Boekenpraat: Het lied van de houtzagerij (Vibeke Olsson)

Het verhaal

Zweden, 1882. Britta is veertien jaar en werkt op de houtzagerij waar ze ook is opgegroeid. Werk is belangrijk. ‘Werk maakt een echt mens van je, ongeacht hoe het eerder was.’ Britta weet hoe belangrijk het is dat ze wat geld verdient met haar werk op de houtzagerij.

Moeder Frida wil graag dat Britta een goede wasvrouw wordt. Werk gaat voor alles. Britta weet niet beter dan dat werk het belangrijkste is in het leven. Werk, God, huishouden en áls er dan al vrije tijd is, brengt Britta die door met nuttige bezigheden.

Britta wordt ouder. Vriendschappen veranderen. Haar goede vriend Jorma lijkt opeens niet meer zo’n goede vriend te zijn. Bovendien voelt Britta dat ze anders is dan anderen. Ze is het enige nog levende kind van haar ouders. Maakt dat, dat ze de enige is en dat ze onverdeelde liefde en aandacht van haar ouders krijgt, haar anders?

Dan gebeurt er een ongeluk. In één klap verandert Britta’s leven. Radicaal en voor altijd.

Mijn mening

Britta is levensecht
Dit is het tweede boek over Britta en haar leven op de houtzagerij. Ik vond het eerste boek prachtig en in dit tweede boek ging Britta opnieuw helemaal voor me leven. Vibeke Olsson zet een heel levensecht personage neer. Ik wilde Britta troosten, helpen, werk uit handen nemen, haar kind laten zijn in plaats van veel te jong volwassen. Ik zou Britta van alles willen zeggen. Britta liet me niet los en laat me ook na het lezen van het boek niet los. Ik hoop stiekem op een vervolg.

Het boek beschrijft het leven van Britta, maar geeft vooral ook een inkijkje in haar hoofd. In een razend tempo komen allerlei gedachten in het boek voorbij. Heel boeiend om te lezen.

De kracht van herhaling
In het boek worden soms passages herhaald. De eerste keer dacht ik heel even verward: dat las ik toch net ook al? Toen begreep ik de kracht van herhaling en ging ik er steeds meer van genieten. Britta gaat bijvoorbeeld twee keer naar ‘de hoge heren’ op kantoor. Twee keer worden Britta’s gedachten op dezelfde manier beschreven: Het is de geur die het hem doet, die kantoorgeur. Potige arbeiders lijken ineen te krimpen, wensen met hun pet in de hand dat ze al weg konden, weg uit die lucht van boenwas, sigarenrook en stof. Naderhand rechten ze hun rug. ‘Dat hebben we weer gehad’ zeggen ze dan, of ‘die klus is ook weer geklaard’, of domweg ‘ziezo’. Ik vond die herhaling van Britta’s gedachten heel krachtig.

Serie
Ik heb genoten van dit boek en zou het echt iedereen aanraden. Het is het tweede deel over Britta. Het is eventueel ook wel los te lezen, maar als je net zoveel van Britta wilt gaan houden als ik, raad ik je aan om gewoon beide boeken te lezen. Stiekem hoop ik ook nog op een derde deel.

Meer informatie over Het lied van de houtzagerij

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Het lied van de houtzagerij’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het lied van de houtzagerij
Auteur:
Vibeke Olsson
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Roman
Pagina’s: 366

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Het lied van de houtzagerij (Vibeke Olsson)

  1. Ik dacht hier ook even dat je in herhaling viel, want die zagerij, daar had je toch al eens iets van gezegd. Maar toen had ik door dat het een vervolgboek is 🙂

    Like

  2. Ik zet deze op mijn ‘ga ik misschien proberen’-lijst. Ik weet niet zeker of het wat voor me is, maar ik sta open voor een nieuwe ervaring.

    Like

Reacties zijn gesloten.