Nachtelijke levenslessen

Het was kwart voor twee toen ik wakker werd. Ik voelde aan alles dat ik voorlopig niet meer zou gaan slapen. Wat doe je dan hè, in zo’n slapeloze nacht? Ik neem je mee in de levenslessen die ik in die slapeloze uren leer en de levensvragen die ik mezelf dan stel*.

’s Nachts is alles anders

Het schijnt wetenschappelijk bewezen te zijn dat ’s nachts alles anders is. Ik kan dat wel beamen. Dingen die overdag misschien heel normaal lijken of onschuldig, transformeren ’s nachts ineens tot problemen van wereldformaat. Alleen al het feit dat je niet kunt slapen wordt een levensgroot probleem. Dan is er ook nog de vraag wat je die dag allemaal gaat doen en meestal zijn er nog wel wat irritante vragen die gerelateerd zijn aan therapie, trauma of hypochondrie.

Zo kom je je slapeloze uren door

Als ik zeker weet dat ik voorlopig niet meer ga slapen, haal ik mijn telefoon van vliegtuigstand. Even een rondje Instagram of Facebook of ik duik in mijn blogstatistieken. Het voelt toch een beetje verbroederend als ik dan in die blogstatistieken zie dat er meer mensen actief zijn. Of als ik zie dat iemand mijn blog heeft gevonden op de zoekterm ‘Slaap je niet dan rust je toch’. Ook hallo. En nee, je rust niet als je niet slaapt, vind ik.

Ik zou vervolgens een boek kunnen gaan lezen, maar ja, meestal ben ik daar dan toch te moe voor. Dan zou je daar dus lekker van in slaap kunnen vallen, maar dáár ben ik dan weer te wakker voor. Ik zei ’t toch, levensgrote problemen ’s nachts, maar dan…

Mijn problemen vallen best mee

Kijk, als ik dan toch wakker ben en hersenloos vermaak wil, kijk ik even wat leuke tv-uitzendingen terug. De rijdende rechter en Meester Frank Visser zijn echt prima voor ’s nachts. Weet je waarom? Je komt er dan achter dat je eigen problemen best meevallen.

Er zijn namelijk mensen die een achtertuin hebben van ongeveer een voetbalveld groot en die zich dan druk maken om de schutting van de buren die vier centimeter op hun land staat. Ja mensen, dát zijn nog eens problemen. Meestal zijn die mensen ook zo’n beetje tachtig plus. Dan denk ik: heerlijk toch, als je zo oud bent en dat zijn je grootste problemen? Begrijp me niet verkeerd hoor, ik snap dat je knettergek kunt worden van bepaalde zaken, maar om te muggenziften over een miniem beetje ‘landjepik’ terwijl je een enórme lap grond hebt? Nee, dat snap ik niet, maar ik vind het wel kostelijk vermaak.

Vervolgens stel ik mezelf nog een levensvraag. Regelmatig worden er in dit soort programma’s mensen ondertiteld die ik prima kan verstaan. Dan vraag ik me dus af of ze mij ook zouden ondertitelen. Ik kan behoorlijk plat praten, maar als ik niet thuis ben, praat ik ABN. Je hoort misschien waar ik vandaan kom, maar iedereen kan me verstaan, denk ik altijd. Toch ben ik benieuwd of ze me zouden ondertitelen.

Zo zie je maar, die problemen van anderen laten je eigen nachtelijke sores ineens helemaal verbleken. En ze geven je inspiratie voor blogs. Ook een prima bezigheid tijdens slapeloze uren trouwens, blogjes schrijven.

*Vergeet niet dat je bij dit artikel (zoals bij de meeste van mijn artikelen) tijdens het lezen een korreltje zout moet toevoegen;).

24 gedachten over “Nachtelijke levenslessen

 1. Ik heb gelukkig niet veel last van slapeloze nachten! Overigens denk ik niet dat ik ondertiteld zou worden vanwege mijn accent – mensen zijn vaak verbaasd als ze horen dat ik uit Limburg kom. Ze zouden me eerder ondertitelen vanwege mijn hoge spreektempo.

