Boekenpraat: Het sprookje van de eeuwige zomer (Susan Crandall)

Het verhaal

Tally James groeide op in een bijzonder gezin. Haar vader had onvoorspelbare stemmingswisselingen en haar moeder leek haar kinderen liever kwijt dan rijk te zijn. Als Tally zestien is, wordt haar familie in een paar dagen tijd uit elkaar gerukt en verwoest.

Tally besluit Mississippi, waar ze is opgegroeid, te verlaten. Als zestienjarige zoekt ze alleen haar weg door de wereld en door het leven.

1972 – Negen jaar na haar vlucht wordt Tally geconfronteerd met het verleden. Ze heeft nooit meer contact gehad met haar familie, maar nu ziet ze haar jongere broer op tv. Hij is verdachte in een moordzaak. Tally keert terug naar Mississippi. Ze wil proberen haar broer te helpen en gaat de confrontatie aan met het verleden. Wat heeft haar eigenlijk gemaakt tot wie ze is?

Mijn mening

Andere tijd
Het boek speelt zich af in 1972 en blikt regelmatig terug op de jeugd van Tally eind jaren ’50 en begin jaren ’60. In die tijd leefden in Amerika blanken en kleurlingen nog niet in vrede met elkaar. De slavernij was wel afgeschaft, maar er was nog zeker geen sprake van gelijkheid. Doordat de moeder van Tally vecht tegen dit soort ongelijkheid, geeft het boek een mooi kijkje in het leven in die tijd. Psychische ziektes spelen ook een rol in het verhaal. In 1972 werd daar nog absoluut niet over gesproken en werd gedaan alsof die niet bestonden. Schrijnend om te lezen hoe werd omgegaan met psychisch kwetsbare mensen.

Heden en verleden
Op een mooie manier verweeft Susan Crandall de jeugd en het volwassen leven van Tally met elkaar. Dat kan ook bijna niet anders, want de jeugd van Tally heeft haar verdere leven bepaald. Indrukwekkend om te lezen hoe de pijn van Tally’s jeugd ook haar verdere leven heeft bepaald.

Familiebanden
Voor mij draait dit boek voornamelijk om familiebanden. Tally groeide op in een ontwricht gezin. De opvoeding van haar jongere broertje en zusje leek daarom grotendeels op haar neer te komen en haar oudere broer, met wie ze altijd close was, leek steeds meer afstand van thuis te nemen. Tally’s oma heeft een grote rol gespeeld in haar opvoeding, maar Tally voelt zich ook door haar in de steek gelaten. Toch zoekt ze, om haar van moord verdachte broertje te kunnen helpen, weer contact met haar oma. En dan blijkt dat Tally en oma meer op elkaar lijken dan Tally altijd heeft willen toegeven. Ook oma heeft namelijk haar verleden. Dat vond ik in het boek het meest ontroerende, hoe de schrijfster laat zien dat familie belangrijk is én dat je je verleden altijd met je meedraagt.

Een indrukwekkende roman, die ik zeker zou aanraden!

Meer informatie over Het sprookje van de eeuwige zomer

Dit boek ook lezen?
‘Het sprookje van de eeuwige zomer’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het sprookje van de eeuwige zomer
Auteur:
Susan Crandall
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Roman
Pagina’s:
412

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: Het sprookje van de eeuwige zomer (Susan Crandall)

Reacties zijn gesloten.