Boekenpraat: De dochter van de houtzager (Vibeke Olsson)

Het verhaal

De tienjarige Britta werkt op een houtzagerij in het noorden van Zweden. Als lattengrietje kan ze wat geld verdienen en dat geld is in het gezin hard nodig. Hoewel Britta’s ouders proberen Britta niet te veel van de zorgen te laten merken, voelt Britta dat er iets aan de hand is. Er sterven kinderen, er is soms niets te eten en moeder moet met weven bijverdienen om rond te kunnen komen. Bovendien hoort Britta haar ouders soms praten over geld(zorgen), als ze denken dat Britta slaapt. De regering heeft veel geld geïnvesteerd in de houtzagerijen, maar het loon van de hardwerkende arbeiders is juist minder geworden.

Het wordt 27 mei 1879. Het is een dag die Britta van haar vader nooit meer mag vergeten. Britta kan bijna niet geloven wat er gebeurt, want het is vrijwel onvoorstelbaar. Het wordt stil op de houtzagerij. De arbeiders staken. Ze willen hun oude, hogere loon terug. Maar worden stakers niet gestraft? En bovendien, vraagt Britta zich af, waar moeten ze van leven als er niet gewerkt wordt? Het zijn enerverende dagen op de houtzagerij.

Mijn mening

Kinderlijke eenvoud
Het verhaal wordt verteld vanuit de tienjarige Britta. Het is ontroerend om mee te gaan in haar kinderlijke denkwereld. Hoewel er sprake is van kinderlijke eenvoud, is het boek beslist niet kinderachtig. Britta heeft op haar tiende al meer meegemaakt dan menig volwassene. Als er zorgen zijn, bespreekt ze die in gedachten met haar overleden broertje. Ze heeft hem nooit gekend, maar ze neemt hem spreekwoordelijk aan de hand mee over de houtzagerij om soms even wat dingen op een rijtje te kunnen zetten.

Britta’s moeder heeft zich recent laten dopen en Britta zelf gelooft in God. Haar vader niet en dat is een punt waar Britta zich zorgen om maakt. Zelf probeert ze alles met God te ‘bespreken’. De manier waarop dat is weergegeven, maakt het boek ontroerend, heel ontwapenend en soms ook grappig.

Levendig verhaal
Het verhaal speelt zich af in 1879 op een houtzagerij. Er is daar letterlijk en figuurlijk altijd herrie. Het boek laat mooi het leven van de (jonge) arbeiders zien, maar beschrijft ook hoe schrijnend hun situatie vaak was. Een leven in kleine kamertjes, met honger, viezigheid en hard werken. Vibeke Olsson slaagt erin om door de ogen van Britta dat bestaan op levendige wijze weer te geven.

Vervolg
Ik zag dat er een vervolg is op dit boek en heb dat maar vast gereserveerd bij de bibliotheek. Ik hoop dat het niet al te lang op zich laat wachten, want ik ben benieuwd hoe het Britta zal vergaan naarmate ze ouder wordt!

Meer informatie over De dochter van de houtzager

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De dochter van de houtzager’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De dochter van de houtzager
Auteur:
Vibeke Olsson
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Christelijke roman
Pagina’s:
381

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

4 gedachten over “Boekenpraat: De dochter van de houtzager (Vibeke Olsson)

Reacties zijn gesloten.