Boekenpraat: Familiegeheimen (Astrid Holleeder)

Het verhaal

Astrid Holleeder vertelt in haar derde boek over haar leven in de periode dat ze getuigt tegen haar broer Willem (Wim) Holleeder. Ze beschrijft hoe zij en haar familie altijd leven in angst.

In het boek beschrijft Astrid Holleeder hoe het leven voor alle mensen die met Willem in contact hebben gestaan, nooit meer hetzelfde zal zijn. Onbezorgd de deur uit zit er niet meer in. Even met de kleinkinderen naar de bioscoop? Onmogelijk. “Waar leven we in?” (…) “In de erfenis van ons verleden. In de realiteit van Wim.”

Astrid Holleeder worstelt met haar rol in het proces tegen haar broer Wim. Hij heeft een normaal leven voor haar onmogelijk gemaakt. Keer op keer moet ze verhuizen, om onzichtbaar te blijven. Ze kan haar dochter en kleinkinderen niet eens thuis ontvangen. Niemand mag weten waar ze woont. Je zou denken dat ze dus boos is op haar broer.

Astrid Holleeder is echter niet boos. Ze voelt zich schuldig. Ze voelt zich schuldig tegenover haar broer Wim en zijn proces. In de gesprekken met haar therapeut, die Astrid Holleeder in het boek heeft opgenomen, probeert ze erachter te komen hoe dat kan. Waarom is ze niet boos, maar voelt ze zich schuldig voor alles wat ze Wim aandoet door tegen hem te getuigen?

Stap voor stap neemt Astrid Holleeder ons mee in de periode dat ze heeft getuigd. Ze vertelt over haar angsten en haar drang om te overleven en haar dierbaren te beschermen.

Mijn mening

De eerste twee boeken van Astrid Holleeder las ik al eerder. Ik herinner me dat ik er altijd heel snel doorheen was. Dat gebeurde bij dit derde boek opnieuw. Ik werd zó gegrepen door het verhaal. Het is echt onvoorstelbaar hoe de familie Holleeder leeft. Altijd kijken de zussen achterom. Altijd zijn ze op hun hoede. Altijd is er de angst om doodgeschoten te worden. Altijd, zonder adempauze.

Astrid Holleeder weet dat op een meeslepende manier te vertellen. Het is indrukwekkend hoe zij zich verborgen heeft gehouden, maar ik vond het vooral indrukwekkend om te lezen hoe ze besloot de straat weer op te gaan. Ze offert zichzelf op voor de veiligheid van haar kinderen. “Alleen door vindbaar te zijn, kan ik het risico voor de kinderen beperken.”

Overigens heb ik bij de eerste twee boeken ook steeds met gemengde gevoelens gelezen. Astrid Holleeder wist zo vreselijk veel van de activiteiten van haar broer. Maakte dat haar niet medeplichtig? In dit boek was dat gevoel er bij mij veel minder. Het laat zien hoe er eigenlijk voor de familie geen andere keuze was dan meewerken. Het was dat of de kogel.

Meeslepend, zo zou ik het boek omschrijven. Ook als je de zaak niet hebt gevolgd (zoals ik) zou ik dit boek zeker aanraden!

Meer informatie over Familiegeheimen

Dit boek ook lezen?
Bestel ‘Familiegeheimen’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Familiegeheimen
Auteur:
Astrid Holleeder
Uitgeverij:
Lebowski Publishers
Genre:
Non-fictie
Pagina’s:
412

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Familiegeheimen (Astrid Holleeder)

  1. Is het verhaal ook een beetje goed geschreven? Ik heb bij dit soort enorm gehypete boeken vaak het idee dat de kwaliteit van het verhaal en met name de kwaliteit van het schrijfwerk wat te wensen overlaat…

    Like

    1. Ik snap je angst, maar ik vond ‘m goed geschreven. Het is in de ik-vorm, dus je beleeft het verhaal vanuit Astrid Holleeder. Goed te volgen, duidelijk, eenvoudig, maar zeker geen ‘en toen verhaal’.

      Like

Reacties zijn gesloten.