open was. Hun liefde en respect voor mij verdwenen absoluut niet. Sarina Brons zegt daarover dat onzekerheid kwetsbaar voelt en dat veel mensen muren optrekken om minder kwetsbaar te zijn. Ik deed dat ook. Jezelf niet uiten kan volgens Brons de relatie met anderen in de weg staan. Ik heb ervaren hoe mooi het is als je jezelf wél uit en ben er nog elke dag dankbaar voor.

Je bent uniek
Sarina Brons gaat in haar boek ook in op het christelijke aspect van houden van jezelf. Alleen al het feit dat je een schepsel bent, maakt je van waarde. God heeft je gemaakt en gewild. Bovendien dragen mensen Gods beeld. Doen we God en onszelf dan niet tekort door onszelf waardeloos te vinden? Het is prima om je eigen waardevolle gaven te erkennen en te waarderen en dat is iets heel anders dan hoogmoed.

Ieder mens is uniek. Als je jezelf constant vergelijkt met anderen, kan dat je eigenwaarde in de weg staan. Alles wat uniek is (denk aan die éne mooie vaas die jij op de kop tikte) heeft toch juist heel veel waarde? Als je zo denkt, hoef je waardering voor jezelf niet te verdienen. Je mag er zijn zoals je bent.

Omdat je een uniek schepsel bent, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. In de Bijbel is het bovendien heel vanzelfsprekend dat je van jezelf houdt. Nergens wordt dat afgekeurd. Je hoeft jezelf niet beter voor te doen dan je bent, want God kent je door en door.

En uiteindelijk, als wij goed voor onszelf zorgen en onszelf waarderen, kunnen we ook voor anderen zorgen. Dat is, zo schrijft Sarina Brons, het doel van ons leven: God en de ander dienen. Dat kan echter alleen als je ook voor jezelf zorgt en van jezelf houdt.

Je kunt het niet alleen
Tot slot beschrijft Brons dat je ook anderen nodig hebt om van jezelf te kunnen houden. Je hebt erkenning en waardering nodig. Ik voeg daar zelf nog graag aan toe dat je die erkenning en waardering niet nodig hebt om wat je doet, maar om wie je bent. Goed dat je er bent!

Boekgegevens
Titel: Goed dat je er bent – een realistische kijk op jezelf
Auteur:
Sarina Brons – van der Wekken
Uitgeverij:
Den Hertog
Genre:
Non-fictie – psychologie/theologie
Pagina’s:
224

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

17 gedachten over “Zelfbeeld – Goed dat je er bent

    1. Bij mij is het ook een behoorlijk ding hoor. En dat wist ik, maar door dit boek realiseerde ik me weer hoe belangrijk zelfbeeld is. Ik vond het heel leerzaam!

      Like

  1. Dit boek zet ik op mijn lijstje, ik ben benieuwd. Met mijn zelfbeeld is over het algemeen niets aan de hand. Ik weet goed wat ik kan en kom voor de dingen die ik niet kan ook uit. Ik heb meestal maling aan wat mensen van mij denken, en leef zoals ik denk dat het mijn leven verrijkt. Maar, moet wel eerlijk zijn, dat is niet altijd zo geweest.

    Like

  2. Klinkt interessant. Dat verschil tussen doen en zijn is iets dat me ook we bezig houdt de laatste tijd, al had ik het nog niet op deze manier bekeken.

    Like

    1. Toen ik het las, klonk het heel logisch, maar ik had het dus eigenlijk ook nog nooit zo gezien. Het opende bij mij echt mijn ogen.

      Geliked door 1 persoon

  3. Mwah….. ik heb niet zoveel met zelfhulpboeken, mezelf ontleden is niet zo nodig maar wie zich er prettig bij voelt mag natuurlijk.

    Like

  4. Ah, en nu lukt het wel.
    In elk geval, het boek zal ik niet snel kopen.
    Ik twijfel vaak genoeg aan mijzelf maar heb mensen om me heen die dat weer redelijk snel uit mijn hoofd kunnen praten.

    Like

    1. Gelukkig toch gelukt. En fijn dat je die mensen om je heen hebt. Ik heb geen idee of er problemen zijn met reacties achterlaten. Hoop ’t niet😉.

      Like

  5. Mooie blog en mooi boek, zo te lezen! Mooi ook om te lezen dat het gaat om een balans tussen wie je bent en wat je doet. Nooit geweten. maar dat klinkt eigenlijk heel logisch.

    Like

    1. Ik had het dus ook nooit zo gezien tot ik dit boek las. Was voor mij echt een eye-opener, terwijl het achteraf heel logisch klinkt.

      Like

  6. Wat een mooi artikel.
    Ik merk dat ik op dit moment erg leun op het been van doen, ik zou er graag meer balans in willen.
    Liefs,
    Evelien

    Like

    1. Het lijkt ook alsof doen een makkelijker been is, als je begrijpt wat ik bedoel. Balans is echt een zoektocht!

      Like

Reacties zijn gesloten.