De (alternatieve) kerstboom

Zo, hebben we Sinterklaas weer uitgezwaaid? Ik heb het heerlijk avondje nog tegoed, maar voor de meeste mensen geldt dat 6 december de kerstboom tevoorschijn komt. Gezellig toch? Of niet?

Kerstsfeer

Op de basisschool gold dat de dag na het Sinterklaasfeest de kerstboom in de klas stond. Dat wist ik, want dat was ieder jaar zo en ieder jaar was het toch weer een ‘magisch’ moment. Dat moment dat ik de klas betrad en dat de boom er dan stond. Buiten nog net een beetje schemerig, binnen lampjes en gezelligheid. Ik vond dat leuk.

Thuis deden we ook aan versiering. Een flakkerend elektrisch kaarsje trok het meest mijn aandacht. Ik kon er uren naar kijken. Elk jaar weer kwam dezelfde versiering van zolder en ik vond het altijd weer gezellig. Bij opa en oma was het uitbundiger dan thuis, want daar hadden ze een kerstboom. En o, wat hield ik van de sfeer. Maar toch was ons minder uitbundig versierde huis voor mij helemaal prima.

In de loop der jaren breidde mijn moeder de collectie kerstspullen uit. Inmiddels siert een kerstboom de woonkamer en verschijnen ineens overal lichtjes, takjes en noem maar op. Je kunt de naderende kerst niet missen. Alarm! Prikkels! Leuk, voor even, maar niet voor weken.

Prikkelarm wonen

Mijn eigen huis ziet er met Kerst exact hetzelfde uit als alle andere dagen van het jaar. Ik houd niet van kerstbomen, kerstballen, dennentakken en allerlei ander geneuzel. Geloof me, in het tuincentrum vind ik het geweldig om naar te kijken, bij anderen vind ik het sfeervol (en ja, stiekem is het leuk om dan in het donker een rondje te lopen en overal naar binnen te gluren), maar bij mezelf komt het er niet in. Ik heb het niet in huis en ik mis het ook niet.

Mijn huis is nogal ‘prikkelarm’ ingericht. Er staan wat foto’s en planten en het is echt wel gezellig, maar ik houd niet van te veel prikkels. Prikkels maken me onrustig. Ik kan me serieus al ergeren aan een boek dat ik aan het lezen ben en dat dus bij de bank rondslingert. Rust in huis is echt een voorwaarde voor rust in mijn hoofd. Ook (of misschien wel juist?) met Kerst.

Mijn alternatieve kerstboom

Ik heb dus geen kerstboom. Ik ben er niet op tegen hoor, helemaal niet zelfs. En ik vind het bij anderen leuk, voor een paar uurtjes. Maar daarna wil ik weer rust. Vorig jaar had ik voor het eerst een ‘kerstboom’. Mijn moeder en mijn zusje kwamen bij me eten, op Eerste Kerstdag. Ze kennen mijn ‘liefde’ voor prullen in huis en namen dus de alternatieve kerstboom van de foto voor me mee. Beter zo. Ik kon er twee weken van genieten en daarna kon hij gewoon de deur weer uit. Prima ‘boom’ voor mij!
Oja, en versieren jullie vandaag wel allemaal leuk je huis? Dan kan ik tijdens het wandelen lekker naar binnen gluren. Vind ik veel leuker om te doen dan m’n eigen huis in kerstsferen brengen.

29 gedachten over “De (alternatieve) kerstboom

 1. Wat een lief en slim cadeautje! Ik vind een kerstboom wel leuk, maar zet hem pas volgend weekend. Die van ons is trouwens wel echt de prikkelhel, want het thema is ‘compleet kleurrijk doorgeflipt/zo lelijk dat het leuk wordt’

  Like

 2. Hier ook geen boom of andere prullaria dan wat er al staat. Dáár moet eigenlijk nog eens de bezem door, laat staan dat er nog meer bij moet… Ik deel wel je liefde voor bij anderen naar binnen kijken om kerstverlichting te zien, hihi.. Soms hoef je er trouwens niet eens voor naar binnen te kijken, de laatste jaren lijkt het bij een aantal mensen wel wat uit de hand te lopen met de hoeveelheid lichtjes in en om het huis, als je het mij vraagt..

  Like

  1. Ja, dat is waar, buiten zie je tegenwoordig ook steeds meer. Hier in het dorp valt dat trouwens nog wel mee. Misschien eens een rondje wandelen in één van de buurdorpen;).

