Boekenpraat: Het land van mijn vader (Lori Benton)

Het verhaal

Willa Obenchain werd op haar veertiende ontvoerd door indianen en leefde daarna twaalf jaar in de Stam van de Wolf. In 1784 keert ze terug naar de plaats waar ze opgroeide. Ze heeft geleerd zich thuis te voelen bij de indianen, maar nu haar man en kinderen gestorven zijn, wil ze toch graag terug naar haar ouders. Als Willa bijna bij de hut van haar vader is, vindt ze een gewonde man: Neil MacGregor. Willa besluit dat ze hem niet kan laten liggen en neemt hem mee naar de hut van haar vader. Willa had zich een blijde ontmoeting met haar ouders voorgesteld, maar bij aankomst blijkt de hut leeg. Waar zijn haar ouders en haar oma?

In het dorp weet niemand waar Willa’s ouders zijn. Bovendien gaan er geruchten dat haar ouders loyaal waren aan de Britten in de oorlog tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Daarom zal het land waar Willa opgroeide verkocht worden. Willa en Neil zetten alles op alles om het land van Willa’s ouders te kunnen behouden, maar veiling van het land lijkt onvermijdelijk.

Dan is er ook nog de indiaanse broer van Willa. Hij wil haar mee terugnemen naar de indianenstam. Willa twijfelt. Wie is ze nu eigenlijk? Is ze Willa Obenchain of is ze Vlammende Hemel, degene die ze bij de indianen was? Over deze innerlijke strijd die Willa voert en de zoektocht naar zichzelf en de waarheid over haar ouders, gaat deze roman.

Mijn mening

Het leven in de achttiende eeuw
De roman speelt zich af in de achttiende eeuw, tijdens en net na de oorlog tussen de Britten en de Amerikanen. Daarnaast gaat het boek over het leven van de indianen. Benton geeft een kijkje in de bijzondere geschiedenis van dit volk. Het boek komt op mij heel geloofwaardig over. Het leven was in de achttiende eeuw zo anders. Geen moderne communicatie- en vervoersmiddelen, wat het leven vertraagde. Toch gebeurt er in dit boek, in dat vertraagde leven, heel veel. Benton weet dat op boeiende wijze te beschrijven.

Wat me raakte in het boek is de liefde die Willa voelt voor haar familie, maar ook voor de indiaanse stam waar ze twaalf jaar woonde. Ze was ontvoerd, maar toch voelde ze zich er thuis. In haar hart blijft ze zich afvragen waar ze nu echt thuis is. Is dat op het land van haar vader of bij de indianen? Daarnaast voert Willa een strijd met haar eigen, verdrietige hart. Ze lijkt alles kwijt te zijn wat ze had, in beide ‘werelden’. Ze durft zich echter ook niet open te stellen voor nieuwe mensen.

De oorlog tussen de Amerikanen en de Britten
De oorlog tussen de Amerikanen en de Britten, over de zelfstandigheid van Amerika, speelt in dit boek een grote rol, vanaf de allereerste pagina. Omdat ik hier weinig over wist, vond ik dat in het begin lastig. Gedurende het boek wordt wel meer duidelijk over deze oorlog, maar mijn tip zou zijn om eerst even achterin het boek de praktische informatie over deze oorlog te lezen. Dat maakt het boek begrijpelijker. Ik vond het zelf jammer dat ik die informatie pas ontdekte toen ik het boek al uit had.

Het verhaal liet me niet los
Ondanks de wat moeizame start, raad ik dit boek zeker aan. Er zit vaart en spanning in en het is boeiend geschreven. Het is zeker geen zoetsappige roman, maar het boek vertelt over de rauwe werkelijkheid van het bestaan in de achttiende eeuw in Amerika. Als ik ’s nachts tijdens een wakker uurtje de afloop van een verhaal bedenk, zegt dat denk ik genoeg. Het boek liet me niet los. Wat mij betreft dus zeker een aanrader!

Meer informatie over Het land van mijn vader

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Het land van mijn vader’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het land van mijn vader
Auteur:
Lori Benton
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Christelijke roman
Pagina’s:
416

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

Een gedachte over “Boekenpraat: Het land van mijn vader (Lori Benton)

Reacties zijn gesloten.