Boekenpraat: Moord op de moestuin (Nicolien Mizee)

Het verhaal

Judith en Thijs zijn nog maar drie dagen getrouwd als Thijs een hartaanval krijgt. Judith had zich haar huwelijk totaal anders voorgesteld dan op deze manier. Nu zit ze met een ‘oude’ man die niet meer zichzelf is. De zus van Judith, Cora, ziet hoe Judith lijdt en ook hoe Thijs thuis niet tot rust komt. Daar moet iets aan gedaan worden, besluit Cora.

Cora boekt een vakantiehuisje en zo gaan de zussen Judith en Cora, samen met hun mannen, twee maanden op vakantie. Daar ontmoeten ze twee andere zussen, die oude vriendinnen van hen zijn. Hoewel de vakantie was bedoeld om tot rust te komen, gebruiken de zussen de vakantie nu ook om opnieuw contact te leggen met hun vroegere vriendinnen.

Bij het landgoed is een tuinencomplex. Judith houdt van tuinieren en gaat dan ook aan de slag op een stukje tuin. Ze plant wat groenten en verzet in de tuin haar gedachten. Dan vindt ze een schedel en blijkt het landgoed behoorlijk wat geheimen te herbergen. Judith gaat op zoek naar antwoorden.

Mijn mening

Boeiend vanaf de start
Het boek begint op een ‘normale’ dag in het leven van Judith. Waar ik meestal wel even tijd nodig heb om in een boek te komen, zat ik er in dit boek gelijk al helemaal in. Vanaf de eerste pagina was ik geboeid. Dat kwam voornamelijk door de schrijfstijl. Ik had het gevoel dat ik echt bij Judith op de bank zat en dat ik meemaakte wat zij meemaakte. Heel boeiend om te lezen.

Verhaal van Nederlandse bodem
Het verhaal speelt zich af in Nederland en dat vind ik altijd fijn. Herkenbare plaatsen, Nederlandse namen en het Nederlandse klimaat. Misschien droeg dat er ook wel aan bij dat ik zo snel ‘in het boek zat’.

Roman of thriller?
Dit boek is volgens de kaft een roman, maar de moordzaak speelt er een grote rol in. Toch speelt dat niet de hoofdrol. Ik vind het boek geen typische roman, maar ook zeker geen typische thriller. Het is misschien wat moeilijk in een hokje te passen, maar ik zou het een roman met een detective-tintje willen noemen. Zeker niet eng, voor hen die niet van thrillers houden. En zeker niet te zoetsappig, voor hen die niet van romans houden. Wat mij betreft een mooie balans.

Nicolien Mizee
In 2019 was dit boek ‘Boek van de maand’ bij De Wereld Draait Door. Voor mij was dit echter mijn eerste kennismaking met deze auteur, een jaar nadat het boek ‘Boek van de maand’ was. Ik ben blij dat ik dit boek heb gelezen en ben zeker van plan de andere boeken van Nicolien Mizee ook te lezen.

Meer informatie over Moord op de moestuin

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Moord op de moestuin’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Moord op de moestuin
Auteur:
Nicolien Mizee
Uitgeverij:
Nijgh & Van Ditmar
Genre:
Roman
Pagina’s:
240

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

11 gedachten over “Boekenpraat: Moord op de moestuin (Nicolien Mizee)

 1. Ik had hem uit de VN Thrillergids, daar kreeg hij vijf sterren. Aanrader hoor, om die gids eens per jaar aan te schaffen en door te nemen. Dan kom je op auteurs waar je anders nooit aan gedacht had!

  Like

  1. Oh, dat is een goed idee. Ik kreeg eind vorig jaar ook een catalogus met boeken. Oeh man, ‘goed’ voor de verlanglijst bij de bibliotheek;).

   Like

 2. Nicolien Mizee is mijn favoriete schrijfster en (vermoedelijk) een vrauwtist avant le letre. In haar meer biografische werk beschrijft ze de maatschappij zoals zij hem meemaakt. Tevens is moord op de moestuin een beetje een homage aan Agatha Christie, die zij graag leest.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.