Boekenpraat: Leerschool (Tara Westover)

Het verhaal

Tara Westover (1986) groeit op in Idaho. Op een afgelegen berg, waar verder weinig mensen komen, leert zij op geheel eigen wijze om naar de wereld te kijken. Haar ouders zijn mormonen en voeden de kinderen streng gelovig op. Vader bereidt het gezin op allerlei manier voor op het Einde der Tijden. Als dat moment aanbreekt, zal het gezin Westover zichzelf nog kunnen redden, vanwege alle voorzorgsmaatregelen die vader genomen heeft in de loop der jaren.

Tara’s moeder is vroedvrouw en wordt door veel mormonen geraadpleegd als arts. Tara’s ouders zijn fel tegen alles wat de overheid oplegt en willen ook niet dat hun kinderen naar het ziekenhuis gaan. De kinderen gaan niet naar school, want de scholen zijn spreekbuizen van de overheid en daarom wat de Westovers betreft verboden terrein.

Tara kan niet anders dan de berg (en haar familie) verlaten. Hoewel ze geen onderwijs heeft gehad, leert ze zichzelf de meest noodzakelijke dingen aan. Ze wordt toegelaten op de universiteit. Dan ontdekt Tara dat de wereld wellicht heel anders in elkaar steekt dan ze altijd heeft gedacht. Bovendien begint ze zich te realiseren dat het niet ‘normaal’ is dat haar broer haar jaren heeft mishandeld. Tara leert anders naar de wereld en haar familie kijken en trekt de conclusie dat er maar één ding mogelijk is. Haar familie denkt dat ze bezeten is door de duivel, maar Tara kan en wil niet meer terug. Ze moet breken met haar familie en zelfstandig verder in de ‘echte’ wereld.

Mijn mening

Misschien is ‘verbijstering’ het beste woord om weer te geven wat ik voelde na het lezen van dit boek. Tara Westover beschrijft haar jeugd en hoe ze ‘ontsnapte’ aan de ideeën van haar ouders. Ik vond het bizar om de denkbeelden van vader Westover te lezen, maar bovenal vond ik de gevolgen voor zijn gezin bijzonder pijnlijk.

In het boek lees ik, ondanks alles, Tara’s liefde voor haar familie. Dat vind ik knap, wetend wat ze allemaal heeft doorgemaakt.

Het is echt verbijsterend om te lezen hoe Tara de werkelijkheid zo probeert te verdraaien dat ze toch uit een ‘normaal’ gezin komt. Misschien is zij wel zelf degene die niet goed bij haar hoofd is? Misschien heeft ze haar jeugd verdraaid? Toch moet ze concluderen dat de gruwelen die ze beschrijft echt gebeurd zijn. En nogmaals, verbijstering is dan bij mij het woord dat overblijft.

Ik had Tara soms toe willen schreeuwen tijdens het lezen, ik had haar willen troosten, willen zeggen dat ze hulp moest zoeken. Daaruit kun je concluderen dat Tara de lezers mee weet te nemen in haar verhaal. Heftig, maar zeker het lezen waard.

Meer informatie over Leerschool

Dit boek ook lezen?
Je koopt ‘Leerschool’ bijvoorbeeld bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Leerschool
Auteur:
Tara Westover
Uitgeverij:
De Bezige Bij
Genre:
Autobiografie
Pagina’s:
399

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: Leerschool (Tara Westover)

Reacties zijn gesloten.