Boekenpraat: De verdwijning van Robin (Marjan Gorissen)

Het verhaal

De verdwijning van Robin – en de dwaling die daarop volgde
1996. Marjan Gorissen is hoogzwanger. Op een ‘alledaagse’ voorjaarsdag wordt Marjan ineens meegenomen naar het politiebureau. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van en de moord op Robin, een vrolijk peutermeisje. Marjan wordt in volledige beperking in een cel gezet.

Marjan zit 103 dagen lang vast in het huis van bewaring in Maastricht. Tijdens haar gevangenschap wordt haar zoon geboren.

Al die tijd weet Marjan één ding zeker: ze heeft niets met de moord op Robin te maken. Robin is vermoord. Er wordt alleen een schoen met daarin een voetje van haar teruggevonden. Marjan vindt het vreselijk verdrietig en begrijpt niet waar de beschuldigingen vandaan komen. Langzaam maar zeker wordt Marjan duidelijk dat haar tante én beste vriendin Trudy haar beschuldigt van de moord op Robin. Marjan blijft echter één ding zeker weten: de waarheid ligt niet bij Trudy, die keer op keer een ander verhaal vertelt. De waarheid ligt bij haar. En daarom vertelt ze steeds weer hetzelfde verhaal.

Marjan Gorissen beschrijft hoe ze werd opgepakt, hoe haar voorarrest steeds werd verlengd, hoe ze moest bevallen in gevangenschap, hoe ze vrijkwam én hoe deze traumatische gebeurtenissen haar leven hebben gevormd.

Mijn mening

Indrukwekkend verhaal
Ik zag een interview met de schrijfster. Ze vertelde het bizarre verhaal van haar onschuldige opsluiting. Het verhaal intrigeerde me en ik besloot dan ook haar boek te lezen. In dit boek beschrijft Marjan Gorissen alles wat haar is overkomen en hoe ze 103 dagen lang onschuldig vast kon zitten. Wat me echter misschien nog wel het meest raakte, is de grote impact die deze periode op de rest van haar leven heeft. Altijd heeft Marjan het gevoel dat mensen haar nakijken, dat ze ‘de verdachte’ is.

Open en eerlijk
Gorissen beschrijft open en eerlijk haar leven voor, tijdens en na detentie. In alle kwetsbaarheid deelt ze ook therapiesessies waarin ze probeert de gebeurtenissen te verwerken. Ook deelt ze haar verleden. Het boek verspringt vaak in de tijd, van een therapiesessie in 2013 naar de jeugd van Gorissen in 1986, vervolgens naar de periode van de detentie in 1996, maar ook naar de gevolgen daarvan in 2003. Het boek eindigt in 2015, als Gorissen het gevoel heeft dat haar echte leven eindelijk is begonnen.

Eenvoudig te lezen
Hoewel het boek gaat over gerechtelijke dwalingen, zijn er geen moeilijke termen in verwerkt en hoef je geen kennis van zaken te hebben om het te begrijpen. Het boek leest makkelijk en ik las het dan ook in razend tempo. Het boek is non-fictie, maar leest als fictie. Helaas voor Gorissen ís het dat niet. Een indrukwekkend, bizar verhaal. Het lezen waard!

Meer informatie over De verdwijning van Robin

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De verdwijning van Robin’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De verdwijning van Robin – en de dwaling die daarop volgde
Auteur:
Marjan Gorissen
Uitgeverij:
Just Publishers
Genre:
Non-fictie (gerechtelijke dwalingen)
Pagina’s:
287

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: De verdwijning van Robin (Marjan Gorissen)

  1. Het feit dat dit een waargebeurd verhaal is, zorgt er al voor dat ik het wil lezen. Lijkt me verschrikkelijk als zoiets je overkomt. Vervelend ook dat het zo’n impact heeft op haar verdere leven. Dit boek gaat op mijn leeslijst!

    Like

Reacties zijn gesloten.