Boekenpraat: Nachtlied (Barbara Taylor)

Het verhaal

Het is 1914 in een mijnwerkersdorp in Amerika. Het gezin Morgan moet het tragische verlies van dochter en zusje Daisy (9 jaar) verwerken. Zij kwam om op de dag van haar doopfeest. Hoe dat precies gebeurd is, lijkt niemand te weten, maar er doen allerlei verhalen de ronde.

In de meeste verhalen gaat de schuld van de dood van Daisy naar zusje Violet. Violet weet niet wat ze moet doen om het weer goed te maken. Is de dood van Daisy echt haar schuld? En hoe kan ze dan ooit nog verder leven? Hoe kunnen haar ouders haar dat dan vergeven?

Vader Owen zoekt steun in de drank. Het gevolg daarvan is dat zijn vrouw Grace hem niet meer in huis wil hebben. Owen zoekt een ander onderkomen, maar hij kan het gemis van Daisy niet wegdrinken. Daarnaast mist hij zijn vrouw Grace en dochter Violet. Maar hij heeft de drank toch nodig om te kunnen (over)leven? Hij kan niet terug naar zijn gezin. Bovendien vraagt Owen zich af of de dood van Daisy misschien zijn schuld is.

Moeder Grace weet niet hoe ze verder moet leven. Zonder dochter Daisy lijkt het leven geen enkele zin te hebben. Voor Violet wil ze niet verder. En dan is er nog Smart, een personage dat haar op allerlei manieren lastigvalt. Hij zet haar aan tot dingen waarvan ze niet zeker weet of ze dat wil. En trouwens, is zij niet degene die schuldig is aan de dood van Daisy?

Mijn mening

De start van dit boek was voor mij wat traag. Het duurde even voor ik helemaal helder had wat de rol van iedereen in het boek was. Toen dat eenmaal duidelijk was, las ik het boek steeds sneller.

Door de opbouw blijft heel lang onduidelijk wat er nu precies met de overleden Daisy is gebeurd. Dat maakt dat je goed mee kunt leven met de verschillende personages en hun (schuld)gevoelens en door wilt lezen.

Het verhaal gaat over liefde, maar vooral over hartverscheurend verdriet. Ik vond het heel intrigerend om te lezen hoe de verschillende gezinsleden daar in dit boek mee om proberen te gaan. Een groot deel van het boek draait om de achtjarige Violet en de schrijfster heeft de gevoelens van Violet op een prachtige manier weergegeven.

Het laatste stuk van het boek heb ik met een brok in mijn keel gelezen. De stukjes vielen op hun plaats en alle gevoelens waren opeens zo verklaarbaar. Maar vooral was duidelijk hoe vreselijk veel ieder op zijn eigen manier van de ander houdt. Liefdevol en ontroerend.

Meer informatie over Nachtlied

Dit boek ook lezen?
Klik hier om ‘Nachtlied’ te bestellen bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Nachtlied
Auteur:
Barbara Taylor
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Roman
Pagina’s:
257

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

Ik bedank uitgeverij Mozaïek voor het recensie-exemplaar dat ik mocht ontvangen.

5 gedachten over “Boekenpraat: Nachtlied (Barbara Taylor)

    1. Mwa, ik vond het meevallen. Je kunt het schuldgevoel goed meevoelen. Ik vond dat mooi uitgewerkt.

      Like

Reacties zijn gesloten.