Boekenpraat: Het laatste jaar van de oorlog (Susan Meissner)

Het verhaal

Elise leidt als veertienjarige een heel ‘normaal’ leven in Iowa. Het is 1943. Amerika is onderdeel van de Tweede Wereldoorlog, maar Elise merkt daar weinig van. Haar ouders zijn al jaren geleden vanuit Duitsland naar Amerika geëmigreerd. Elise is in Amerika geboren; ze is nooit in Duitsland geweest en spreekt ook geen Duits. Ze is een echte Amerikaanse.

Dan verandert alles. Elises vader wordt ervan verdacht dat hij sympathiseert met de nazi’s. Hij wordt opgepakt en uiteindelijk belandt het hele gezin in een interneringskamp in Texas. Samen met veel andere ‘verdachte’ Duitsers en Japanners brengt Elise daar een deel van de oorlog door.

Elise ontmoet in het interneringskamp Mariko, een Japans-Amerikaanse leeftijdsgenoot. De twee tieners sluiten een hechte vriendschap, die wreed uit elkaar spat als Elise op transport wordt gezet naar Duitsland. Elise en Mariko beloven elkaar dat ze altijd contact zullen houden en dat ze, zodra ze achttien zijn, samen in New York zullen gaan wonen.

Elise brengt de laatste maanden van de oorlog in het verwoeste Duitsland door. Ze schrijft trouw aan Mariko, maar al heel snel komen er geen brieven meer terug. Toch is Mariko altijd in het hart van Elise blijven zitten. In 2010, als Elise 81 jaar oud is, raakt ze door dementie steeds meer herinneringen kwijt. De herinnering aan Mariko is er nog. Elise besluit naar haar op zoek te gaan, voor het te laat is.

Mijn mening

Het monster dat dementie heet
Het boek begint in 2010, als Elise steeds meer van haar herinneringen verliest. Door dementie weet ze soms niet goed meer wat ze aan het doen is en waarom. Voor ze door het monster dat haar kwelt helemaal niets meer zal kunnen, wil ze op zoek naar haar jeugdvriendin. Op ontroerende, aangrijpende wijze beschrijft Susan Meissner al gelijk in het begin van het boek hoe dementie de herinneringen aantast. Het zorgde ervoor dat ik kon meevoelen in de noodzaak van Elise om snel tot actie over te gaan.

Interneringskampen in Amerika
Een groot deel van het boek speelt zich af in de periode 1943-1945. Over interneringskampen in Amerika had ik nog nooit iets gelezen. Daar werden honderden Italianen, Japanners en Duitsers ‘opgesloten’ als de Amerikaanse regering bang was dat zij een gevaar vormden voor de veiligheid van het land. Van tijd tot tijd werden groepen geïnterneerden ingeruild voor krijgsgevangenen of Amerikaanse burgers die in bezette gebieden woonden.

In de interneringskampen ontstond een geheel eigen leefgemeenschap, die door Meissner op een geloofwaardige, maar ook ontroerende manier wordt neergezet. Het geeft een kijkje in het leven in zo’n kamp.
Ook geeft het boek een duidelijke, eerlijke kijk op het leven in Duitsland aan het einde van de oorlog en in de eerste jaren daarna.

Blijvende vriendschap
De rode draad in dit boek is de vriendschap tussen Elise en Mariko. Een vriendschap tussen Japanners en Duitsers leek onmogelijk in de kampen, maar de vriendschap tussen Mariko en Elise is blijvend. Ze worden fysiek gescheiden en verliezen elkaar uit het oog, maar hun vriendschap bepaalt het verdere leven van Elise.

Een realistische, indrukwekkende, aangrijpende, ontroerende roman, die zeker het lezen waard is!

Meer informatie over Het laatste jaar van de oorlog

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Het laatste jaar van de oorlog’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het laatste jaar van de oorlog
Auteur:
Susan Meissner
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Roman
Pagina’s:
445

*Ik bedank uitgeverij Mozaïek voor het toesturen van een recensie-exemplaar.
*Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

8 gedachten over “Boekenpraat: Het laatste jaar van de oorlog (Susan Meissner)

  1. Over die interneringskampen heb ik nog nooit gehoord… Interessant! :O

    Like

Reacties zijn gesloten.