Ik ben een vrouw, dus…

Ik groeide op in een echt ‘jongensgezin’. Lego, woordgrappen, sarcasme, voetbal, auto’s, je kent het allemaal wel. Toch ben ik altijd blij geweest dat ik een meisje was. Ik was niet jaloers op de jongens. Ik was geen jongen, maar ik stond mijn mannetje wel. Af en toe voel ik me wel echt even ‘vrouw’, maar dan roep ik gewoon dat ik daar trots op ben. Toch zijn er situaties waarin ik heel hard om één van de mannen ‘roep’. Vaak begint zo’n (app)gesprek met de mededeling dat ik een vrouw ben.

De bouwmarkt

De bouwmarkt vind ik zo’n vreselijk overweldigende hal met voornamelijk jongensspeelgoed (nee, ik doe niet aan genderneutraliteit, dat zie je). Als ik daar loop, op zoek naar iets simpels, raak ik al heel snel de weg kwijt. Natuurlijk kan ik dan naar een medewerker gaan, maar dat is m’n eer te na. Telefoon erbij, één van de broers bellen: “Eh, ik ben een vrouw en ik ben in de *naam willekeurige bouwmarkt* en ik zoek *naam willekeurig product*, maar waar moet ik dan ergens zoeken?” Toch handig dat er broers zijn die diverse bouwmarkten zo goed kennen dat ze me dan blindelings de weg kunnen wijzen.

Help, de stoppenkast!

De stoppenkast is ook zo’n ding. Het is me één keer overkomen dat een deel van de stroom uitviel doordat er iets mis ging met een oplader. En toen? Lang leve de mobiele telefoons. Eerst al wat appjes in de gezinsapp, maar toen deed ik de deur van de stoppenkast open. Eh? Ja, het zal wel. Broer bellen. “Wat moet ik doen dan?” Ik wist heus wel dat ik bepaalde naar beneden geschoten pinnetjes omhoog moest zetten (of andersom), maar dat durfde ik niet zomaar. Lang leve nuchtere broers: “Nou, ik zou maar gewoon die dingen omhoog zetten zeker? En dan kijk je wat er gebeurt.” “Krijg ik dan geen stroom of zo?” Dat kreeg ik natuurlijk niet. Oké!

Er is iets met mijn auto

Soms brandt er een lampje in de auto. Dan kan ik de garage bellen, maar ik bel eerst één van de broers. Ik ben niet zo van het bellen, dus als ik deze broer bel, weet hij al dat er iets met de auto is. Hij neemt nog net niet op met: “Welk lampje brandt er?”
Of wat denk je van deze? Ik dacht dat dat mijn achteruitrijlicht kapot was. Ik zag er namelijk maar één. Voor ik naar de garage reed, checkte ik het, met foto’s en al, bij de autobroer. “Ik zou m’n mistachterlicht maar eens aanzetten. Je hebt namelijk maar één achteruitrijlicht. Aan de andere kant zit je mistachterlicht.” Oké dan. Ik filmde mijn lichten, appte dat filmpje naar hem en eindigde met: “Ik ben een vrouw. En ik ben er trots op.” Oké, en ik was vooral blij dat ik nog niet bij de garage stond. Dat ook.

Ik ben de weg kwijt

Wat te denken van omleidingen als ik onderweg ben? Geen probleem, zolang de navigatie nog weet waar ik ben. Als die het niet meer weet, kom ik nergens. Ook daar hebben we een broer voor. Die neemt nog net niet op met: “Waar ben je?” Toch fijn dat hij precies weet hoe ik van A naar B moet komen als mijn navigatie het niet meer weet. Ooit bracht hij me tot in detail van A naar B. “Je ziet nu aan je linkerkant de fabriek van *naam*. Daar moet je de snelweg op.” Ik kwam er. Hoe fijn!

Wie hangt even mijn schilderijtje op?

Tot slot is er nog een categorie dingen die ik misschien zelf zou kunnen leren, maar het bevalt me prima zo. Ik heb geen boormachine en kan (dus) niet zelf schilderijtjes aan de muur hangen. Geen probleem. Een oproepje wie er pizza wil in ruil voor een klusje en het wordt geregeld. Ideaal!

Aha, en voor iedereen die nu denkt dat ik niks zelf kan, heb ik nieuws. Ik voel me dus echt superstoer als ik geheel zelfstandig een goede lamp weet te vinden en in te draaien. Dus😉.

22 gedachten over “Ik ben een vrouw, dus…

 1. Ik wist ook heel veel van die dingen niet. En ik heb jammer genoeg geen broer om het aan te vragen.
  Heb vorig jaar dan een cursus klussen in avondonderwijs gedaan om er toch iets over te weten te komen, want nu ik aan het bouwen ben, wou ik niet dat al die werkmannen me onder de tafel konden praten. Al vraag ik nog steeds heel veel, maar nu weet ik tenminste al wat ik moet vragen.
  Niks mis mee dat je als vrouw (of als man) bepaalde dingen niet weet, al kan ik me er wel aan storen dat veel bedrijven nu met mijn bouwproject vaak vragen naar mijn man en of ze geen dingen met hem moeten afstemmen. Maar ik heb geen man en ze kunnen die dingen even goed met mij afstemmen, ook al ben ik een vrouw.

