Een uurtje shoppen. Leuk?!

Het was eind november. Hoewel ik, om overprikkeling te voorkomen, de cadeautjes voor het heerlijk avondje online had gekocht, bleef er toch nog wat te shoppen over. Ik zag er nogal tegenop, want ik wás al steeds zo overprikkeld, maar ik nam een dapper besluit. Ik zou op maandagmiddag, als alle mensen werken en alle kinderen op school zitten, mijn laatste inkopen gaan doen. Een uur later wist ik zeker dat ik tot Kerst 2020 geen winkel meer wil zien. Van goede moed naar totale overprikkeling in vier stappen/winkels.

Stap 1: Action

Mijn uurtje shoppen begon bij de Action. Een nieuwe vestiging, waar ik nog niet eerder was geweest. In eerste instantie keek ik mijn ogen uit, want ze hadden daar knutselspullen en kleurboeken die ik nog niet in een andere vestiging had gezien. Vervolgens zag ik leuke woondecoratie. Ik werd spontaan hebberig. Tegelijk voelde ik overprikkeling. Ik zou het liefst twee keer door alle paden zijn gelopen. Eerst een keer alles links bekijken, daarna alles rechts. Dat was nog leuk, al dat moois en nieuws. Ik vond zelfs vrij snel één van de dingen die ik zocht. De rest kon ik niet vinden, maar dat was niet zo’n probleem, want de Hema zat toch in de buurt. Maar toen… kwam er een horde mensen binnen. Huisvrouwen, nog meer huisvrouwen en een complete woongroep inclusief begeleiding. ‘Gezellige’ drukte. Maar voor mij iets te veel drukte.

Stap 2: Hema

Ik zette de zoektocht naar cadeaus voort bij de Hema. Stiekem ben ik fan van de Hema, maar dit filiaal is recent verbouwd. Sindsdien verdwaal ik er. Ik kan er niks meer vinden. De notitieboekjes waar ik altijd zo verliefd op ben, zijn opeens onvindbaar. De enorme voorraad pennen (waar ik naar zocht als cadeau) leek ook verdwenen. Een zoektocht van ruim een kwartier naar de juiste pen. Top.

Stap 3: Jumbo

De volgende tussenstop leek me het makkelijkst. Op het getrokken lootje stond een puzzelboekje en dat moest bij de Jumbo gehaald worden. Nu moet je weten dat ik in en uit principe niet bij de Jumbo kom. Jaren geleden vroeg een man me namelijk te ‘getuigen’ dat hij de vierde wachtende in de rij was, zodat hij zijn boodschappen gratis zou krijgen. Dat deed ik, want de man had gelijk. Volgens het winkelpersoneel waren wij leugenaars. Sinds die dag doe ik mijn boodschappen bij de Albert Heijn. Gewoon, een principekwestie. Heel af en toe koop ik nog wel iets bij de Jumbo, maar dat is echt bij hoge uitzondering. Dit was zo’n uitzondering. Ik was de vierde wachtende in de rij en er konden nog kassa’s bij. Ik had alleen een puzzelboekje, maar bij de klantenservice had ik al vijf minuten staan wachten op niemand, samen met wat anderen. Ik sloot dus maar aan in de rij bij een kassa, achter volle karren. Ik riep dat ik de vierde was. En nee, het ging me niet om het geld, maar om het principe. Ik kreeg mijn boekje niet gratis. Ik was boos. Niet om het geld hoor, wel om het principe. Ik lieg niet. En als je zo’n achterlijke marketingstunt bij je kassa’s hebt hangen, houd je er dan aan.

Stap 4: Lokale kantoorboekhandel

De laatste horde was een lokale kantoorboekhandel. Ik zocht een kalender, niet eens als cadeau, maar voor mezelf.
1. Het was DRUK.
2. Doordat het DRUK was, kon ik niet rustig zoeken naar een goede kalender, want constant liepen er mensen langs me (en tegen me aan).
3. Er stond een rij van ongeveer tien mensen bij de kassa.
4. Eenmaal als nummer twee in de rij, werd er verderop geroepen: “Wie kan ik helpen?” Nummer drie stapte achter me vandaan en ging voor haar (en mijn!) beurt.