   Like

 3. Dit weekend laat ik het nog even zo, maar volgende week moet die kerstboom er ook komen. Voor mij hoeft het niet zo, lichtjes vind ik al heel fijn, maar voor de kinderen is dat wel bijzonder. Ik heb er zelf toch mooie herinneringen aan. En mijn man is een zware kerstfan (dat is iets genetisch). Toen we net verhuisd waren naar een huurhuisje met een groot raam heeft hij zijn moeder gebeld en zijn er twee bussen spuitsneeuw doorheen gegaan. Die heeft er denk ik tot bijna Pasen op gezeten, was vreselijk om eraf te krijgen. Veto dus. (maar onder al de rest van de versieringen kom ik niet uit…).

  Geliked door 1 persoon

 4. Wij nemen wel een boom, vind het super gezellig en ik kan ook wel tegen de prikkels maar van zodra het 1 januari is moet het ding weg want dan begin ik me er aan te storen. Ik zie 1 januari echt als een verse start en dat kan niet met een kerstboom erbij :p
  Ik vind het wel fijn om te lezen dat je geen boom hoeft en er ook niet mee inzit. Het is je eigen huis hé uiteindelijk, jij moet er in leven.

  Like

 5. Ik versier mijn zoldertje ook niet voor de feestdagen. Soms haal ik een paar van die mooie dennentakken in huis, met van die rode besjes eraan – het heeft een naam, maar ik kan er nu niet opkomen – voor in een vaas, maar meer niet. Bevalt me prima. Het scheelt mij een hoop tijd en (jaarrond!) opbergruimte, en de feestdagen zelf vier ik bij familie in plaats van thuis, dus als ik behoefte heb aan kerstsfeer ga ik daar gewoon heen. Of naar de binnenstad of het tuincentrum. 😛

  Like

 6. Wij dachten in de vorige eeuw een goede daad (voor het milieu) te verrichten door een nepboom te kopen. Dat kreng valt elk jaar meer uit maar weggooien is er natuurlijk niet bij (-:
  Voor mij hoeft die “rotzooi” ook niet in huis. Veel te druk en te veel prikkels. En dan de aanloop naar Oudejaarsdag met vuurwerk. Het liefst ga ik tot begin februari onder een steen liggen.
  Witte rozen zijn mijn favoriete bloemen!

  Like

 7. De rozen zijn prachtig maar écht geen kerstboom. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Het is jouw huis! Hier komt wel altijd een niet te grote boom maar nog niet deze week al. En ook wat kersthuisjes die samen een dorpje vormen. Vind het wél veel gedoe om het allemaal te organiseren maar als er niets staat is dat toch wel kaal.

  Like

  1. Dat gedoe houdt me misschien ook wel tegen ja. Opzetten, opruimen. Nee, bij mij blijft ’t zo.

   Like

 8. Hier ook gaan overdaad aan kerstbomen en kerstballen… ik hou het liever vrij simpel en gezellig. Zo heb ik hier een houten rendier staan en een gouden ster… en meer moet dat niet zijn.

  Geliked door 1 persoon

 9. Oef geen snijbloemen voor mij. Fietste van de week langs een huis waar allerlei zooi binnen knipperde, dat hoeft van mij ook niet!

  Like

 10. Hier geen versiering. vroeger vond ik een kerstboom opzetten leuk, nu niet meer. Tegenwoordig vind ik het leuker om iets kleins te zetten dan zo een grote boom. Die rozen vind ik trouwens mooier dan een kerstboom.

  Like

 11. Zoon (36) staat nu genietend voor de opgetuigde kerstboom in de woonkamer die we elk jaar samen uitzoeken bij de kweker. Ik heb nu eindelijk ook een LED-verlichting gevonden die warm en zacht is en niet van die priemende lichtjes heeft. Tot dan hebben we de oude verlichting steeds gebruikt. Ik weet niet of hij, als hij ‘zelfstandig’ woont, hij zelf ook een kerstboom in huis zou halen. Zou best kunnen van niet want hij houdt anderzijds niet van opsmuk in zijn eigen ruimte/slaapkamer.

  Like

  1. Zachte verlichting is inderdaad beter dan dat felle gedoe. En mooi dat hij er toch van kan genieten!

   Like

 12. Ja, een mooie bos bloemen! Daar zat ik van de week ook aan te denken… Misschien dat ik er nog 1 haal…

  Like

Reacties zijn gesloten.