  Like

  1. Oja, daar zeg je wat. Dat spreektempo zou bij mij ook een reden voor ondertiteling kunnen zijn😉.

   Like

 2. ’s Nachts is inderdaad alles anders. Wat mij vooral opvalt is dat alles dan veel erger en zwaarder is. Echt horror soms. In het daglicht zien dingen er heel anders uit.

  Like

  1. Ja, dingen die overdag totaal niet boeiend zijn, zijn ’s nachts ineens problemen van wereldformaat.

   Like

 3. Mijn oplossing: ik luister een luisterboek wat ik al ken. Dat zorgt ervoor dat het niet uitmaakt als ik in slaap val, maar als ik niet in slaap val ga ik iig niet piekeren (want dan luister ik naar het verhaal).

  Like

 4. Ik pak, als ik echt niet meer kan slapen, toch even mijn e-reader erbij. En vaak spoken er bij mij dan ook van die vragen door mijn hoofd, waar ik nooit antwoord op zal krijgen (hoe zijn die beelden op Paaseiland gemaakt???).

  Like

 5. Ik slaap de laatste tijd ook weer slechter. Meestal neem ik er dan gewoon een boek bij, mijn telefoon probeer ik te vermijden omdat ze zeggen dat blauw licht zo slecht is om in te slapen.
  Maar soms durf ik ook wel eens een televisieprogramma op te zetten of nog een korte aflevering op Netflix te kijken.
  En sinds kort heb ik een boekje naast mijn bed liggen om eventueel wat dingen op te schrijven als ik merk dat de slapeloosheid komt door te veel piekeren.

  Like

  1. Ja, mijn telefoon blijft eerst ook een poosje uit, maar ja, als ik dan toch zeker weet dat ik lang wakker blijf, pak ik ‘m. Blauw licht of niet;). En inderdaad kan het ook heel handig zijn om ’s nachts nog wat dingen op te kunnen schrijven.

   Geliked door 1 persoon

 6. Wij zijn ook wel eens wakker.
  Kopje thee, even telefoon, ik, en tablet, Hans.
  En dan maar hopen dat we nog even kunnen slapen.

  Like

 7. “snelt naar de keuken en haalt zoutvaatje naar de kamer, wel irritant die zoutkorrels tussen het toetsenbord”. Leuk logje, overkomt me helaas tegenwoordig wel eens maar blijf gewoon braaf in bed liggen om echtgenoot niet te storen.

  Like

 8. Hahaha, je kunt je inderdaad maar ergens druk over maken. Tja, als dit je grootste problemen zijn, dan ben je volgens mij een gezegend mens. Al kan ik natuurlijk niet zien wat er nog meer allemaal speelt bij die mensen. 😉

  Een goed en zo probleemloos mogelijk 2020!

  Like

 9. Ach ja, hoe ellendig ook, het is in elk geval voer voor een mooie blogpost! 😉
  En ik ben altijd blij als ze mensen ondertitelen op tv, met of zonder accent. (Maar liever met. Accenten zijn leuk. Meestal, toch.)

  Like

  1. Ja, accenten zijn heerlijk. Maar ik kan me voorstellen dat jij extra blij bent met ondertiteling.

   Like

 10. Herkenbare blogpost, vooral je sprei valt me op. Mooi ding. Ik vraag me wel eens af of de echte rijdende rechter geen spijt heeft van zijn beslissing naar sbs te gaan. Wat een sneue zeikerds zitten erbij. Ik pak er ’s nachts een boek bij en kijk naar mijn telefoon die blauw licht filtert, Ik ben er aan gewend dat slapen wel eens niet lukt.

  Like

  1. Nou, echt hoor, ik dacht afgelopen donderdag dat ik naar een ingehuurde actrice zat te kijken bij sbs. En de sprei (het zijn er twee;)) is een maaksel van mijn moeder. Oké, ik heb stiekem in de woonkamer ook nog zo’n ding liggen. Heerlijk!

   Like

 11. Herkenbaar! Als ik niet kan slapen wordt het ook nog wel eens Instagram of Pinterest voor de ontspanning. En anders pak ik er een luisterboek bij tot ik weg begin te doezelen. Ik ben er nog nooit écht mee in slaap gevallen, maar het werkt wel goed als je te moe bent om echt te lezen en te wakker bent om in slaap te vallen.

  Like

Reacties zijn gesloten.