  Like

  1. Zo’n cursus lijkt me best gaaf! En inderdaad, dingen afstemmen kan gewoon met mij hoor. Snap dat je daar een beetje gefrustreerd van raakt.

   Like

 2. Haha zo leuk! Ik moet eerlijk bekennen dat ik best handig ben, maar er zijn ook een hoop dingen waar ik geen hol van snap. Word nog wat als ik op mezelf ga wonen. En dan val ik ook nog eens op vrouwen, dus hopen op een behulpzame buurman ;p

  Like

  1. Tip: geen vraag zo gek of hij is wel eens gesteld. Zet je vraag in google en 99 van de 100 keer komt het antwoord tevoorschijn.

   Like

  2. Haha, Google weet inderdaad veel. Voor huishouddingen heb je ‘Oma weet raad’. Prima site🙈

   Like

 3. Ik kan met de stoppenkast overweg en ik weet hoe ik een schilderijtje moet ophangen (mits met hamer en spijker). En de weg vinden kan ik beter dan mijn ex, die verdwaalde nog op een rechte stoep, terwijl de bestemming zichtbaar was en hij er alleen maar voor rechtdoor hoefde… Ik kan ikea-meubels in elkaar zetten… Volgens mij kom ik best een eind, zo in m’n uppie.

  Like

 4. Troost je, er zijn echt ook mannen die in dit soort dingen niet zo bijdehand zijn. Ik hang ergens tussen in. Vond dat ik wél moest leren een band te plakken en een autowiel te wisselen. Doe ik natuurlijk nú allang niet meer, wiel heb ik wel eens gewisseld onder het toeziend oog van Henk die in dienst op die grote vrachtwagens reed. Nu speel ik natuurlijk het hulpeloze oudje. Maar in de bouwmarkt weet ik alles wel te vinden dankzij de borden boven de gangpaden….hóóg (na) Omi, kijk omhoog Omi ( vrij naar Ramses)

  Like

  1. Hahaha, natuurlijk speel je het hulpeloze oudje. Je wordt niet voor niks grijs toch? 😉 In de bouwmarkt kijk ik ook wel op die borden, maar dan weet ik soms niet eens in welke categorie ik moet zoeken. Jup, ik ben een hopeloos geval.

   Like

 5. Leuk en herkenbaar! Ik ben ook trots op het feit dat ik een vrouw ben (dat laat ik mij door geen enkel gendergeleuter afnemen) en sta mijn mannetje. Maar de dingen die jij nooit ben ik ook niet handig in. Geeft niet. Hoeft ook niet. Je hoeft niet in alles goed te zijn. 😉

  Like

 6. Lampen vervangen, deksels opendraaien en afvoer/electriciteitsdingen laat ik altijd mijn vriend doen. Dan maar niet geëmancipeerd!

  Like

 7. Voordat ik met Frans samenwoonde, woonde ik samen met met Gelukkigex en hoewel ik niet onhandig ben nam mijn vader toch altijd zijn gereedschapskist mee. Ik had soms een lijstje. Ga trouwens nooit naar Hornbach ik ging er drie keer over mijn dagwaarde aan stappen heen. Overigens ken ik helaas heel veel mannen die allemaal bij mij vent komen omdat ze het ook niet kunnen. En dan hebben ze er best de pest in als ik ze vervolgens sta te helpen. Oja handje schudden opgegroeid met 2 mannen en een broer.

  Geliked door 1 persoon

 8. Heerlijk, van die hulpvaardige broers…die heb ik niet, helaas. Dus ik moe(s)t iets vaker zelf mijn mannetje staan. Tot mijn lief in mijn leven kwam en die de “mannenklussen” voor zijn rekening nam. Erg grappig, ik leerde op de middelbare school al van mijn vader mijn fietsband te plakken en dat lukt me echt goed. Door de jaren heen regelmatig kunnen oefenen. Tot de eerste lekke band met lief in mijn leven. Ik kwam thuis met een lekke band, zette de fiets even weg om eerst even lekker thee te drinken en daarna aan de slag te gaan. Tot mijn grote verbazing was binnen no-time mijn lief met die band bezig. En toen heb ik niet gezegd dat ik dat heel goed zelf kan 😇

  Like

  1. Haha, dat zou ik ook gezegd hebben. Mijn vader leerde me ook banden plakken, maar ik was een bandenplakdrama. Mijn broers zaten op dezelfde school, dus als het op school gebeurde, waren ze weleens zo lief om het voor me op te lossen. En als ’t thuis gebeurde, knapte mijn vader het op. Onderweg eh… klein drama;).

   Like

 9. Ik heb niet zoveel met typische mannendingen, toch ben ik hier degene die gaten in de muren boort en lampen ophangt. Als ik er niet uitkom dan ga ik bellen en ja, dat is meestal naar een man 😉 Mijn vrouw heeft een grote familie met handige neven dus die komen wel eens langs om klusjes te doen die ik niet kan of waar ik geen zin in heb.

  Like

  1. Nu je het zegt, moet ik toegeven dat ik mijn moeder ook prima kan bellen voor vragen over klusjes.

   Like

Reacties zijn gesloten.