Boekenpraat: Wapenzusjes (Lizzie Page)

Het verhaal

Mairi is een jonge, vrij zorgeloze vrouw. Ze geniet van motorraces en heeft er al heel wat gewonnen. Ze is achttien, woont in Engeland en leidt ondanks het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog eigenlijk een heel gewoon bestaan.

Dat verandert snel als een arts vraagt of Mairi mee wil naar Noord-Frankrijk en België. Hij heeft haar motor en haar stuurkunsten daar nodig om gewonden en materialen te kunnen vervoeren. Mairi aarzelt niet en vertrekt.

Mairi komt terecht tussen de soldaten. Terwijl zij vechten in de loopgraven, vecht Mairi voor hun leven. Samen met Elsie verzorgt Mairi de gewonden, bemoedigt ze de mannen en begeleidt ze de stervenden. Elsie en Mairi noemen zich zusjes. Samen staan ze sterk. Elsie is ook degene die Mairi door de moeilijke dagen heen kan slepen. Totdat Mairi ontdekt dat Elsie niet lijkt te zijn wie ze zegt te zijn. Elsie leeft met een geheim. Als Mairi dat ontdekt, komt de vriendschap onder druk te staan.

Mijn mening

WOI
Dit boek speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog. Mairi werkt op het slagveld, in een noodhospitaal. Ze bevindt zich slechts honderd meter van de loopgraven. Op pure en eerlijke wijze worden de verschrikkingen in de loopgraven beschreven, maar tegelijk laat het boek ook iets zien van het ‘gewone’ leven dat Mairi probeerde voort te zetten, voor zichzelf en de soldaten.

De liefde van Mairi
Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Mairi. Mairi is verlegen en heel ‘gewoontjes’, zeker vergeleken met haar ‘zusje’ Elsie. Alle lof van de buitenwereld lijkt te gaan naar Elsie, maar door het hele boek heen is de liefde van Mairi voor ‘haar’ soldaten te voelen. Vol toewijding zet ze zich in om deze mannen te kunnen helpen en om de oorlog voor hen wat draaglijker te maken.

Gebaseerd op werkelijkheid
Dit boek is gebaseerd op werkelijkheid. Elsie en Mairi zijn echt zo dicht bij de loopgraven geweest. Dat was uniek en in eerste instantie ook verboden. Juist doordat ze hun plan doorzetten, hebben ze veel mannen kunnen helpen. Aan het einde van het boek vertelt de schrijfster nog hoe het leven van Elsie en Mairi verder is gegaan. Ik vond dat een mooie manier om het verhaal af te sluiten. Maar nog mooier: er wordt beloofd dat dit boek het eerste deel is van een trilogie. Ik kijk uit naar de volgende delen.

Conclusie
Een geloofwaardige, liefdevolle roman over het rauwe, ruwe, zware leven in en rondom de loopgraven. Aanrader!

Meer informatie over Wapenzusjes

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Wapenzusjes’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Wapenzusjes
Auteur:
Lizzie Page
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman (WOII)
Pagina’s:
397

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: Wapenzusjes (Lizzie Page)

Reacties zijn gesloten.