Ik heb niemand geslagen. Ik heb niks onvriendelijks gezegd. Applaus.

Sommige mensen doen dit vrijwillig

Ik reed terug naar huis. In de auto voelde ik de onrust en de overprikkeling. Opeens overviel me de gedachte dat er mensen zijn die dit voor hun plezier doen. Een hele dag, als het kan. Tja, daar zal ik nooit iets van gaan snappen. Ik reed naar huis, ging van overprikkeling spontaan nog even aan het opruimen in de voorraadkast en plofte toen toch maar op de bank. Mijn boek bracht rust. Het uurtje slapen daarna was helemaal fantastisch.

Maar naar een winkel gaan? Nee, ik heb wel weer even genoeg winkels gezien. Mij zie je voorlopig alleen nog bij de supermarkt (nee, niet bij de Jumbo!), op tijden dat ik zeker weet dat het rustig is.

27 gedachten over “Een uurtje shoppen. Leuk?!

 1. Heel knap dat je niemand geslagen hebt! In drukke winkelcentra vind je mij ook niet vaak. Ik zoek graag de rustigere winkels op op relaxte tijdstippen. Maar dat is dus ook al geen garantie op succes…

  Like

  1. Nee, blijkbaar is maandagmiddag dus ook niet de beste tijd. En ik had er nog wel zó goed over nagedacht;).

   Like

 2. Leuk om op deze manier in je hoofd te kunnen kijken tijdens het winkelen. Ik plan mijn shop-momenten sowieso ook doordeweeks. En ik probeer dat de doen (lukt natuurlijk niet altijd) tegen dat de winkels opengaan. Dan ben ik de eerste in de winkel en blijft het meestal redelijk rustig tijdens het winkelen. Dat er mensen zijn die in volle drukte, bijvoorbeeld in het weekend tijdens de solden, kunnen gaan shoppen… dat vind ik bewonderenswaardig. Dat kan ik mij zelfs niet voorstellen. Verder vind ik het heel jammer van de Jumbo. Ik heb het zelf nog nooit gezien of meegemaakt dat er iemand de zoveelste in de rij was, maar als ze zich er toch niet aan houden is dat wel triest. Dat zou niet mogen!

  Like

  1. Rond openingstijden gaan shoppen is inderdaad ook een goed idee. En van de Jumbo is inderdaad heel stom. Ik geef toe dat ik ook een keer wél (met een hoop gemopper en getwijfel) gratis mijn boodschapje kreeg toen ik de vierde in de rij was, maar ik hoor vooral verhalen van mensen die niet geloofd worden. Kappen dan met je stomme stunt.

   Like

 3. Bizar hè hoe druk de winkels vlak voor Sinterklaas en kerst opeens zijn? Ik kan me je frustratie over Jumbo heel goed voorstellen. Wat stom dat ze niets met hun slogan over de vierde wachtende in de rij doen. Dat zou je toch wel mogen verwachten. Ik snap dat al die prikkels nogal veel kunnen zijn. Zelf kan ik er wel tegen, maar ik ken ook veel mensen om me heen die om die reden bepaalde winkels op drukke tijden mijden.
  Gelukkig heb je je Sintcadeaus uiteindelijk bij elkaar gekregen.

  Like

 4. Leuk om het zo vanuit jouw ervaring te kunnen lezen. Bij een Action kan ik ook al vrij snel weg willen rennen. En bij sommige filialen van een winkel, als het filiaal gewoonweg te klein is voor alle klanten. Dan staan al die spullen die nog opgeruimd moeten worden in de weg. Maar als ik winkel, ga ik ook vaak als de winkels net open zijn. Heerlijk rustig 🙂 Bovendien shop ik sowieso best weinig en koop ik veel kleding online (hier zitten namelijk weinig leuke kledingwinkels).

