Boekenpraat: Ik laat je niet achter (Gemma Liviero)

Het verhaal

Zomer 1945, Berlijn. Stefano is gewond. Hij is als Italiaanse krijgsgevangene ver van huis. Hij is vrij, maar nog lang niet thuis in Italië. Als hij in Duitsland rondzwerft, komt hij een klein jongetje tegen, dat niet meer bij Stefano vandaan wil.

Stefano en de jongen trekken samen tijdelijk in een leegstaand huis. Daar kunnen ze uitrusten en bijkomen en zijn ze veilig. Dan staat ineens de eigenaar van het huis in de slaapkamer. Het is Erich. Erich verzekert Stefano dat hij met de jongen in het huis kan blijven, zo lang als maar nodig is.

Dan ontdekt Stefano wat er bij de buren gaande is. Hij ziet daar een foto van Monique, die vermist is geraakt tijdens de oorlog. Vervolgens ontdekt Stefano brieven van deze mysterieuze Monique. Een vrouw die overduidelijk een stempel op het leven van iedereen heeft gedrukt, maar over wie niet gesproken lijkt te mogen worden. Stefano leest de brieven en beseft dat zijn verleden hem altijd zal blijven achtervolgen.

Mijn mening

Verrassende wendingen
Het is een beetje lastig om mijn mening over dit boek te geven zonder veel weg te geven van het verhaal. Laten we het er daarom maar op houden dat het boek vol verrassende wendingen zit. Erich en Stefano vertrouwen elkaar niet, maar beiden weten niet of dat komt door hun oorlogsverleden of dat ze elkaar echt niet kunnen vertrouwen. Doordat de schrijver lang in het ongewisse laat of ze elkaar echt kunnen vertrouwen, wist ik zelf ook niet meer hoe het zat. Dat maakte de noodzaak om door te lezen alleen maar groter.

Perspectieven
Het verhaal wordt verteld vanuit een aantal mensen. Stefano, Erich en buurvrouw Rosalind spelen de hoofdrollen. De verdwenen Monique komt ook veelvuldig aan bod, maar is altijd verweven met de verhalen van Erich.

Het boek speelt zich af in de maanden net na de Tweede Wereldoorlog, maar vertelt ook over periodes in de oorlog. Als het boek wisselt van tijd, staat dat altijd aangegeven boven de stukken, waardoor ik het boek prettig leesbaar vond.

Italië tijdens WOII
Het boek speelt zich voor een deel af in Italië, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat vond ik interessant, want daar wist ik nog weinig van. Wat ik wel een nadeel vond, was dat er veel onduidelijk was voor mij als lezer. Ik heb lang op internet gezocht naar hoe de oorlog in Italië precies is verlopen. Later in het boek werd dat duidelijker, maar zonder de informatie die ik zelf nog opzocht, had ik het boek niet begrepen. Ik had het fijner gevonden als ik die informatie ook in het boek (verweven in het verhaal of als bijlage) had kunnen vinden.  

Verraad, liefde en trouw
Uiteindelijk is dit een boek dat draait om verraad, liefde en trouw en dat een schokkend verhaal vertelt. Ik heb het met veel interesse gelezen.

Meer informatie over Ik laat je niet achter

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Ik laat je niet achter’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Ik laat je niet achter
Auteur:
Gemma Liviero
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman (WOII)
Pagina’s: 478

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Ik laat je niet achter (Gemma Liviero)

 1. Lijkt me interessant om te lezen. Over Italië in de Tweede Wereldoorlog weet ik ook best weinig. Daar leer je niet over tijdens de geschiedenislessen.

  Like

  1. Nee, daar leer je inderdaad niks over bij geschiedenis en nu ik me erin verdiept heb, vind ik dat dus eigenlijk vreemd.

   Like

  1. Ja, alleen kan ik eerlijk gezegd de cover niet helemaal bij het verhaal plaatsen, maar dat kan aan mijn niet-beelddenkende brein liggen;).

   Like

Reacties zijn gesloten.