Boekenpraat: De bijenhouder van Aleppo (Christy Lefteri)

Het verhaal
Nuri en Affra wonen in het door bommen bijna geheel verdwenen Aleppo. Nuri is er bijenhouder, maar zijn bijen zijn allemaal dood. Ze zijn verbrand. Bij een bomaanslag is ook zoontje Sami om het leven gekomen. Affra is bij diezelfde bomaanslag blind geworden.

Nu leeft het stel nog steeds in Aleppo. Nuri zorgt voor Affra, maar de levensvreugde is verdwenen. De oorlog en de bommen hebben het leven van Nuri en Affra overgenomen.

De zakenpartner van Nuri, neef Mustafa, is gevlucht naar Groot-Brittannië. Hij is daar opnieuw bijen gaan houden en vraagt Nuri en Affra om ook te komen. Nuri en Affra kunnen niet weg. Hoe kunnen ze hun overleden zoontje achterlaten in Syrië en zelf op de vlucht gaan?

Toch komt de dag dat ze Aleppo verlaten, op weg naar Mustafa in Groot-Brittannië. Ze gaan op weg naar hoop en een nieuw leven. De reis is zwaar en gaat letterlijk en figuurlijk door de storm en de golven. Kan Nuri met zijn vrouw een nieuw leven beginnen?

Het boek beschrijft de vlucht, maar ook de periode voorafgaand aan de vlucht en het verweeft die periodes op een prachtige manier met elkaar.

Mening
Bij het schrijven van deze recensie keek ik eerst lang naar een leeg blad. Ik had het boek uit en was heel diep onder de indruk van het verhaal. Een recensie schrijven voelde als afscheid nemen van het verhaal en daar leek ik niet aan toe. Ik was zó onder de indruk dat ik het verhaal vast wilde houden. Dat doe ik dan maar door middel van deze recensie.

Christy Lefteri geeft een indrukwekkend kijkje in het leven van twee bootvluchtelingen. Haar boek raakte me. Trauma’s worden weergegeven, op zo’n manier dat je niet anders kunt dan meeleven. Hoe erg is het als je overweegt om de nek van je vrouw te breken om haar op die manier te verlossen van alle oorlogsellende? In dit boek begrijp je dat je zoiets serieus kunt overwegen.

Nuri is vergeten dat er plaatsen zijn waar nog huizen staan met deuren. Dat soort uitspraken lieten me zien hoe vreselijk het leven in oorlogsgebied is, maar ook hoe ‘normaal’ het wordt voor hen die er wonen. Ik vond het een indrukwekkend, beangstigend, ontroerend verhaal, maar zeker ook een verhaal dat bestaat uit hoop. Het brengt de verhalen van bootvluchtelingen heel dichtbij.

Dit boek ook lezen?
Bestel ‘De bijenhouder van Aleppo’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De bijenhouder van Aleppo
Auteur:
Christy Lefteri
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Roman
Pagina’s:
335

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

Ik bedank uitgeverij Mozaïek voor het recensie-exemplaar dat ik mocht ontvangen.

9 gedachten over “Boekenpraat: De bijenhouder van Aleppo (Christy Lefteri)

  1. Jaa, dit is echt een prachtig boek hè?! Ik schreef er toevallig van de week ook een recensie over 😉

    Like

Reacties zijn gesloten.