  Like

  1. Kleding koop ik sinds dit jaar ook online. Fantastische uitvinding! En haha, soms is een filiaal inderdaad gewoon te klein voor alle klanten.

   Like

 5. Ik ben zo vaak de 4e in een rij, net als vele anderen.
  Maar nog nooit meegemaakt dat iemand boodschappen gratis mee kreeg.
  Zelf ben ik een typetje dat dan gewoon haar mond dichthoudt.
  Maar dat voorstappen, vreselijk is dat, daar zeg ik dus wel iets van!
  Shoppen vind ik overigens op zijn wel leuk.
  Maar niet op zaterdag of woensdagmiddag.

  Like

 6. Ik moet het ook timen hoor, dat shoppen. En winkels die verbouwen of de indeling veranderen zijn irritant. Wat ik nog wel eens doe om overprikkeling te voorkomen is een luisterboek aanzetten terwijl ik shop. Vooral in zaken als Ikea of Action werkt dat heel goed!

  (uiteraard wel met oortjes, dat luisterboek, en niet op de speaker 😉 )

  Like

 7. Winkelen kan best gezellig zijn hoor, maar dan inderdaad niét op mega drukke dagen natuurlijk. Dan beperk ik me ook tot “alléén als het echt nodig is”. Die grote drukke is voor vrijwel iederéén een slijtage slag dus ik snap wel dat mensen die makkelijk overprikkelt raken dan ff niet blij worden. 😉

  Like

  1. Ehm, ik vind het echt nooit gezellig… 🙈 Gelukkig zijn er mensen die het wél leuk vinden.

   Like

 8. Vroeger was ik zo’n mens die gerust een hele dag kon shoppen maar nu is het ook echt niet meer aan mij besteedt. Ik word daar gek van als mensen constant tegen me aan lopen. Hierboven ook al eens gemeld (of is het hieronder?) maar ik stop eigenlijk ook altijd mijn oortjes in met muziek zodat ik in mijn bubbel kan verdwijnen.

  Like

  1. Ja, oortjes met muziek is echt een goed idee. Word ik normaal een beetje gek van, maar alles beter dan winkelende massa’s mensen.

   Like

 9. Ik kan winkelen best prettig vinden, als ik weet wat ik ongeveer wil hebben. Maar dan liefst in de voormiddag. En soms krijg ik het opeens zo op mijn zenuwen dat ik plots niets meer leuk vind. Wel goedkoop dan.

  Like

  1. Zeker weten goedkoop! Alleen klik je tegenwoordig vanuit huis ook allerlei boodschappen je mandje in😉

   Like

 10. Ik hou ook niet van shoppen als het zo druk is. Ik heb komende week al een aantal dagen vakantie en ga dan winkelen voor wat ik nog nodig heb, voor de kerstvakantie begint. Hopelijk valt het dan mee van drukte.

  Like

 11. Het is dubbel, hè: bij zo’n action zijn er veel leuke spulletjes, en die wil je graag bekijken en tegelijk kan je er helemaal gek van worden dat er zoveel te bekijken valt. Xenos, ook zo’n vreselijk(e) leuke winkel.
  Heel irritant dat zo’n Jumbo niet doen waar ze voor staan. Daar zou ik ook gefrustreerd van kunnen worden.
  Wat supermarkt betreft: wij hebben in onze vorige woonplaats veel gebruik gemaakt van de Picnic. Ideaal. Je vorige boodschappen staan bovenaan, dus als je een beetje ‘regelmatig’ bent in je boodschappen, heb je in een paar minuten je nieuwe boodschappen besteld!

  Like

  1. Ja, dat is ideaal. Ik ga naar AH. Je kunt met de app de code scannen van producten. Dan komen ze daarna op je lijstje. Bevalt me ook heel goed. Vooral omdat de app de boodschappen ook voor me op volgorde van mijn winkel zet;).

   Like

Reacties zijn gesloten.