Boekenpraat: Knap voor een dik meisje (Tatjana Almuli)

Het verhaal

Tatjana Almuli was als klein meisje al dik. Ze krijgt ook al vanaf haar kindertijd opmerkingen over haar gewicht te horen. “Ik ben een dik kind en het lijkt alsof iedereen daar iets over mag zeggen.” Familieleden komen met goedbedoelde adviezen, vrienden sluiten haar buiten of maken kwetsende opmerkingen en iedereen heeft een mening over haar lichaam(sgewicht).

In dit autobiografische verhaal vertelt ze over haar leven als dik kind en later als dikke volwassene. Ze beschrijft haar schooltijd, verschillende therapieën die ze volgde, haar deelname aan het RTL-programma Obese en wat er daarna met haar en haar lichaam gebeurde. Als het boek eindigt, is het verhaal niet klaar, schrijft Tatjana zelf. Ze is te dik. Haar doel is niet om af te vallen, maar om gezond te leven. Daar lijkt een slanker lichaam bij te horen, maar er is meer. Tatjana beseft dat niet alleen een genetisch defect de oorzaak is van haar overgewicht. Dat defect zorgt ervoor dat ze niet zo ‘makkelijk’ als anderen kan afvallen met gezond eten en sporten. Daarnaast is er een ander probleem. Tatjana heeft last van eetbuiten. Die eetbuien lijken verdriet en trauma’s te moeten maskeren.  

Mijn mening

Geschokt
In het eerste hoofdstuk was ik eigenlijk al direct geschokt door wat ik las. Echt iedereen lijkt een mening te hebben over het gewicht van Tatjana. Dat schokte me niet, maar wel het feit dat iedereen die mening ook uit richting haar, zelfs al toen ze nog een jong meisje was. Zo’n kwetsbaar kind, geconfronteerd met zulke heftige onderwerpen.

Tatjana beschrijft in rake bewoordingen wat kwetsende opmerkingen en blikken met haar hebben gedaan. Ze laat de lezer voelen hoe het was voor haar om de opmerkingen aan te moeten horen.

Respect
Tatjana schrijft eerlijk over haar (stiekeme) eetbuien. Die houdt ze voor andere mensen verborgen, omdat ze zich ervoor schaamt en omdat ze ze eigenlijk niet wil. In dit boek vertelt ze er heel eerlijk over. Over wat ze doet en over waarom ze het doet en hoe ze zich vervolgens voelt. Ik heb diep respect voor de openheid in dit boek.

Bewustwording
Het boek zorgde bij mij voor een stukje bewustwording. Doordat Tatjana zó eerlijk is over de pijn die alle vooroordelen haar doen en over de ernst van ‘gewichtsdiscriminatie’, drong de werkelijkheid van deze wereld met alle schoonheidsidealen tot me door. De focus op gewicht is zo groot in onze maatschappij. Waarom eigenlijk? Wat willen we daarmee bereiken? Wat willen we zeggen met onze (voor)oordelen over het gewicht van anderen? Ik was me al heel bewust van de problemen die in de maatschappij spelen rondom dit onderwerp, maar dit boek opende me opnieuw de ogen. Dit probleem gaat nog dieper dan ik altijd besefte.

Conclusie
Een open, eerlijk, oprecht, confronterend boek. Zeker een aanrader!

Meer informatie over Knap voor een dik meisje

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Knap voor een dik meisje’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Knap voor een dik meisje
Auteur:
Tatjana Almuli
Uitgeverij:
Nijgh & Van Ditmar
Genre:
Non-fictie
Pagina’s: 147

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Knap voor een dik meisje (Tatjana Almuli)

  1. Dit boek staat bij mij al een tijdje op mijn to-read lijstje. Vooral omdat ik zelf ook al mijn hele leven problemen heb met mijn gewicht, en dan vaak nog het meest met iedereen die er iets over te zeggen heeft. Ik ben dus erg benieuwd naar het boek. Fijn om te lezen dat jij er enthousiast over bent!

    Like

    1. Bij mij ging het boek om dezelfde reden op het lijstje. Ik vond het een eye-opener, dus ik raad het je zeker aan.

      Like

  2. Stond al op mijn tbr lijstje en je recensie heeft dat maar weer bevestigd, ik ben heel benieuwd !

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.